Svar på några frågor

En läsare med en pigg 8-årig fullblodshäst som hon tränar i både dressyr, hoppning och fälttävlan har ställt 2 frågor som jag ska försöka svara på utifrån hur JAG hade gjort:


1. Ditt bästa tips att få fram nosen, min häst viker gärna in den och kommer ngt bakom lod stundtals. Detta mest på banan, ute är hans nos mer framför lod och även ofta över tygeln.

Om hästen vill vika in nosen och hamna bakom lod är uppresande tygeltag ett sätt att få fram nosen. Att rida på ett mildare bett kan också hjälpa. Många halvhalter, att variera tempot och olika rörelser så att det inte bara blir ”runt, runt” på banan.

2. Bästa tipset att samla galoppen. Reglera galoppen. Min häst är stor och jag är liten och har svårt att hålla om och hålla i om du förstår vad jag menar. 

Tips på att samla galoppen på en framåt och stor häst tänker jag är att börja med korta sekvenser där du försöker samla tex en halv långsida och sedan rida lite mer framåt. Att rida svaga öppnor hjälper också samlingen. Försök att tänka att bakbenen ska komma längre in under hästen. Sitt tungt i sadeln, dvs låt dig inte dras framåt och tänk på att ha korrekt tygellängd då hästen kan vilja dra sig lång. Ta upprepade förhållningar. Utomhus kan du ta hjälp av att rida i mindre uppförsbackar.

Imorgon kommer svar på några andra frågor!

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>