Manskavsmysteriet

Pratade med en annan elev till Nina nyligen och hon nämnde att hennes hästs man skavs bort av halstäcket.

Detta har jag hört och läst om hur många gånger som helst så det verkar vara vanligt.

Det jag tycker är konstigt är att varken Vicke eller Frenchie har fått ett enda krökt hårstrå, bokstavligen, av halstäcken och då har jag använt flera olika och täckena har nästan använts 24/7.

Har ni någon förklaring till varför vissa hästars man skavs av och andras inte?

Det gemensamma Vicke och Frenchie har är att båda har rejält musklade halsar, tänk typ hingsthals. Men det borde snarare öka risken för skav eller tänker jag fel?

Vad gäller mankvalité har båda normala manar, normal tjocklek och normal längd.

Någon som har en teori?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Emma

    Jag har också noterat detta och det är märkligt! Min förra häst var väldigt högrest och då gled halsarna alltid ner lite när han lyfte huvudet som högst (vilket han ofta gjorde), han fick alltid skav av täcket så jag hade bara hals när det var riktigt skitväder (han var helklippt). En kompis häst var inte alls byggd på samma sätt och fick aldrig skav, hennes halstäcke gled aldrig ner heller. Så kan vara en teori kanske. Sen tror jag säkert manens kvalite påverkar, en del har ju grövre strån som sitter hårt och andra mjuka strån som lossnar lätt.

    Svara
    • Birgitta

      Vicke är mycket högrest och en vän skojade ibland om att han stod ”som i högvakten” i hagen.

      Däremot tror jag din teori om hårstrånas kvalitet stämmer?

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>