Luckan uppe?

Jag skriver ibland om säkerhetstänk kring hästar men har insett att vi verkligen kan tänka heeelt olika om detta.

Sådant som jag inte bryr mig det minsta om (att mina hästar alltid har gått iväg vid uppsittning tex) ser andra som en säkerhetsrisk. Och jag har många fler exempel på detta, senast ett jag tänkte skriva om idag; det här med att ha övre luckan bak på transporten stängd eller öppen.

Jag var nyligen på en middag med 7-8 hästtjejer och vi kom att prata om detta.

Jag insåg att de flesta i princip ALLTID hade luckan uppe medan jag, på fullt allvar inte har haft den uppe ens 10 gånger de 10 senaste åren.

Enda gångerna jag tar upp den övre luckan är om regnet vräker ner och jag tror att jag gjorde det en gång när jag körde och det snöade också. Men det är hur många år sedan som helst.

Tjejerna på middagen undrade om inte mina hästar blev rädda/ brydda av tex lastbilar som kör nära bakom men det har jag aldrig märkt av. Alla hästar har stått hur stilla som helst och verkat helt obrydda vid urlastning. Och har lastat sig själva i alla år.

Framför allt ”förr” florerade en myt att man var tvungen att ha luckan uppe men det stämmer absolut inte.

Däremot ska hästen vara ”förankrad” på ett sådant vis att den inte riskerar att fara omkring/ ramla ut ur transporten men det har ärligt talat inget med luckan att göra- hästar kan flyga ut genom skötardörren också under exeptionella omständigheter vilket även att komma ut genom bakluckan får räknas till.

Hur gör ni med luckan? Uppe eller nere?

Bilden föreställer för övrigt min mamma och kortet togs för över 30 år sedan (jisses!!!!!) då hon var mer än 10 år yngre än vad jag är idag (jag är 57 år gammal). Transporten är ett hyrsläp och svansen tillhör Menelli, min första häst.

Bild relaterad till Ann Hammarlund Holsts kommentar:

Bild relaterad till Elizabeth Torrisis kommentar:

29 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Myten om att luckan enligt lag ska vara stängd är otroligt seglivad.
    Jag har luckan stängd om det är dåligt väder. Annars öppen

    Svara
  2. Åsa T

    Vi har ju två hästar och 2 dörrar/luckor. Varma sommardagar kan vi ha luckan bakom Skip öppen, men inte bakom min häst. Han blev riktigt skrämd en gång av en lastbil som låg åt h-vte för nära och sedan dess är alltid hans lucka stängd. Vi stänger också båda när vi vet att vi ska köra på tungt trafinerade vägar. Vintertid är båda stängda. Om det inte ösregnar är alltid takluckan öppen. Vi åker ofta med hästarna och de är enkla att lasta och står alltid lungt i transporten.

    Svara
  3. Sandra

    Hade en häst som fick lite lätt panik om övre luckan var stängd, så där körde jag alltid med den nere. Målade faktiskt texten ”Håll avstånd” på överluckan så att det var synligt i nedfällt läge.

    De flesta körde ganska lugnt bakom oss men sen var det alltid någon idiot som hängde sig på tutan trots att det var fullt synligt att det fanns en häst i släpet…

    Svara
  4. Birgitta

    Jag inser nu när jag läser era kommentarer att jag…tro det eller ej…näst intill förträngt/ glömmer bort att den där luckan ens existerar eftersom det som sagt kan gå år mellan att jag använde den. Skulle inte förvåna mig om låset till den är helt igenrostat/ sitter fast vid det här laget.

    Jag pälsar hellre på hästen tjocka täcken än stänger luckan tex.

    Sedan BLIR det i ärlighetens namn sämre luft om man stänger luckan och har en stor häst i släpet men det är inte därför jag låter den vara nerfälld utan…tja…kalla det lathet eller att jag inte ser behovet att fälla upp den.

    Men så har jag heller aldrig hästarna fastbundna vilket är ÄNNU mer ovanligt och konstigt för andra. Men där beror det på att jag vill att hästen i görligaste mån ska kunna vrida sig loss själv vid en trafikolycka utan att sitta fast i ett skruvstäd. Och jag ser ingen risk med att ha vana hästar lösa. Inget jag börjar med direkt utan när jag vet hur de funkar i transporten. Frenchie var bunden ett bra tag.

    Svara
  5. LenaB

    Jag stänger luckan (eller rättare sagt nätet), och det är nog mest för att jag varit med om en olycka där en häst blev jätterädd för bakomvarande trafik och hoppade över bommen.
    På tidigare trsp har jag haft fast lucka men den har haft olika lägen man kan ställa den i för att släppa in mer eller mindre luft. I nuvarande släpet är det nät samt att det är öppningsbara fönster där fram, så luften kan ändå cirkulera helt ok.
    Hästen jag har nu är bakskygg och jag vågar helt enkelt inte chansa, erkänner att det satt sig rejält i huvudet på mig vad som hände för många år sedan med en helt annan häst.

    Svara
  6. Elizabeth Torrisi

    Den ska vara stängd. Enligt lag ska djur transporteras stängt. Dessutom händer det massor av olyckor för man har luckan öppen. Lastbilschaufförer som slänger ut en fimp som sugs in tex. Skrämda hästar som får upp lastbilar i rumpan och de kan inte fly. Är man rädd för att det blir för varmt bör man kolla vilka ventilationsmöjligheter som finns när man hyr/ köper. Men för guds skull stäng luckan !

    Svara
      • Birgitta

        Någon sådan lag existerar EJ och har aldrig kunnat presenteras i dessa diskussioner.

        Jag har tipsat både Tidningen Ridsport och Hippson att detta kunde vara värt att skriva om.

        Svara
        • Birgitta

          Sedan kan jag köpa argumenten för både stängd och öppen lucka och för mig är det lite ”pest eller kolera”:

          Det kan bli otroligt varmt med luckan uppe men avgaser är inte heller bra att få in.

          Och hästar kan bli skrämda av tex lastbilar bakom men å andra sidan är min erfarenhet att hästar blir MER skrämda av sådant de inte kan se. Och den tunna luckan lär inte isolera bort mycket ljud ändå.

          Svara
          • Birgitta

            Du hänvisar till texten ”Ett transportmedel ska vara konstruerat på ett sådant sätt att det är rymningssäkert” vilket är exakt den mening många hävdar är ”lagen”.

            Men att något är ”rymningssäkert” lämnar många öppningar för tolkningar.

            Det finns hästar som ramlat ut genom skötardörren så per se är INGET 100% rymningssäkert.

            Med andra ord finns det inget lagstöd för att det alltid är olagligt att köra med luckan nere, möjligen skulle det kunna tolkas så om man tex hade en extremt låg nedre lucka så att hästens rumpa var långt över kanten. Med så görs ju inte hästtransporter.

            Jag vågar hävda till 1000% att man/ jag inte hade kunnat bötfällas om polisen stoppade mig under körning med Frenchie.

    • Minstral

      Fast du kan inte säga att det är en lag, det är helt enkelt fel. Jag gör en bedömning huruvida jag kör med lucka uppe eller nere. Ska jag ut på motorvägar har jag den uppe. Sen är det olika från häst till häst och hur varmt det är. Du tycker en sak men det innebär inte att det är rätt.

      Svara
  7. Elizabeth Torrisi

    Det står också skyddas mm. Sen är väl böter ointressant om hästen skadas? En fimp in i torrt underlag.

    Svara
  8. Ann Hammarlund Holst

    Ja… Fast att ett transportmedel ska vara konstruerat på ett sådant sätt att det är rymningssäkert innebär näppeligen att bakluckan måste hållas stängd. Fast det hade ju varit intressant att ställa konkret fråga till JBV. Om de med ”rymningssäker” också menar ”helt tillsluten förutom ventilation.”

    Svara
  9. Ann Hammarlund Holst

    Här är en äldre men lite intressant rapport. Bullret blev LÄGRE i samtliga 5 testade transporter med bakluckan nere. Kolmonoxiden var i olika släp blandat högre eller lägre med luckan nere. Dock i samtliga under gränsvärdet (för människa).

    Svara
  10. Elizabeth Torrisi

    Ni kan inte läsa halva lagtexten. Ni måste läsa hela. Skyddar man sin häst mot tex väder om luckan är öppen?

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag vill påstå att man skyddar djuret mot väder även med luckan nere.

      Du vet ju hur petig jag är med Frenchie (och tidigare hästar) och jag skulle aldrig utsätta dom för att tex frysa eller stå dyngsura i en transport.

      Med täcke(n) kan man förhindra detta HELT.

      Svara
      • Ann Hammarlund Holst

        Jo jag läste hela paragrafen och mer därtill. Och jag anser att man skyddar utmärkt mot väder med tak och tillslutet framtill. Det kommer inte in varken besvärande fartvind eller väta (varken från himlen eller vägbanan) under körning med övre bakre luckan öppen.

        Svara
    • Filippa

      Om man kör framåt i högre hastighet än några kilometer i timmen är det fysiskt omöjligt att det regnar/snöar in genom bakluckan, så länge det inte blåser en riktigt stark och snurrig medvind (eller om man segar sig förbi en lastbil).

      Svara
  11. Anna Hassö

    Lucka nere 9 av 10 ggr. Ingen bryr sig om trafik. Lagen säger att lösa djur ska ha helt stängt.

    Svara
  12. Elizabeth Torrisi

    Man väljer själv men tyvärr händer det väldigt mycket olyckor och hästen står där den står. Föreslår att ni funderar på en mellanväg. Oftast går det att stänga luckan/ flärpen delvis.

    Svara
    • Birgitta

      I sak förstår jag ditt råd men som jag skrev är min erfarenhet att hästar blir mer skärrade av saker de inte ser. Och mina hästar är så vana vid att luckan är nere och att de kan se så jag tror att Frenchie bara hade blivit mer rädd om jag börjad stänga in honom = förhöjd skaderisk pga rädsla (han hade kunnat börja fara omkring i släpet). Nu står han som en staty.

      Svara
  13. Eva Dahlman

    Jag hade alltid luckan stängd på den tiden jag hade häst. Oavsett juridik så tror jag att det är lugnare för hästen att inte se eventuella lastbilar bakom etc. Ventilation ordnade jag med öppningsbara fönster mm.

    En helt annan sak/ vad Du är lik Din ungdomliga mamma !!

    Svara
  14. Anna Karlegård

    Har ett fautras så har ingen sådan lucka. Är det varmt drar jag ner en lucka på ena dörren för ventilation samt fönstren fram.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>