Är smärtgränsen för morötter nådd?

Berätta inte detta för Frenchie (Bibbi tror jag inte bryr sig) men jag överväger att drastiskt dra ner på deras morotskonsumtion i allmänhet och hans i synnerhet.

Jag kan inte bestämma mig för om jag är småsnål eller bara resonerar vettigt men priset på detta godis börjar skava.

Det var inte så många år sedan en 20 kilos säck morötter kostade 69:- på Granngården. Sedan blev det 79:- och fram tills för en vecka sedan 89:-.

Nu är priset höjt till 99:90 och säckarna väger dessutom 18 kilo.

Den här sista prishöjningen på 10:- fick mig att reagera då mina hästar lätt kan äta 4-5 säckar i månaden vilket alltså skulle göra en godiskostnad på runt 500 spänn. Det blir ändå en del över tid….

Ja, jag får fundera vidare…

25 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Tidigare åkte jag också till ett ställe utanför Löddeköpinge där man kunde köpa morötter väldigt billigt men dels blev det ändå dyrt och ffa drygt att köra dessa mil och dels slutade de att sälja eftersom självbetjäningen missbrukades (man skulle själv packa morötterna och swisha).

      Svara
  1. Lisa Ling

    5.50kr/kg är ändå väldigt billigt för morötter. De kanske inte behöver få så mycket som 3-4 kg per dag?

    Svara
  2. Ann

    Jag tänker att man i så fall ska se det som ett fodermedelboch dra in på något annat. När mina fick morötter en tid fick de lite mindre betfiber. Morötterna är inte bara godis tänker jag.

    Svara
    • Birgitta

      Exakt.
      Jag ger det som ett kolikförebyggande saftfoder ännu mer än som godis men börjar fundera på om det inte hade blivit billigare att ge en liten mängd pelleterat foder uppblött i mycket vatten så det blir som mash. Det gör jag redan till viss del.
      Kan inte påstå att Bibbi kastar sig över morötterna och Frenchie äter inte betfor (har inte provat att ge Bibbi men Vicke ville inte heller ha de sista åren här, sedan de drog ner på sockret).

      Svara
  3. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Pga inrådan från vet. har jag drastiskt dragit ner på både morötter o äpplen då debåda innehåller en del socker… vilket jag borde vetat tidigare.. suck. Betfor har jag inte gett på flera år pga samma anledning. Däremot får hon upoblött lucernpellets 2 ggr/dag och musli foder med fibrer så ingen kolik här trot
    s boxvila i över 3 mån.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tycker inte du ska klandra dig själv alls för i princip allt hästar äter innehåller socker, även lucern och müsli och inte så mycket mindre än morötter. Gräs är det som innehåller mest socker i jämförelse.

      Svara
      • Gunilla Leonardsson-Ohlsson

        Jo så är det förvisso med gräs beroende på dygn och väder, men det finns både lucern o musli utan socker eller minimalt. Jo just nu är jag lite nojig över socker mer än jag någonsin varit u der tjejernas uppväxt och då hsr jag ändock varit mkt återhållsam för deras skull… men nu är det som det är… så vi får se vart det leder. Naturligtvis får hon både morötter o äpplen men inte i de mängder som förut. Har 6 äppleträd så får väl börja torgsälja istället☹️

        Svara
  4. Marlene Engström

    kwik beet är väldigt bra. Ger jag lite som extra ”guf” istället för betfor. Jag ger bara morötter som ren belöning, inte i stora mängder. pga socker mm.

    Svara
  5. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

    Ja jäklar våra sätter nog i sig iaf en säck i veckan men det ska få en säck till jul i alla fall det brukar alltid få morötter höst och vinter men alltså en hundring per säck plus deras kraftfoder och tillskott nja då får man nog bara köpa morötter vid festligare tillfällen känns det som. Mycket har stigit i pris rejält sista året …

    Svara
  6. Eva Dahlman

    Det sista jag drar in på är saker till mitt djur vare sig speciellt foder eller godis. Tycker man först drar in på sitt eget extra. Men det får man ju bestämma själv förstås ??!!

    Svara
  7. Madeleine

    Förstår vad du menar, det retar mig också.
    Jag kan absolut förstå en prishöjning, men inom rimliga gränser. Känns som om en del företag passar på just nu att höja priserna.

    Svara
  8. Anna Karlegård

    Men hur mycket ger du? Jag har svårt att göra av med en säck på två veckor till mina två. Vi får leverans till stallet varannan vecka o betalar 100:- för 20 kilo.
    Tycker de får mycket varje dag. ( 7-8 st var skivade i morgonhinken innan de går ut till sin höbal).

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha ha….vi har uppenbarligen MYCKET olika uppfattning om vad som är ”mycket” när det gäller morötter.

      Mina 2 äter LÄTT en 20-kilos säck i veckan vilket skulle motsvara inte ens 2 kilo/ häst och dag om de fick lika mycket vilket de inte får så bara Frenchie äter säkert 2,5 kilo/ dag uppdelat på 3 mål vilket inte blir särskilt många morötter/ gång (beror på storleken förvisso).

      Jag ger inte morötter FRÄMST som godis utan som saftfoder för att förhindra kolik (båda dricker urdåligt ute oavsett temperatur på vattnet).

      Men oaktat skäl så är några kilo morötter ingenting för ett 600-kilos djur, bara en människa skulle ju lätt kunna äta 1/2 kilo morötter per dag som snacks och ”tillbehör” till en middag/ lunch.

      Sedan måste jag nyfiket fråga varför du skivar morötterna? Jag tycker de är bättre ju större de är så att hästarna får tugga och lägga lite tid på att äta och inte bara glufsa i sig.

      Svara
      • Eva Dahlman

        Tror du gör rätt som inte delar morötterna- det gör att de får jobba lite. Är det verkligen så mycket socker i ? Trodde det var nyttigt. Både äter själv har i grytor och till hunden.

        Svara
        • Birgitta

          Allting är relativt men jag kan inte anse att morötter innehåller ”mycket socker”.

          Morötter består till ca 6-7% av socker om man googlar.

          Kraft grund och Granngårdens orginalpellets innehåller 5 % socker som en jämförelse.

          Gräs innehåller långt mer socker…..

          Svara
          • Eva Dahlman

            Nej- jag tror det är hyfsat nyttigt jämfört med annat . Att jag undrar var för att många i tråden verkar tycka det.
            Själv använder jag mycket morötter i mat och drar ner på kött den vägen och får dessutom lite variation i strukturen. Obs jag är inte bra på matlagning. Det blir lite ihopkok. Samma med hunden. Bra för honom. Lite att tugga på o variation.

      • Anna Karlegård

        Nej jag behöver inte dela dem egentligen. När de stod på ridskolan o inte hade fri tillgång på hösilage o halm fick de alltid hela i krubban så de hade att göra en stund. Nu får de på morgonen innan de går ut till sin bal i hagen. Alla hästarna i stallet får en hink på morgonen. Några med kraftfoder. Mina får inget kraftfoder så de får morötter så de inte blir ledsna () när andra får sin hink.
        De får två olika sorters hösilage. Ett torrt med väldigt låga värden som ger lång tuggtid. Balen i hagen är av den sorten. Sen har vi ett mer kortstråigt, blötare med supervärden. Det ger inte så lång tuggtid så jag lägger alltid in båda sorterna i boxen.
        Fodrar faktiskt bara en gång om dagen. Lägger in allt foder de ska ha över natten när jag har mockat. De går in vid 18-19 o har alltid kvar lite på morgonen av det torra.

        Svara
        • Birgitta

          Så gör jag med vad gäller stråfodret.

          Det jag lägger in räcker till nästa morgon.

          Handlar ju ”bara” om att lägga in tillräckligt mycket och att inte ha en häst som är bottenlös i sitt ätande vilket mina inte är.

          Svara
          • Anna Karlegård

            Till hästarnas förtret har bonden även satt nät över balen i hagen.
            Men undrar just hur mycket de äter.
            Balen i hagen räckte en månad utan nät. Den är så torr att den höll sig fräsch utan problem. Inne får de ca 4 kg av det torra o 8 av det blöta.
            De är inte jättebegeistrade av det torra men älskar det blötare.
            Det är egentligen kosilage o en intressant sak är att alla hästarna blir väldigt fina i magen av det.

          • Birgitta

            Frenchie äter max runt 11 kg hösilage i boxen, det är lika torrt som hö. Han åt ännu mindre när jag hade en blötare sort.
            Har sett att det finns alla sorter vad gäller hästar; hur mycket de vill äta och vad de föredrar.

            Men intressant att dina hästar mår så bra av blött ensilage; jag har helt motsatt erfarenhet dvs att en del blir lösa i magen och jag hade en som fick fång av det.

            Sedan vill jag köpa så torrt som möjligt eftersom jag betalar per kilo och hållbarheten är bättre när det är ”hö-torrt” (jag har 300-kilosbalar).

            För övrigt äter ingen av mina mer än på sin höjd 2 kilo hösilage ute nu, tydligen är det gamla gräset mycket mer intressant?

  9. Birgitta

    Kollade upp sockerinnehåll i lite andra olika fodermedel:

    Kwik beet: 5%
    Betfor: 10%
    Krafft pure lucern: 3%
    Kraft vanlig lucern: 6 %

    Svara
  10. Anna Karlegård

    Det kosilage som våra får luktar ungefär som en nyklippt gräsmatta. Jag upplever att det är mycket mer likt gräs än hösilaget som tagits fram till hästar. Säkert därför de blir så bra i magen.
    När vi fick in det första gången tänkte jag precis som du. Att de skulle bli jättedåliga i magen. Men det är faktiskt helt tvärtom. Det är nästan hackat, maskinen de använder klipper det dm-långt. (Är ju till kor egentligen)
    Det är inte blöttblött men har en mycket lägre ts-halt än det långstråiga hösilaget.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>