Sto vs valack

Detta täcket har jag medvetet låtit hänga över insidan av Bibbis boxvägg som ett experiment för att bekräfta min teori om att ston inte är på långa vägar så barnsliga och pilliga som valacker.

Och Bibbi har inte gjort mig besviken! Trots att täcket har hängt så här i över en vecka har det inte rubbats en millimeter.

Hade jag hängt samma täcke över Frenchies, Vickes eller Baltazars box kan jag garantera att samtliga hade dragit in eller ner täcket ganska omgående.

Och just mina valacker är/ var ändå hyfsat väluppfostrade men jag vet att det finns de pojkhästar som inte hade nöjt sig med att dra lite i täcket utan de hade strimlat det i bitar, stampat ner det i marken och sedan kissat och/ eller bajsat på det. Jag lovar!

Känner ni igen det, håller ni med eller fantiserar jag?

18 kommentarer Skriv kommentar

 1. Fia Pobog

  Sant. Ston nedlåter sig inte till sånt trams. Min nuvarande valack sliter även sönder täcket han har på sig om det råkar bli en grad för varmt nån dag. Som häromdagen när det var 6 grader ute men solen tittade fram.

  Svara
  • Birgitta

   ”Nedlåta sig till trams” är EXAKT min uppfattning! Och Bibbi är inte mitt första sto utan tex Décima som jag ägde i 8 år skulle inte drömma om att ta sönder vare sig ett täcke eller något annat!

   Svara
   • Fia Pobog

    Det ligger nog mer i hingstars/valackers natur . De är ofta hejare på att bita sönder varandras täcke också. Det har jag heller aldrig sett ett sto göra.

    Svara
 2. Cia Wigström

  Helt sant!
  Ingen av de valacker jag ägt hade låtit bli täcket.
  Jag hade ett sto, min första häst. Hos henne hade jag min rykthink hängandes på insidan av boxen.
  Kanske inte det smartaste draget?! Till mitt försvar var jag inte fyllda 20 när jag hade detta praktiska förvarings systemet.
  Rosea, kanske inte var så pillig… men hon hade ju endel andra hyss för sig.

  Svara
 3. Carolina Cragnell

  Vi har ett sto som bekräftar motsatsen. Hon är pillig extra allt. Allt hon kommer åt kastar hon på golvet. Hon skyndar sig dessutom eftersom hon vet att hon inte får. Sedan stampar hon på det. Det kan vara täcken, grimmor, borstar etc. En natt lyckades hon ta sig ut ur boxen (har kedja nu så nu kommer hon inte ut) och då hade han hämtat allas täcken i stallet och lagt i sin box. Tror hon stått och stampat på dem hela natten.

  Svara
 4. Karolina Cappelli Lindholm

  Håller med, redan som ett par månaders är stofölen sånna. Tramsar inte.
  Valackerna tramsar… o är barnsliga o lekfulla.
  Däremot har jag ju väldigt med nga ston o ser att vissa kan va lite pilliga.
  Celsius tex är som en hund… typ terrier

  Svara
 5. Anna Hassö

  Bluppan hade samma grimma ( ej i hagen dock ) och täcke i över 10 år. Grimman i 15, då fick hon en ny likadan som jag hittade i Arezzo

  Svara
 6. Fia

  Min Rakel hade samma skydd, grimmor och täcken i 12 år, mycket såg nytt ut!
  Ohlson- slitage och slakt av allt från boots till kläder i hagen, hål på kroppen i tid och otid, tappade skor och överben på de mest märkliga ställen.

  Svara
 7. Anna Karlegård

  Hedwig=A-barn. Skulle aldrig hålla på.
  Platina pillar på allt, drar ner grejer, släppte ut sig själv en natt. Snodde allas hinkar, lekte med halmbalen o proppade i sig av hösilaget med högst näringsvärde..
  Kedja på boxen numera..

  Svara
 8. Lotta Berglund

  Jag hade städat och gjort snyggt på kvällen. Jag skulle iväg på träning så allt var iordninggjort och fint.
  Stoet i stallet hade pillat upp sin dörr den natten och gått bärsärk
  Sen fick hon fler säkerhetsanordningar på sin dörr
  Det här är 13 år sen, men minns det som igår! Vilken oreda en enda häst kan ställa till med! Hon hade dragit ut ALLT! Tom skottkärran hade hon flyttat på! När jag öppnade dörren stod hon där lugnt och fint och med en mycket oskyldig uppsyn!

  Svara
 9. Anna

  Har alltid föredragit ston just för att de känns lite mer ”värdiga” än valacker som jag ofta upplever som lite ”grabbarna grus” och barnsliga haha.

  Svara
 10. Amanda

  Nja alltså våra två ston 13 och 3 år kan inte låta bli att pilla på något som kommer i deras väg. Det är mor och dotter så vet inte om det är ett släktdrag. Vallacken pillar också på saker men skulle säga att våra ston är värre faktiskt.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>