Öser ni på?

Kloka ord från Mälaren hästklinik:

Känner du igen dig i att dagligen få stallkläderna fulla med kliande små hårstrån? Vi går mot ljusare och varmare tider och i och med det är det dags för pälsfällning. Egentligen är det lite slarvigt uttryckt eftersom förutom att det är en pälsfällning av den gamla vinterpälsen så ska sommarpälsen också bildas. Hästens päls är till största del uppbyggt av olika typer av proteiner. Därför är det viktigt att se över sitt grovfoders innehåll på protein oavsett om man fodrar med hö eller hösilage. Om man har brist på protein i hästens foderstat tar det oftast en tid innan det syns på hästen men när det väl gör det så är det i form av bukig mage, dålig päls eller hovkvalité samt tappade muskler. Det innebär att man redan flera månader innan hästen ser ut som den gör haft ett underskott på protein som det oftast tar tid att återhämta sig från.

I pälsfällningstider är det inte ovanligt att man marknadsför B-vitamintillskott för att underlätta för hästen, men det finns inga studier som visar på att så är fallet. Troligen är det är en missuppfattning från förut då man gav foderjäst som tillskott som är rikt både på protein och B-vitamin. Det var proteinet i foderjästen som var positiv för hästens päls och inte B-vitaminet som hästen producerar själv i grovtarmen. Vissa upplever förbättring med B-vitamintillskott och eftersom det inte är farligt att ge (hästen kissar ut det) så finns det inga risker med att ge extra tillskott förutom att det kostar pengar. Om man däremot står i valet att lägga sina pengar på en grovfoderanalys så man kan göra en välanpassad foderstat med tillräcklig mängd protein eller köpa B-vitaminpreparat för pengarna så är det självklara valet att göra en analys först och fodra sin häst utefter det.

En del hästar kan upplevas påverkade av pälsfällningen och kanske blir lite tröttare än vanligt och möjligen mer känsliga i huden. Om det är milda och övergående symptom så kan man ge hästen en lite lugnare period innan man sätter igång igen. Om symptomen är tydligare eller inte går över är det bra att göra en kontroll med sin veterinär först.”

Jag brukar förvisso inte märka av pälsfällning som trötthet eller känslighet i huden men fodrar ändå exakt enligt ovan, dvs lägger på x dl proteintillskott (i mitt fall sojamjöl) till foderstaten.

Bibbi är, som jag redan nämnt rund som en elefant och rids ju inte så henne ger jag inget extra nu men Frenchie fodras så sedan några veckor tillbaka.

Ändrar ni fodret för era hästar eller kör ni som vanligt?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny

    Min häst brukar knappt få någon extra päls på vintern, men har varit väldigt känslig vid fällning (trött, grinig och känslig för skav). I år har han björnpäls men är allt annat än påverkad nu när han fäller. Lite känslig i hårremmen men absolut inte så känslig om han brukar vara.

    Har funderat på var bjönpälsen kom ifrån men hoppas på att det beror på att han bor i utebox nu. Han har inga övriga tecken på någon sjukdom (typ PPID), men han är 17 år.

    Svara
  2. Marie Ultege

    Jag har gett en hink med luserngröt hela vintern utöver ordinarie giva med havre och müsli. Mest för att hålla hull och muskler på gammal häst.

    Svara
  3. Jeanette Kobilsek

    Ger min gamla lusern. Fått ett kilo hela året men får nu två sen några veckor tillbaka.

    Svara
  4. Amanda

    Nej vi har så höga protein värde i ensilaget att det får inget extra förutom det högdräktiga stoet får e selen.

    Svara
  5. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Ger Mirre 1kg uppblött lucern 2 ggr per dag swn flera år tillbska. Hon har aldrig haft den björnpäls som Fredde hade så hon är känsligare i huden men det har hon alltid varit oavsett årstid. Nu när hon får så lite kraftfoder pytsar jag i henne lite extra mineraler o vitaminer. Fy vad jag saknar Equion… då behövde man inte hålla på med sånt klydd. Innehöll ju allt,alltig glansiga i pälsen, bra magar o pigga o glada

    Svara
  6. Anna Karlegård

    Mina har fri tillgång på hösilage. Vi har två olika hösilage och tidigare har jag valt det med lägre värden till balen i hagen men nu har jag bytt till det gröna med högre värden. Dels även eftersom Hedwig går in i de sista månaderna av dräktigheten nu.
    Platina har börjat fälla massor nu och är ganska trött så båda får även av det gröna inne.
    Säkert 12-13 kg.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>