När hästägare lurar sig själva

Två påståenden jag hör ibland och vill påstå inte stämmer med verkligheten :

1.Min häst älskar att tävla.

2.Min häst vill vara ute i alla väder.

Vad gäller båda påståendena vill jag mena att det är en milsvid skillnad mellan att ÄLSKA något och att acceptera, uthärda, resignera, vara ok med, tåla.

Bara för att man tex uthärdar något betyder det så klart verkligen inte att man älskar det och många hästar accepterar nog stoiskt eller rent av hjälplöst vissa saker medan vi människor vill tro något annat- säkert för att lura oss själva många gånger.

Jag är MYCKET övertygad om att extremt få hästar i hela världen (om någon) hade valt att åka på tävling eller att genomföra ett rejält dressyrpass framför att beta gräs i en hage. Möjligen skritta en timme i skogen som omväxling.

Och lika övertygad är jag om att en majoritet av de domesticerade hästarna i världen hade föredragit en väl uppströdd box med stråfoder i framför att stå ute i hällande ösregn med lera upp över kotorna.

Men eftersom många hästägare inte har möjlighet att ta in och ut hästar efter väder på dagtid (pga arbete tex) så försöker de trösta sig med eller inbilla sig att deras hästar tycker det är underbart att stå ute i vilket väder som helst.

Och i denna villfarelse sparar de också på både strö och stråfoder för då står hästarna inte inne och skitar ner boxarna och ”måste” äta något under tiden.

Och vi som älskar att tävla SJÄLVA kan ju inbilla oss och andra att även våra hästar är lika överlyckliga över att lastas in i en transport i minus 2 grader, piskande snålblåst och duggregn för att visa upp oss x mil hemifrån. Yeah right!

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie Magnuson

    Sen är det ju skillnad på vad man vill och vad man mår bra av. Jag vill t ex helst sitta i soffan och äta ostbågar. En häst mår förstås bättre generellt av att vara i en (bra) hage än i en box även om den vill gå in när det ösregnar.

    Svara
    • Birgitta

      I sak har du rätt men det är just det som är grejen; att massvis av hästar jag ser både IRL och på filmer/ bilder inte har dessa ”bra” hagar utan står tvärtom ibland i lera långt upp över skenbenen, har små hagar, saknar mat, står helt världsfrånvända och ihopsjunkna vid tex ösregn/ stormar.

      Jag dristar mig till att fråga hur bra detta är, ffa vid kyla? Är det bra för muskulatur och mage tex? Och att öht stå i lera många timmar per dag torde öka risken för både mugg, hovbölder och annat.

      Jag anser mig ha BRA hagar och så länge mina hästar betar/ äter, rör sig lite så får de vara ute.

      Om jag ser att ingen av dom har rubbat sig på länge och det här ”ihopsjunkna” beteendet uppträder och det är kallt; då tar jag in.

      Svara
  2. Annelie Magnuson

    Tror att det allra bästa för majoriteten hästar skulle vara lösdrift med bra hagar och bra ligghallar. Men så ser ju tyvärr inte verkligheten ut, av många skäl, inte minst ekonomiska.

    Alltså att de kan gå in och ut när de själva vill.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror som du.

      En vän har det så. Hon säger att hennes hästar främst håller sig inne vid dåligt väder (2 ridhästar och en mkt gammal ponny).

      Svara
  3. Karolina Cappelli Lindholm

    Alternativt till uppströdd box är inte alltid en lervälling

    Mina hästar har såklart även lera i sina hagar men de har stora hårdgjorda ytor.
    De bor ute. Tas in för arbete. Men de bor ute, de är deras liv. De är inte någon som vill in på stall.

    Svara
    • Birgitta

      Som Annelie skrev så tror jag att hästar, om de hade fått välja fritt hade valt en fin lösdrift framför stall.

      Och kan man erbjuda det du har så är det inte konstigt att hästarna inte vill bli uppstallad. Möjligen en ranglåg hack-kyckling.

      Svara
  4. Marie Ultege

    Jag inbillar mig kanske, men jag är ändå övertygad om att min Barbie visar glädje både inför, under och efter ett rejält dressyrpass !

    Svara
  5. Petra Milton

    Även mina vill in när det regnar en hel dag, men de vill väldigt gärna ut snart igen. Tar jag in dom tidigare är normal tid (ca 19-20) så blir de tydligt mer rastlösa i boxen. Även nya ponny som var van att komma in vid 16 är fullt nöjd att vara ute 4 timmar till. Även ägaren är väldigt nöjd med det. De rör sig ganska mycket i hagen på de 4 timmarna, oavsett väder. Älskar att tävla, nja. Både Wille och Max är/var väldigt nöjda på tävling. Man märker att de gillar att visa upp sig. Max väljer också gärna ridbanan framför skogstur, men han är nog ett undantag.

    Svara
    • Birgitta

      Jag önskar att mina hästar ville vara ute längre än tills det börjar skymma men då står de sedan ett tag vid sina grindar och vid regn ännu tidigare.

      Endast när det är mycket grönt gräs vill de vara ute efter 19.00 typ.

      Gäller både Vicke, Frenchie och Bibbi.

      Jag kan bara gissa att i alla fall Frenchie och Vicke präglats av hur de varit vana innan de kom till mig och den vanan verkar omöjlig att bryta. Båda hästarna hade avsevärt kortare hagtid innan jag köpte dom. Frenchie var tex van att tas in vid 15.00, iaf när jag köpte honom.

      Ingen av mina hästar är minsta lilla rastlös i boxen även om jag skulle ta in dom….säg ….redan 13.00 vid dåligt väder. Nu händer det så sällan så kanske hade de blivit rastlösa om det blev en vana?

      Svara
      • Petra Milton

        Jag ger hö ute vid 15.30 så även nya ponnyn kom snabbt in i att fodret gavs i hagen istället för boxen. Men tror absolut att det blir en vana när de går in.

        Svara
  6. Mathilda

    Vilket härligt, ärligt och uppfriskande inlägg! Håller helt med dig.

    Letade väldigt länge efter en plats på lösdrift till min unghäst men det tog lång tid innan jag hittade ett värdigt ställe.
    Blev chockad över hur många det är som låter sina hästar stå i lervälling upp till knäna. Använder rangliga tält eller plåtskjul som ligghallar. Inte ser över sina staket bättre. Förstår att alla inte har möjlighet att skaffa rejäla trästaket men man kan väl i alla fall se till att räta upp den stolp man har, byta ut trasiga isolatorer och se till att tråden är sträckt. Sånt som känns viktigt när man ska lämna bort sin tvååriga lilla hingst.

    Unghästar, avelsston och andra hästar som inte tränas eller rids så mycket tror jag absolut gynnas av lösdrift när det sker under rätt förhållanden. Vilket jag upplever inte är särkilt ofta. Har väl sett för få välskötta lösdrifter med bra markförhållanden och för många dåliga helt enkelt.

    Lösdriftsfolket ska ju alltid bedyra vilket fantastiskt liv dom ger sina hästar. Stolt berätta hur lite det kostar, hur mycket tid dom har över, inga boxar som behöver mockas eller tider som måste passas. Tak, vatten och fri tillgång på hö verkar vara det enda som krävs. Då får tydligen ”hästarna vara häst och må som allra bäst.” Känner rent krasst att många bara är snåla lata och bekväma.

    På träningar och tävlingar kan man väldigt lätt se vilka dessa ”lyckliga” hästar är.
    Dom är ofta oklippta, långhåriga, ganska överviktiga eller kantiga o bukiga. Ser trötta och ovårdade ut. Klippta slimmade hästar med pigg blick och glansig päls har hittills lyst med sin frånvaro.
    Men det kanske bara är här uppe.

    Svara
    • Birgitta

      Och jag håller helt med dig angående lösdrift/ hagar.

      Nu har jag inte sett så många lösdrifter IRL men de jag har tittat på har inte varit en trevlig syn. Dessutom är det lätt av visa upp vackra vyer mitt i sommaren men det är på hösten och vintern som underlaget i en hage/ runt en lösdrift verkligen bekänner färg. Och då kan det se rent ut sagt bedrövligt ut.

      Vad gäller hagmaterial har även jag upplevt mycket undermåligt sådant, även i stall jag själv haft häst. Ingen fungerande el, elband virade trettioelva varv runt stolparna och ruttnade stolpar som knappt står upprätt. Om man tex inte har el till sina egna hästar må det vara hänt (jag har inte det till mina snälla men kan koppla in den om jag vill) men när man tar emot andras hästar borde man vara mer försiktig?

      Underlag på vilket man har en lösdrift belastas och slits enormt och kräver många gånger både tid (underhåll) och pengar som inte alla är intresserade att lägga och då ser det ut därefter.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>