Varför skratta när man borde gråta?

Klipp på nätet som detta brukar alltid få en massa käcka ”heja-rop” och skratt medan jag mest känner ”usch och fy”.

Varför är det roligt att visa någon som löper en enorm risk att ramla av och skada sig allvarligt?

Är det bra för en häst att hoppa hinder när den är så stallmodig och kastar sig hit och dit?

Givetvis måste man rasta en häst som har så mycket energi men knappast över hinder och enligt mitt förmenande helst ej ens uppsuttet.

Lite ”komiskt” att många hade kul åt klippet på Hippsons Facebooksida medan Maria Gretzer, som jag gissar har tusen gånger mer kunskap och erfarenhet än 95% av de positiva till klippet instämde med mig att detta inte är roligt eller bra.

Nej, sluta sprid sådan skit på nätet tycker jag, uppmuntra inte till skratt utan avråd snarare om klippet måste visas.

Påtala det olämpliga och riskerna, både för häst och ryttare.

Och ja, givetvis fattar jag om någon att ridning är eller kan vara farligt per se, även om man skrittar på långa tyglar.

Men hoppning ger faran en annan dimension; det är jag själv ett bra exempel på.

Som jag har berättat flera gånger ramlade jag av Vicke när han under hoppning (hindret var kanske 1 meter högt) fick den översta bommen på ett räcke mellan frambenen, fällde sig själv till marken och jag vurpade över honom med nacken först.

De första sekunderna efter landningen kände jag inte ens mina ben, den värsta känslan i världen!

Och jag hade därefter djävulska smärtor i nacken i några veckor och ont i månader.

Jag sa faktisk så sent som för några dagar sedan till Henrik att det är först nu jag känner mig HELT återställd och då hände detta för 8 år sedan (samma dag som jag skulle på min andra date med Henrik ❤️)!!!

Kommentaren till inlägget på Hippson; ”jag tror många känner igen sig” får jag verkligen hoppas INTE stämmer på långa vägar.

Jag har ägt 7 egna ridhästar och ingen av dom har någonsin burit sig åt på detta viset, oaktat årstid.

Och HAR man en häst som beter sig som i klippet annat än i undantagsfall bör man verkligen se över både det ena och det andra i sin hästhållning innan man råkar illa ut eller får en skadad häst. Tycker surmuppen jag.

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Ozén

    Det är för att det är hoppning inblandat. Hade det varit en dressyrhäst hade ”Tangentbords talibanerna” anfallit och påpekat både ditten och datten. Allt från att nosgrimman var för hårt spänd till att ge den magnesium för att få den sluta att bocka. Jag blir så trött! Just sådana där videos är inte roliga.

    Svara
    • Birgitta

      Du har högst troligt mycket rätt.

      Och man måste ta i beaktande att många som kommenterar på nätet är okunniga.

      Till att börja med är det ur ett hälso/hållbarhetsperspektiv inte lämpligt att hoppa hinder med en häst som krumbuktar sig så. Men det förstår inte alla. Medan en mycket erfaren hoppryttare som Maria Gretzer direkt fattar.

      Svara
  2. Elizabeth Torrisi

    Kan inte se klippet men det du påpekar är så slående. Pinsamt okunniga som utsätter sina hästar för rädslor och att vara rädd är ju det värsta för ett flyktdjur.

    Svara
  3. LenaB

    Jag skulle aldrig idag sätta mig på en stallmodig häst med en massa överskottsenergi.
    Alla hästar kan reagera och det kan hända de mest konstiga saker när hästar är inblandade, men en häst som är såpass laddad ska enligt mig inte rastas med en ryttare på, skaderisken är enorm.
    Jag tänker att jag lärt mig genom åren vad som är värt att utsätta sig för.

    Svara
  4. Anna

    Jag skulle ju dö av skräck om jag satt på en häst som brallade så men jag kan förstå att man lite tanklöst tänker att det ser lustigt ut. Hästen vrider sig ju som en orm i luften. Men har det inte alltid funnits en tendens i ridsporten att det anses lite häftigt med en ”vild” häst och att väluppfostrade hästar anses vara ”tråkiga” och ”tanthästar”?

    Svara
    • Birgitta

      Det har du mycket rätt i.

      Och för MIG handlar det en hel del om en uppfostringsfråga. Inte enbart så klart men en del ryttare tycker ju att det är lite ”kul” med bock & brall och gör ingenting för att stävja det de gånger det uppstår medan jag hade markerat MKT tydligt att ”detta är inte ok”. Och då lär sig hästen förhoppningsvis…..

      Svara
      • Smurfan

        Åh, håller med så MYCKET!!!
        Är så trött på kulturen som finns att man nonchalerar dumt beteende hos hästen:
        ”Det är bara skoj!”
        ”Jag ramlar aldrig av, det är bara du som är fjantig!”
        ”Orkar inte uppfostra honom. Såna där övningar är bara till för repviftande NH-hippies!”

        Visst, var och en får väl rida ouppfostrade hästar om man vill, men det blir ju INTE roligt den dagen någon annan ska ta över.

        Sen funderar man ju lite över hur stora skaderiskerna är för hästarna är när de tillåts fara runt hipp som haver. Det otäckaste är spattiga hästar ute i trafiken. Miljöträning någon? Eller kanske t o m stanna hemma…

        (Nu kommenterar jag inte tjejen i filmen specifikt, jag vet ingenting om henne. Det är mer reflektion över folk som inte har någon ordning på sina djur.)

        Svara
        • Birgitta

          Instämmer!

          Pratade med en hästvän om detta nyligen; att vi hästmänniskor har så olika tolerans för vad som är ok eller ej och att detta ibland skapar framtida faror när hästen tas över av någon annan.

          Själv är jag tex slarvig vid uppsittning. Alla mina hästar har varit/ är så snälla att jag inte bryr mig om att de går iväg medan jag sätter mig i sadeln och MIG spelar det ingen roll medan jag vet att detta är ett big no-no för många.

          Till mitt försvar kan jag säga att OM jag hade velat att tex Frenchie skulle så blickstilla så hade han gjort det. Men nu bryr jag mig inte och låter honom skritta iväg 2-3 steg innan jag är helt ”förankrad” i sadeln.

          Andra tolererar lite småskutt/ brallar vilket jag hade stoppat ASAP.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>