Torsdag- det har fykt

Jag tror att ordet ”fyka” är skånska och vara hur det vill med den saken men det betyder ungefär ”blåsa ihop snö till drivor”, precis som ni kan se på bilden.

För tack och lov har vi inte knädjup snö runt hela Ryhus utan det varierar mellan nästan barmark och dessa drivor som jag knappt kan forcera.

Dörren till lösdriften (där jag förvarar mitt hösilage) gick nätt och jämnt att klämma sig igenom utan att behöva skotta, alltid något!

Jag lyckades ta mig till ännu en träning för Nina idag (det var en planerad tvådagars kurs) genom att krypköra dit och jag har ju inte så långt.

Bibbi kunde vara i hagen medan jag var iväg (hon stod inne igår pga snöandet och den rejäla blåsten) och sedan gjorde Frenchie henne sällskap.

Jag är livrädd för kolik och vill så klart ha hästarna ute även av andra orsaker och att dra ner på allt kraftfoder skulle inte bli så bra nu när båda äntligen är i bra hull.

Gårdagens vindar hade både vält min julgran och sabbat ett av vindnäten i ridhuset så min snälla man fick fixa detta i minusgrader fast han knappt kände sina fingrar. Livet på landet….eller med en hästtjej (och nej, jag vågade mig inte på detta själv jättehögt upp på en stege och ensam).

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ida Pippilotta Lidslot

    Varken jag eller Carina har hört uttrycket förut, nu ska jag börja lyssna efter det!

    Svara
  2. Helena Andersson

    Typiskt skånskt ord, och typiskt skånskt vinterfenomen – all snö ligger på helt fel ställen!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>