Välfärdssnack in absurdum (om hö vs ensilage)

Har ni också noterat hur väldigt många nu, i spåren efter Helgstrand-gate liksom måste poängtera att DE minsann värnar om hästar, önskar att det ska jobbas mer med hästvälfärd och liknande?

Förstå mig rätt; det är så klart jättebra och högst önskvärt ju fler som står bakom ovan och inte bara genom ett inlägg på Facebook utan givetvis främst IRL men ibland känns det faktiskt mest som att vissa vill ha sin lilla stund i rampljuset och få många likes på sitt inlägg.

Plötsligt ska allt mätas med ”hästvälfärds-måttbandet” och det är ord och inga visor från vissa.

Det är nu, ännu mer än tidigare, ingen måtta på vad man kan hitta att kritisera, allt från Charlotte Dujardins ridning till….ensilage!

Jepp….härom dagen läste jag ett inlägg från en +50 person som påstod att hästvälfärden skulle öka om vi återgick till att fodra med hö och skippade ensilaget; för hen menade att detta har bidragit till ökade fall av både kolik och buköppningar.

När jag och andra ifrågasatte forskning som stödde detta togs inlägget snabbt bort men hen hann skriva några kommentarer som jag bara kände var helt gripna ur luften.

Som jag svarade personen tror jag att bristande motion, för kort hagvistelse i för liten hage, överutfodring av kraftfoder, snålande med stråfoder, ej hygieniskt stråfoder (även halm) osv bidrar långt mer till kolik/ buköppningar än att det är vanligare att det fodras med ensilage än hö idag.

Och visst; jag skulle gärna köpa bra småbalshö om jag fick det till samma pris som mitt ensilage och inte för dubbel kostnad och om jag dessutom kunde lagerhålla det utan att riskera att det möglade ihop i fuktiga Skåne långt innan det var dags för bete.

För så ser verkligheten ut i stora delar av Sverige; det finns inte höproducenter som kan sälja hö till det låga pris hästägare kan/ vill betala och alla bönder har inte heller själva möjlighet att lagra så mycket stråfoder att de med små stall kan komma dit och hämta slattar då och då.

Medan ensilage/ hösilage kan lagras utomhus kräver storskaligt odlat hö en helt annat procedur som innefattar en lämplig byggnad och oftast också en hötork och det kan ni ju räkna på vad en sådan kostar att hålla igång med dagens elpriser! Så nej; jag tror personligen inte att hästvälfärden skulle öka för fem öre om alla gick över till hö i stället utan snarare skulle en del antingen snåla med detta så att hästarna fick kolik på grund av DET eller så skulle de helt enkelt sälja hästen för att fodret blev för dyrt. Andra skulle fodra med otjänligt hö vars mögelsporer hade orsakat hosta och annat så nej, jag ser inte vinsten alls.

Edit: jag har valt att kalla ”allt som inte är oplastat hö” för ensilage för enkelhetens skull. Vissa säger hösilage andra ensilage tex fast de menar samma sak.

20 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lilla My

    Vore intressant med forskning. Vi är t tvingade att ge hö då Luzens mage helt ballar ur annars (diarré), men rent logiskt borde hösilage och liknande vara bättre mot förstoppning då det har lägre TS (särskilt nu i kyla?). Vi kommer nog få fortsätta med hö eftersom Luzen är yngst i gänget och ju färre vi har kvar desto svårare får vi att hantera hösilage- men så mycket mer praktiskt det är med hösilage både gällande lagring och skördandet.

    Svara
  2. Jenny Hamberg

    Utan att lägga någon värdering i vad som faktiskt är bättre för hästar, torrt hö eller ensilage, för det vet jag inget om…

    Men du blandar ju äpplen och i din argumentation. OM hö bidrog till ökad välfärd spelar det ju ingen roll alls för hästen att man väljer att ge ensilage för att det är svårare att förvara torrt hö. Hästens välfärd är vad den är oavsett om man inte kan ge den vad den behöver för att man faktiskt inte kan eller för att man skiter i det, eller rentav tycker att den inte förtjänar det.

    Det är detta som jag tycker är ett av de stora problemen med att diskutera djurs välfärd. Att vad som är praktiskt för människor liksom går före vad djuren faktiskt behöver. OM hästar mår bättre av hö (vilket här är ett exempel) får man ju skaffa hö till sin häst. Har man inte möjlighet att göra det har man ju inte möjlighet att ha häst.

    Svara
    • Birgitta

      Bra med vakna läsare för du har en poäng; jag uttryckte mig otydligt.

      Jag anser INTE att hö är bättre än hösilage per se utan om jag skulle ha småbalshö skulle det främst var för MIN skull då dessa balar är tusen gånger lättare att hantera än mina 320-kilos hösilagebalar.

      På den tiden vi enbart fodrade med hö på ridskolan var det relativt vanligt med luftvägsproblem hos hästarna. EN orsak KAN ha varit dammigt hö. Och i Skåne har vi problemet med fukten som gör att hö lätt möglar. Alla är inte lika vakna för mögeldoften eller så väljer de att fodra med dåligt hö oavsett och det är så klart inte hästvälfärd.

      Även ensilage har absolut sina brister men om vi ska gå tillbaka till min poäng så är det att jag aldrig har hört att hästar oftare får kolik/ måste buköppnas pga just ensilage.

      Svara
  3. Jenny Hamberg

    Om vi för diskussionen skull förutsätter att hö är bättre än ensilage (vilket jag alltså inte har någon aning om ifall det är så eller ej) för hästar är det ju hö de ska få. Vad man har för skäl till att välja bort hö spelar ju ingen roll alls för hästens välfärd.

    Ett annat exempel: vi är överens om ett det är avgörande för en (vint)hunds välfärd att få röra sig okopplad regelbundet, helst dagligen. För hundens del spelar det ju ingen roll alls varför den inte får göra det. Att man bor i stan så saknar bil förändrar ju inte hundens behov av att röra sig ”fritt”.

    Det är så jag menar. Vad djuret har för behov och vad man har för möjligheter att tillfredsställa dem är två helt olika saker, som inte följs åt. Därför är det ens ansvar att syna sin egen djurhållning i sömmarna och hittar man inget utrymme för förbättring ska man nog titta noggrannare… I debatten tycker jag att det är alltför vanligt att man hör ”jo, djuren behöver X, men jag har inte riktigt tid/råd/ork/lust/möjlighet till det” och så är det plötsligt inget välfärdsproblem för djuret längre. Som om deras behov berodde på våra förutsättningar.

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med dig helt och hållet och blir ledsen när jag ibland ser hur människors tid/ lust/ ekonomi/ whatever inverkar menligt på djurs välfärd.

      Sedan vill jag ändå lägga in brasklappen att jag tex har hästar för MIN skull, inte för hästens så att säga. Så klart FÖRSÖKER jag att ge mina hästar ett bra liv på alla plan men om tex min tävlingshäst fick välja fritt hade han högst troligt föredragit hagen framför att åka och träna.

      Och det där är en balansgång tycker jag.

      Jag ser förutom djurägare som inte tillräckligt tillgodoser sina älsklingars behov även de som, enligt mig, in absurdum gör ”allt” för djuren och nästan kraschar själva (hälsomässigt, ekonomiskt, tidsmässigt osv) på köpet.

      Svara
      • Eva Dahlman

        I det sista fallet kanske man inte ska ha djur ?? Har man inte råd att ordna allt för dem Bör man avstå helt.

        Svara
        • Jenny Hamberg

          Jag tror Birgitta syftar på folk som tar lån och tar ledigt för att behandla gamla hundar med spridd cancer och liknande.

          Dessutom har ALLA en ekonomisk gräns. Och även behandlingar som är inom den kanske inte alltid måste göras, bara för att den finns.

          Svara
          • Birgitta

            Det är bra exempel men finns massor av andra också.

            Jag läser om människor som knappt har någon fritid pga enorma självpåtagna åtaganden med djur (värsta exemplet jag läste nyligen var en person som påstod att hen släppte ut sina hästar i hagen 3 på morgonen och tog in dom 21 på kvällen), personer som varken har råd eller kan åka på semester eller ens bort över dagen pga djur. På en Facebook-sida för ägare till hundar med epilepsi påstod många att de i princip ALDRIG lämnade sin hunds sida.

            Om man väljer att lägga så stora delar av sitt liv på djur riskerar man att gå miste om/ förlora mycket annat som de flesta människor ändå vill ha i sitt liv tänker jag.

    • Eva Dahlman

      Klokt svarat !! OM – vilket jag inte vet- hö skulle vara bättre så får ju ägaren köpa hö oavsett kostnad och praktiska problem !!

      Svara
      • Jenny Hamberg

        Fast tex åka på semester är ju ett val. Själv är jag inte särskilt intresserad av det. Mitt liv kretsar i stort kring hundarna och det är så jag vill ha det.

        Svara
        • Birgitta

          Semester kan vara ett medvetet och önskat val (att inte åka på semester) eller så skulle man innerst inne vilja åka men har fått prioritera djuren, ekonomiskt och/ eller tillsynsmässigt.
          Och ibland drabbar detta val även ens partner och/ eller barn som kanske skulle vilja åka på semester men inte kan det pga ovan.

          Svara
          • Jenny Hamberg

            Jag förstår nog inte riktigt vart du vill komma. Har man skaffat sig djur så att man inte kan åka på semester, då har man ju gjort ett val… Det är ju helt frivilligt att ha djur.

            Det kan ”drabba” ens partner… Med mindre än att man håller hen fången har hen ju också gjort ett val och får väl lämna eller åka på semester ensam om det är väldigt viktigt. Annars har hen ju valt.

            Barnen har inte valt, men värre öden än att inte få åka på semester för att familjen har djur kan ju drabba ett barn.

            Själv ”drabbades” jag av att jag aldrig fick nån ponny, eftersom min mamma och min styvfar tyckte det var viktigare att åka på semester… ‍♀️

            Nu är jag vuxen och lägger i princip alla mina pengar på hundarna. För jag vill det.

          • Birgitta

            Jag diskuterar hur att äga djur kan påverka en. Och hur ens strävan efter att ge sitt/ sina djur ”allt” eller mer än vad man egentligen mäktar med tidsmässigt, ekonomiskt osv kan påverka ens liv långsiktigt.
            Ibland ser man det inte själv för man är så inne i det.
            Och jag tycker inte att det är så enkelt vad gäller tex semester att ens partner kan åka ensam om hen vill. Det är ju definitivt inte samma sak som att åka tillsammans eller med sina barn. Och absolut finns det många värre saker för barn än att inte få åka på semester men i mina ögon ändå ledsamt om det beror på att föräldern har djur som kostar så mycket att det påverkar familjen.

            Men alltså semester var bara ETT exempel av många.

            Finns mycket annat djurägare försakar ibland och det gör man ju som man vill när man bara har sig själv att tänka på tycker jag. Med familj är det för mig inte alls självklart att en persons intresse ska påverka hela familjen massor.

            Men nu är vi långt ifrån huvudämnet 🙂 .

  4. Jenny Hamberg

    Menar du att det finns folk som har många och/eller krävande djur som de tar hand om på bästa sätt, men som inte borde ha det för att det gör deras liv sämre. Bara det att de inte förstår det, men du förstår det åt dem? Vuxna människor som är kapabla att ta hand om många och/eller krävande djur men som ändå inte vet sitt eget bästa? Det låter jättekonstigt…

    Det enda jag tycker att man inte får välja bort för att ha djur är ens barns välmående. De ska ju ha uppmärksamhet och kärlek och inte känna sig åsidosatta såklart. Men jag ser det som ett ohyggligt mycket vanligare problem att folk, särskilt män, prioriterar bort sina barn för att jobba.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har flera gånger sett hur en del hästägare egentligen inte har råd att ha häst men väljer att lägga alla pengar på djuret ändå.

      Och det får tex till följd att de inte går till tandläkaren på flera år, inte kollar sin syn utan har gamla glasögon som knappt funkar, inte har råd att hämta ut medicin till sig själv. Detta är rena hälsofrågor.

      Att de sedan kör gamla bilar som ibland knappt håller ihop mellan besiktningarna, inte har råd att värma upp sin bostad utan har svinkallt inomhus, går i trasiga kläder/ skor, inte har råd att bjuda hem vänner bla bla bla bla….tja…detta är så klart också ”självvalt”.

      Det är DYRT att ha häst och minsta oförutsedda utgifter kan omkullkasta vissa personers hela ekonomi.

      Jag ser redan hur många väljer att avsluta sitt hästägarskap och jag tror att det bara kommer att öka. Inte bara pga ekonomin men utan tvekan bidrar det.

      Svara
  5. Anna Hassö

    Hö kan vara sämre/ svårare att hålla bra, givet att hösilaget är välskötta. Här funkar hösilage perfekt utom i ett par sommarmånaderna, och hästarna föredrar hösilaget, helt klart. Och så mycket enklare att förvara

    Svara
    • Birgitta

      Ja, smakligheten är en faktor som inte ska förringas, ffa om man man har en svårfödd häst som behöver äta allt stråfoder den kan få i sig.

      Svara
        • Birgitta

          Jag ser enorm skillnad på min tävlingshäst sedan jag började fodra med mitt senast köpta supertorra hösilage. Han har på snart 2 år hos mig aldrig varit i så bra hull trots mindre mängd kraftfoder och proteintillskott.

          Men detta hösilage äter han mer av och han behöver det för att inte se ut som min tränare skojar om ”en fälttävlanshäst” ! Vi dressyrdamer vill ju ha dom lite småfeta *ASG*!

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>