Köp hellre stråfoder

Bibbi, som när hon kom till mig i september förra året, var rejält underviktig (revbenen buktade ut) är numera rund som en elefant 🙂 !

Jag tror att hela Frenchie skulle få plats i hennes mage om man knycklade ihop honom!

Lite skämt och lite allvar men jag börjar undra om jag bara har haft en enorm tur som har lyckats göda upp Bibbi på bara några månader och på i princip enbart torrt hösilage, havre och sojamjöl. Knappast…

I dagsläget får hon bara kanske 1 kg havre (fördelat på 3 mål och som krubbskrammel) och så mycket hösilage hon vill äta vilket inte ens är 15 kilo.

Jag kan inte tolka detta på något annat sätt än att det är stråfodrets förtjänst eftersom jag dessutom ser att även den svårfödde Frenchie är ovanligt rund (med hans mått mätt) sedan jag började fodra med detta hösilage.

Jag läser jätteofta foderfrågor på nätet där hästägare vill göda upp tunna hästar och det är ingen måtta på tipsen, det ena fodret dyrare än det andra.

Jag förstår att man inte alltid har möjlighet att välja stråfoder men om man KAN så är det verkligen det tveklöst bästa, i alla fall om hästen inte är kräsen och inte VILL äta annat än små mängder av detta.

Även dyrt stråfoder (som kostar säg…6 kronor kilot) kan man ge 3 kilo av för samma kostnad som många kraftfoder/ tillskott kostar och tänk så mycket mer tuggtid man ger hästen.

Och för 6 kronor kilot (nu tar jag bara denna summa som ett exempel) kan man högst troligt hitta stråfoder med bra värden så att man inte behöver ge en massa kraftfoder.

En kommentar

  1. Karolina Cappelli Lindholm

    Exakt så resonerar jag

    Men alla andra o alla de folk jag hjälper att tolka analyser och konma med förslag på foderstater har varken koll på va de köpt eller kanske inte varit delaktiga i köpet utan det är ett foder som finns på gårde .
    Så då får de gödsla djuret med massa dyra kraftfoder….

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>