Fråga från en läsare om träningsupplägg


Du har säkert skrivit om det förut men jag är nyfiken på hur du lägger upp dina ridpass hemma (och tömkörningen med för den delen). Planerar du dem noga eller bara lösa drag, har du favoritövningar, var hämtar du inspiration? Jag blir mer och mer sugen på att köpa häst men jag är rädd att jag mest skulle rida omkring ”lite på måfå” hemmavid…

Jag är en planerings-faschist 🙂 och har alltid en plan för minst 4-6 dagar framåt och även en plan för varje ridpass. Aldrig nerskrivet men i huvudet. Jag ändrar extremt sällan dessa planer.

Jag ser det som något positivt och en styrka.

Utifrån vad andra berättar om sina upplägg verkar många inte precis ha några utan tar dagen lite som den kommer och rider (eller inte) utifrån lust, tid, väder och mycket annat.

Mig hade detta inte passat alls då jag är en planeringsmänniska även i mitt övriga liv så att säga och jag tycker det ger bäst resultat för mig.

Jag hör ibland folk som tycker att det är tråkigt att rida själv i ridhus/ på bana och det tycker jag ALDRIG någonsin.

Tycker man att det är tråkigt har man fel häst och/ eller (framför allt) brist på fantasi.

Det finns ju hur mycket som helst man kan göra med en utbildad häst och jag hade lätt kunnat rida 2 timmar/ pass om detta var tillrådligt (vilket det absolut inte är).

Mina ridpass följer nästan alltid samma schema/ mönster med smärre variationer.

På banan/i ridhuset börjar jag med att skritta i 15-20 minuter (fri skritt, mellanskritt, fram/ bakdelsvändningar, kanske någon sluta).

Därefter travar jag (lättridning), gör någon skänkelvikning. Sedan följer kort trav med tempovariationer och växlingar mellan skritt och trav.

Sedan blir det samlad galopp, galoppslutor, förvänd galopp, byten.

Jag avslutar med lite skolor i trav varefter jag rider lätt i lång och låg form i någon minut innan jag skrittar av.

Hela passet har då tagit max en timme, gärna lite mindre.

När jag rider ut börjar jag med att skritta i kanske 15 minuter, trava i 5-10 minuter (lättridning) och galopperar sedan i kanske 10 minuter. Sedan skrittar jag resten vilket kan vara allt mellan 15-20 minuter.

Ibland rider jag ut helt kravlöst och då skrittar jag nästan alltid uteslutande.

Min inspiration hämtar jag från träningarna för Nina och jag upprepar ofta det vi gjort på en träning dagen efter eller 2 dagar senare.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Tack så mycket! Jag tror som du säger att en plan med ridningen är viktigt för att det skall vara roligt och givande. Att ha ett slags ”skelett” för passet som man oftast följer med lite variationer känns som en smart idé. Jag rider sällan ett pass på egen hand vilket säkert gör att jag tycker det är extra svårt att lägga upp det på ett sätt som inte känns lite planlöst. Inför ridlektionerna värmer vi upp själva och till och med där kan jag ibland känna att jag inte riktigt ”vet vad jag håller på med” haha, dessutom är både hästen och jag lite sega i starten så jag kan precis föreställa mig hur jag skulle kunna känna att nej men vi skrittar ut en liten sväng i stället.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>