Hästar och säkerhet

Förr-förra veckans diskussioner om ”övre luckan på släpet stängd eller ej” där några framförde säkerhetsaspekten fick mig att fundera över hur många saker man egentligen kan applicera detta på; i stort som smått.

Jag kunde direkt komma på rätt många småsaker som vissa säkert inte tycker är ”farliga” eller som de gör utan att ens fundera på säkerheten medan jag är för rädd om mina hästar.

Jag ska ge er några exempel:

* Grimma i hagen: skulle jag numera aldrig ha på mina hästar. Även om båda är hur snälla och stillsamma som helst så kan de ändå råka fastna i något.

* Halmpellets : jag har läst om för många hästar som har börjat äta dessa och skulle aldrig våga använda detta strömedel.

* Benskydd i hagen: hade jag förr men vågar inte längre pga ”överhettningsdebatten”.

* Skivade morötter: dels har jag aldrig förstått varför hästar inte skulle kunna tugga hela morötter och dels tänker jag att skivorna lätt kan fasta i halsen.

* Pelletterat foder: ger jag aldrig annat än uppblött av rädsla för foderstrupsförstoppning.

Så medan jag gör en del som andra tycker är dumdristigt och farligt kan sådana här småsaker skrämma mig för mycket medan andra inte ens reflekterar över farorna.

Kan ni komma på något som ni tycker är farligt fast många ändå använder sig av det?

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Thomas var ute på ett ärende för ett tag sedan där en häst hade fastnat med benet i grimman i hagen och strypt sig själv under natten. Även täcken ser han en hel del olyckor med, det gäller att ha täcken som verkligen passar hästen.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har också hört om sådana fall. Så hemskt, plågsamt och onödigt.

   Jag vet att en del förfasar sig över att jag kör mina hästar lösa men det är av samma anledning.

   Jag bedömer risken större för strypning vid en kollision tex än att Frenchie ska lyckas vända sig runt i transporten och hoppa ut.

   Svara
 2. Amanda Stillnert

  Jag delar faktiskt morötterna till min häst i mindre bitar nu förtiden men det är för att han nu förtiden är en halv tand fattigare efter i höstas.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>