Nu har jag sett filmen

Från och med igår kan man se den omtalade filmen om Andreas Helgstrand (serie i 2 delar av dansk tv) på Tv 4 play (med svenska undertexter).

Det finns mycket man kan säga om filmen men för att inte göra inlägget för långt kommer här mina högst personliga reflektioner efter att ha sett den:

Det jag tycker är skrämmande och som inte kan bortförklaras med att det är enstaka, sällsynta händelser är att undercover-reportern (en ung kvinna som var anställd som groom) hade ytterst begränsade möjligheter att filma just ridningen då hon egentligen inte fick vara i ridhuset.

Så det handlar inte om flera timmars inspelningar över flera veckor/ månader som man sedan har klippt ihop utan hon lyckades bara filma väldigt lite men fick ändå med bevis på att det frekvent reds på ett verkligen hårt vis för att uttrycka sig milt.

Det var också sorgligt och skrämmande att lyssna på de andra hästskötarna som påstod att en del hästar nästan alltid tex blödde ur munnen (!) , att de täckte över sporrsår med skokräm och satte täcke på hästar som hade märken efter spörapp så att de inte skulle synas.

Någon på Facebook jämförde hästskötarnas agerande med normaliseringsprocessen hos våldsutsatta kvinnor (som stannar i ett våldsamt förhållande) och det måste ligga mycket i det för annars är även dessa hästskötare fullständigt horribla människor som kan arbeta kvar och se på när djur misshandlas. Jag reagerade främst på en tjej som sa att hon hade jobbat hos AH i 2,5 ÅR….inte 2,5 vecka eller ens 2,5 månad! Hur står man ut så länge?

Den tredje saken jag vill nämna är att jag tyvärr har sett liknande scenarion hemma i Skåne även om det nu är mer än 10 år sedan.

Jag reagerade mycket starkt då och öste ur min frustration till en annan ryttare som också kände till anläggningen och hen bekräftade att det jag sett inte var en engångsföreteelse utan ”så ÄR det”. Många jag diskuterat saken med sedan dess har bekräftat att jag inte såg något som ingen annan har sett, tvärtom.

Tyvärr vågade jag inte göra något åt saken då och hur det går till på anläggningen nu kan jag inte uttala mig om.

Just nu är det AH som får bära hundhuvudet för ett fruktansvärt beteende som anställda på hans anläggning sysslat med men jag hoppas faktiskt att även de ryttare som visas ”blurrade” identifieras och hålls ansvariga. För de är alla vuxna människor i ett demokratiskt samhälle som inte har haft en pistol riktad mot sitt huvud för att utföra det man kan se på filmen.

Och om jag får gissa så är en hel del ryttare, tränare och hästägare hyfsat nervösa för att även det som de sysslat/ sysslar med ska sköljas upp i samband med ovan. Ungefär som under Metoo.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annie

    Tja Jeanna ”Nosgrimman” Högberg jobbade där i TVÅ år som beridare. Hon är.väldigt tyst…..
    Patrik ”Blåtungan” Kittel har as we speak ett mycket nära samarbete med AH. Hans mesiga statement skrattar man åt, även internationellt.
    Jag har inte sett en enda landlagsryttare på någon nivå som uttalat sig emot AH. Bara mesiga ord som så får man inte behandla våra fina djur. Sen fortsätter man glatt att träna/köpa hästar och samarbeta med ryttare vi alla vet gör precis samma sak.

    De skjuter sin egen sport i foten och många hoppas dressyren försvinner ur tex OS programmet. Jag är mycket förvånad över hur flata svenskarna har varit i frågan. Är man tyst stödjer man denna misshandel.

    Bo Jenås otroligt dumma uttalande är nästa sak att förvånas över. Hur dumma tror ledningen för Ridsport att människor är?

    Jag är förtvivlad och tänker inte stödja svensk dressyr mer.

    Svara
  2. Elizabeth Torrisi

    Inget okänt i AH hantering och det säger sig självt att det inte finns något annat än jakt på pengar. Duktiga ryttare lämnar ju anläggningen av någon anledning. Sen tycker jag att man behöver säga till när man ser dåligt beteende. Tyvärr vågar inte alla det. Även tävlingsledning måste våga anmäla till förbundet om det sker på tävling och där tycker jag det blivit bättre. Men kanske vi inom ridsporten kan sluta kasta skit på varandra ( läs som två tidningar uppmanar till i dina inlägg) och istället diskutera hur hästarna verkligen får det bättre ( inte täcke på eller av debatt alltså).

    Svara
  3. Anna Svemark

    Det som jag ser som problemet nu. Är att många vaskar sina händer. Där är beridare som är dömda till djurplågeri vid piaffarbete som skriker högt över hur fel det är.
    Där är folk i det översta skiktet som är kända för att rida hårt som nu säger fy fy.

    Svara
  4. Veronica Sjöberg

    Helvetes jävla vidriga människor. Skott i huvudet på allihopa.. Varför håller man på med djur när man hatar dem?

    Svara
  5. Torbjörn Strand

    Man blir inte stolt över att tillhöra hästfolket.
    Det lägger en ” våt filt” över det jag alltid tyckt vara roligast och viktigast, nämligen det att få hålla på med mina hästar.
    Jag tänker inte se filmen, vill inte ha den på näthinnan.
    Ibland känns det tungt.

    Svara
  6. Kristina Stenzel Huke

    Jag såg det på TV4 igår kväll. Fruktansvärt vidrigt. Hur kan man bara behandla djur på detta vis.

    Svara
  7. Marlene Engström

    Det är liksom ingen diskussion att det är AH i toppen som också är ansvarig i slutändan – ansvarig för att tillse next in line of chefer motsvarar och tillser en linje kring hästhållning och utbildning som är i enlighet med etik & moral. Det är inte EN person i systemet som fallerar – det är många! Det är det som är otäckt, om nåt. Och djuren drabbas. Det är enorma värden på spel inte bara för anläggningen i DK; hur ser det ut på andra sidan Atlanten tex? Det brast – och som det brast.

    Svara
  8. Birgitta

    https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/inga-mer-beridarelever-for-helgstrand-dressage.htm?fbclid=IwAR1pW-RrgaVT3eh6ORpD-aQybbamj1lRthCPU93K0oMEiI2NxqW3xlSz74g_aem_ARJf81eqK-S1T2z5EGhaAEZFp6aDTyUAmMgsqhz1pJzEfKGp7mv02vWeKlmjR0lFOr8

    Helt rätt!

    Jag tycker faktiskt att det är fel att ALLT fokus hamnat på AH när det trots allt inte är han som rider på filmerna. De som ”rider” är minst lika skyldiga om inte mer då de är de som UTFÖR misshandeln.

    Svara
  9. Anna

    Jag tror tyvärr inte att saker kommer att bli bättre om inte ridsporten får en rejäl chock utifrån, till exempel att uteslutas från OS. Hela systemet är sjukt med dålig ridning som premieras. En del hästar, Jovian inräknat, ser ju inte kloka ut på banan, vinglar runt och kan knappt trava rent genom hörnpasseringarna. Man ser sällan en riktig piaff utan hästarna står och studsar med all vikt på frambenen, ändå får de höga poäng. Samma med unghästtävlingarna som till och med många ryttare klagar över inte är bra för hästarna. Känns som om dressyreliten är fullständigt hemmablinda och inte har någon som helst riktig egen drivkraft att förändra sig, då måste det komma utifrån.

    Svara
  10. Frida

    Fullkomligt horribelt! Nog för att man har anat att det inte går rätt till hos Helgstrand, men denna systematiska grymhet gör en mållös. Vackra ord och avståndstaganden räcker inte längre. Stora förändringar måste till om vi vill ha kvar ridsporten i någon form.

    Skulle gärna se en Metoo-kampanj även om det är en kortsiktig lösning. Tyvärr omöjligt med den förtalslagstiftning vi har idag. Att peka ut någon som klandervärd kan ha ett högt pris. I vissa fall leder det bara till att ryttarna blir ännu bättre på att dölja sin fula ridning. En tjusig siluett och glatt leende när kameran rullar kan lura många uppenbarligen.

    Svara
    • Birgitta

      När du pratar om tjusig siluett och ett glatt leende minns jag faktiskt enda gången jag sett Andreas Helgstrand live.

      Han gav en clinic på Flyinge för över 15 år sedan och det enda jag minns av den var att jag fick ett jättebra intryck av honom. Kanske var han annorlunda då och så har framgång och jakten på pengar förändrat honom totalt? Eller var han ungefär samma människa då?

      Svara
      • LenaB

        Samma intryck då jag såg en ”miniclinic” med honom i Falsterbo, kändes genuint hästvänligt och klokt. Det här var dock x antal år sedan.

        Svara
  11. Frida

    Tror faktiskt vettet har gått ur karln fullständigt i takt med att pengarna rullat in. Hans ”metoder” har ju varit kända sedan länge. För mig är han en typisk Two Face-människa. Man bygger upp ett trevlighetskapital utåt sett. Får liknande vibbar av Patrik Kittel vars clinics jag har besökt många gånger, med stor behållning ska sägas. Han ger ett genomsympatiskt intryck, men ridningen och framförallt hästarnas uttryck skvallrar om något annat.

    Unnar dessa herrar all framgång som affärsmän, men inte genom handel av levande varelser. Hästarna har blivit ett medel för att kunna hänga med det stora kapitalet inom näringslivet. Skulle vara minst lika intressant att göra en dokumentär om alla mystiska hästaffärer genom åren.

    Svara
    • Nina Bq

      De lirar i samma liga som ”Kapten Klänning”…
      Vi hade honom som föreläsare på ett av mina förra jobb, helt fantastisk föreläsare och väldigt trevlig under middagen när vi bl.a. pratade häst…
      Milt sagt chockad när han avslöjades, inte så många år efteråt.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>