6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ulrika Arndorw

    Vad använde man innan dessa påsar kom? Jag vill minnas att vi mer ”höftade” vid fodring back in the days… Kan inte minnas någon våg jag använde iaf.

    Svara
    • Birgitta

      Tills vi började använda hösilage och enbart hade småbalshö på ridskolan höftade vi vilket också var lättare med den typen av stråfoder.
      Och att stå och väga foder till +60 hästar hade tagit för lång tid (så vi vägde inte allt sen heller ha ha).

      Svara
      • Ulrika Arndorw

        Jag vill minnas att när jag hade ”kvällen” ibland funderade på hur dålig jag var på att uppskatta vikt…

        Svara
        • Anna Lind

          Vi vägde upp höet i en sån där rund grön trädgårdsplastkorg som hängde i ett snöre i vågen. La utanför boxarna på golvet eller la in direkt i boxarna. Klart bökigare men torrhö i hårdpressade småbalar var ju lättare att hantera än hösilage onekligen.

          Svara
  2. Smurfan

    När jag var liten hade vi köpta (små) höbalar som man räknade i ”kakor”! En hökaka vägde ett kilo. För att få ett halvkilo vek man kakan på mitten som ett pappersark, den delade sig oftast riktigt fint rakt över.

    Efter det blev det löshö i egen regi och då snurrade man höet på hötjuga. Som spagetti typ! Gjorde man rätt så satt höet kvar utan spill medans man bar tjugan över axeln. Jag lärde mig tekniken och jag lärde mig väga det på tjugan utan våg MEN attans vad det slet på nacke/övre delar av ryggen. (Lyckades köra hötjugan i benet en gång också… Aj aj aj!)

    Sen kom ju de här lätta ”gafflarna” i plast. Enklare för armar och rygg, inte lika vasst och farligt! Har fortfarande löshö men kör det i lövkärror på hjul. Bär aldrig i kassar, det blir för tungt för ryggen.

    Har på senaste åren slutat bära UT mat åt djuren. Det är bökigt och blir mycket spill. Behöver de extra mat förutom det i hagen så får de gå IN och ta sig själva. (Nej, det är ingen lösdrift, det är jag som öppnar/stänger dörren!)

    När man tänker efter så innebär hästlivet ett himla bärande, kånkande, dragande. Kanske dags för IKEA att uppgradera sin kasse till något självgående, jag tror det skulle bli succé direkt!

    Svara
    • Birgitta

      Känner igen det där med hökakorna.

      Jobbade extra på stor ridskola i massor av år.

      Jag konstaterade för många år sedan att nästan allt i livet och inte bara hästlivet handlar om rengöring av olika slag.

      Vi rengör hemmet, oss själva, bilen, trädgården osv. Konstant.

      Förutom detta är hästlivet många gånger ett släpande ja. Ibland för att vi hästmänniskor vägrar att tänka i nya banor utan gör som vi alltid har gjort. Ffa i mindre stall.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>