Tröttsamma diskussioner på nätet

Efter att ha drivit min blogg i långt över 10 (!) år samt läst en miljard inlägg på andras bloggar och på Facebook kan jag nu lista diverse diskussioner som är ständigt återkommande och där jag kommit till insikt att det till 99% handlar om en individuell bedömning om man ska göra si eller så och att man förhoppningsvis har goda eller i alla fall godtagbara skäl till att göra/ resonera som man gör.

Jag har genom åren själv bidragit till att vilja pådyvla andra MIN åsikt kring whatever så DET behöver ni inte påpeka men jag lovar att jag ska bättra mig ännu mer än vad jag ändå har gjort genom åren.

Här en lista över vad jag numera tycker är tröttsamma diskussioner på nätet utan inbördes rangordning:

1. Klippa hästen eller inte?

2. Täcke eller inte?

3. Skor eller barfota?

4. Ta betalt av medryttare eller ej?

5. Häst ensam eller med andra i hagen?

6. Att rida på fd travare: är det en lämplig ridhäst?

7. Vad är rimlig stallhyra?

8. Vilket bett är bäst om man har en het häst?

9. Vilket foder är bäst om man vill få en piggare häst?

10. Benskydd eller inte i hagen?

Dessa 10 exempel kom jag på inom loppet av 5 minuter och det finns många fler. Kan ni komma på några?

18 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Absolut! Scrollar förbi sådana inlägg direkt då jag bara blir irriterad över tvärsäkra påståenden som jag menar är helt gripna ur luften ibland. Ungefär i samma stil som ”vilken sadel passar denna hästen”.

      Svara
      • Ulrika Arndorw

        Jag blir mer sugen på att ta fram popcornskålen. Älskar att läsa dessa tvärsäkra besserwisser-svaren.

        Svara
  1. Petra Milton

    Passar denna sadel / vilken sadel passar denna rygg. Gärna ihop med dåliga foton.

    Svara
  2. Anna

    Jag tycker generellt att alla diskussioner kring kostnader/priser är väldigt fascinerande. Vad hästar kostar, hur mycket en stallplats skall kosta, veterinärkostnader, vad/om en medryttare skall betala… Det verkar som en så otroligt meningslös sak att tjafsa om, priser beror ju på utbud och efterfrågan liksom.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt. Utbud, efterfrågan och en miljon andra parametrar styr.

      Vad gäller stallplats tex: läge, om det finns ridhus, bra uteridningsmöjligheter, om det ingår foder och vilka mängder, om man har någon form av stalltjänst osv.

      Vad gäller medryttare; var stallet ligger, vad man får göra med hästen, hur utbildad hästen är osv.

      Svara
  3. Elizabeth Torrisi

    Sälja dressyrämne till rutinerad ryttare ( alltså djurplågare) eller till skogsmulle för att ge hästen ett ” garanterat” gott liv.

    Svara
    • Birgitta

      Man får försöka tänka att alla gör det bästa efter sina förutsättningar och övriga lyssnar ändå oftast inte så man slösar bara din tid om man engagerar sig för mycket.

      Svara
  4. Smurfan

    Fråga som börjar: Vilken hästras passar mig? Är öppen för alla förslag UTOM Mesopotanisk fjäderhäst. Sen kommer minst hälften av trådens 34 sidor handla om att försöka övertyga TS om att hen VISST ska ha en Mesopotanisk fjäderhäst. Flera som svarar kommer bli arga och personligt kränkta över att TS inte vill ha en fjäderhäst därför att de själva har en sån.

    Övriga inlägg i tråden kommer handla om perfekta hästar som skulle passa TS. Fast just den här är inte till salu alternativt såldes för en halv minut sen.

    Det kommer också vara galna förslag om att importera osedda hästar från Långbortistan, åka till Montana och fånga sin egen mustang med lasso, betala massor för att klona en häst i ett laboratorium i utlandet… INGEN kommer tipsa om den väl ansedde uppfödaren av vanliga halvblod som har sitt stuteri en halv kilometer från där TS bor…

    Suck.

    Okej, jag VET att jag överdriver liiite. Det är bara det att alla ”vilken ras passar mig”-trådar ger så dåliga råd och mycket tjafs. Ska man köpa en häst så är det bästa rådet fortfarande att bolla med någon som känner dig. Tränaren typ. Och om det är första hästköpet: Undvik konstigheter som kigermustanger, prewalskis och Mesopotanisk fjäderhäst… 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer och lät själv min tränare ha veto. Dels litar jag ärligt talat mer på hennes omdöme än mitt eget och dels vill jag verkligen träna för henne. Att då köpa en häst som hon har avrått ifrån hade verkligen blivit fel tycker jag. Vad folk på nätet tycker hade jag aldrig i livet litat på.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>