Ute med meeting?

Läser denna artikel i Hippson.

Inget nytt under solen tycker jag, det mesta har jag skrivit om flera gånger.

Själv har jag under mina +30 år som hästägare inte ens åkt på en handfull meeting; mycket beroende på att tävlingsutbudet i Skåne alltid både räckt och blivit över utan att man ska behöva stalla upp hästen på en tävlingsplats.

Jag har heller inte riktigt sett tjusningen med att åka iväg så här vs kostnaden.

Och en sak som jag tycker ibland förbises med meeting är att de faktiskt utgör en förhöjd risk för både skador och smittor när man plötsligt ”föser ihop” x för varandra främmande hästar. Inte för att det (väl?) är vanligt med skador men de gånger olika smittor har brutit ut har det inte varit så trevligt precis.

Jag tror inte att nya ”vanliga hobbyryttare” kommer att åka på meeting i någon större utsträckning alls utan om de över huvud taget tävlar och inte håller sig till Pay and rides så kommer det att vara på tävlingar i närområdet.

För att man i rådande ekonomiska läge i Sverige ska åka på meeting tror jag att minst 1-2 av följande parametrar måste vara uppfyllda:

* man har god ekonomi

* man har redan innan pandemin en vana av att åka på meeeting och ser detta som en trevlig ”mini-semester”

* man har en häst som har goda möjligheter att ta med sig ett par rosetter hem från meetinget

* meetinget är en förutsättning för att man ska kunna göra några specifika kval eller delta i någon rikstäckande cup

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag äskande att åka på meeting
    Tyckte de va skitkul o mysigt att träffa folk, kunna vara på plats en hel helg. Ingen stress osv
    Förutsatt att hästen tycker de är lite skoj också.
    Att ta hem rosetter känns helt oviktigt däremot.

    Nu mera är jag stressad av att bara tanken på åka hemifrån o att tävla en liten klass i närheten känns inte heller aktuellt.

    Svara
    • Birgitta

      Idag, med en fin häst hade jag tyckt att det var roligt om det inte hade kostat flera tusen. Och om det var sommar och fint väder. På hösten och vintern absolut inte.

      Jag vill inte sova i tält eller i något sunkigt rum på ett vandrarhem och alternativen skulle motsvara en halv ”riktig semesterresa” så det känns inte värt det.

      Svara
        • Birgitta

          Ja, i alla fall om du inte åker nästgårds (och då faller ju vitsen med uppstallningen osv).

          Räknar man ihop uppstallning, anmälningsavgift, hotellrum, någon måltid ute och bensin kommer man lätt upp i runt 5000.

          Svara
          • Karolina Cappelli Lindholm

            Jag brukade åka på meeting ca 20-30 mil från stallet.
            De va lätt uppe i 5000kr för en helg för 15-20 år sedan

          • Birgitta

            Själv prioriterar jag att resa med Henrik så för mig är det inte värt +5000 att ”resa med Frenchie” när jag har ”tusen” tävlingar inom en 10-mils radie.

  2. Ann Hammarlund Holst

    Om man ser till flera årets relativt fulla meeting så verkar det inte vara helt ”ute”. Blir dyrt men är tyvärr nästan ett måste om man är lite uppe i klasserna för det finns inte tillräckligt nära.

    Svara
    • Birgitta

      Och jag som kollar startlistorna ibland konstaterar att det är exakt de kategorier jag nämner i inlägget som fortfarande åker på meeting, både i dina trakter (Stockholm) och i mina (Skåne).

      Det ”nya blod” som dyker upp är antingen ryttare med gott om pengar (eller föräldrars pengar) eller ungdomar som vill kvala till whatever. Annars är det mest det gamla gardet som antingen ser detta som en minisemester och/ eller är på minst MSV B/A-nivå.

      Svara
      • Petra Milton

        Jo där slog du nog huvudet på spiken. Ska man ( på ponny) tex kvala SM är det svårt att kvala bara på starter i närområdet.

        Svara
  3. LenaB

    De enda jag vet som åker på meeting (i min närhet och som inte är elitryttare) är ponnyekipage, verkar vara poppis bland dem:-)

    Svara
    • Birgitta

      Ja och där är det ju föräldrarna som pröjsar.

      Och vet man vilka resurser som det OFTAST behövs för att hävda sig på lite högre ponnynivå så brukar inte pengar vara ett problem. Plus att jag tror att många föräldrar prioriterar detta umgänge med sina barn medan de kan.

      Svara
  4. Stina Holm

    Dyrt ja – men jag tycker fortfarande att det är mysigt och värt det om man åker ett gäng tsm Det är min semester! Vi brukar dela på boendet. Ibland lyckas vi låna en husvagn annars har vi kört Air bnb och hyrt stuga – på 2-3 pers blir det inte allt för dyrt. Köper inte extra spånbalar på plats utan lastar med hemifrån för att hålla nere priset lite med.

    Svara
    • Birgitta

      Nu är ju du extremt tävlingsintresserad, har en fin häst och kan tänka dig att bo i en husvagn och ta detta som en semester i stället för att åka utomlands så i ditt fall förstår jag att det är kul och känns värt det.

      Jag är mer nöjd med att komma hem 1 timme efter gjord start, släppa ut hästen i hagen och ha pengar till 2 utlandsresor per år.

      Jag kan starta lika många klasser som du, rosetterna och priserna är desamma och som jag nämnde i inlägget anser jag att skade och smittorisk är mindre om man ej stallar upp.

      Svara
  5. Petra Milton

    Inom ponnyvärlden verkar inte meeting ute. Vi var på två förra sommaren och såg det som ”minisemester ”. På ena hyrde vi hus ihop med vänner någon mil från tävlingen där hästarna var uppstallade. På andra körde vi dit i två bilar och drog med husvagnen (inte så långt dit). Haft med endel mat till oss för att hålla nere kostnaden lite. Men visst, det är dyrt…

    Svara
    • Birgitta

      Om alla i familjen är med på det kan det vara en trevlig semester tillsammans, ffa om man inte har råd att åka på en ”riktig” semester. Och ett fint sätt att umgås med sina barn.

      Min man är ju helt ointresserad av hästar så för honom hade ett meeting inte alls varit något han ville åka på medan vi däremot har ett STORT gemensamt intresse i att resa utomlands. Och skulle jag välja bort detta till förmån för meeting hade han (fullt förståeligt) blivit besviken.

      Svara
      • Petra Milton

        Jo det beror givetvis på vilken familjekonstillation man har. Hade vi inte haft barn hade jag/vi troligen inte åkt på meeting heller. Tror det är mer populärt med meeting även i låga klasser på ponnysidan än för storhäst.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>