2,5 deciliter havre

Ni vet hur jag ibland raljerar över de som ”väger fodret på guldvåg” ?

Till denna kategori måste jag lägga de som jag ibland läser ger sina hästar 2-3 dl havre/ dag.

Så vida man inte ger denna ”mängd” (en dl havre är en bokstavlig handfull foder) som godis torde näringspåverkan vara NOLL!

Så potent är inte havre att en 600-kilos häst ska känna av det som ryms i vår hand…det är jag fullständigt övertygad om 🙂 !

Bibbi äter som jämförelse runt 1,5 KILO, dvs långt mer än det tiodubbla (en liter havre väger runt ett halvt kilo).

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Carolina Cragnell

    Vi ger liten mängd kraftfoder för att få i dem mineraler dvs inte av näringsmässiga skäl egentligen. En annan anledning kan vara att de ska få något i krubban då övriga får.

    Svara
      • Carolina Cragnell

        Vi ger inte havre men annat kraftfoder med mineralerna till två tjocka hästar som inte är i behov av kraftfoder egentligen. Ger samma kraftfoder som den tredje hästen får för enkelhetens skull.

        Svara
  2. Jenny

    Det där är något jag har funderat på. Det finns många runt mig som ger 1 dl av x antal olika kraftfoder. Kan det ens märkas hos en häst som väger >600 kg och äter ca 14 kg hösilage? Min får 3 kg pelleterat kraftfoder och 1-2 kg havre (han älskar havre, trodde de flesta gjorde det för övrigt). Men jag kan ha helt fel…

    Svara
    • Birgitta

      Tror som sagt inte att det märks.

      Ger man det som godis eller för att blanda i mineraler så fine men jag tror faktiskt även att vissa ger det för att hästen ”ska” ha lite kraftfoder, för det är man lärd sedan barnsben. Och man ”tycker synd om” hästen annars.

      Svara
  3. Anna

    Jag satt och bläddrade i min gamla ”Handbok för hästvänner” av C G Wrangel för några dagar sedan och då tänkte jag på dig och det du har skrivit om förut om hur det inte alltid var bättre förr. Hans rekommenderade foderransoner var minst sagt gammaldags. Otroliga mängder havre till hårt arbetande hästar och väldigt lite hö.

    Svara
    • Birgitta

      Jepp. På min ridskola ingick det 5 kilo havre i stallhyran, massor av hobbyhästar åt ca 4 kg.

      Jag GISSAR att det helt eller delvis berodde på att havre tar mycket mindre plats att lagra och du ska betänka att vi hade (med polisrytteriet) långt över 70 hästar i perioder.

      Svara
  4. Cia Wigström

    Sky får 1 kg havre om dagen och fri tillgång på stråfoder.
    Han får även foderjäst och mineraler baserat på vad som behövs enligt hö analysen.
    Inte speciellt mycket för en häst på ca 700 kg…
    Men det är vad jag anser är lagom för honom.

    Svara
  5. Minstral

    Att räkna in det i en foderstat är ju inte lönt. Men som godis till hästar för lite krubbskrammel kan jag ge en näve havre.

    Svara
  6. Caroline

    Jag ger någon enstaka dl per dag, för att hästen ska få något i krubban när de andra får och för att dölja mineraler och salt (saltstenen är helt ointressant). Räknar inte in det i foderstaten, som består av hö med fina värden och mineraler.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>