Tisdag- grönt gräs

Att gräset ”ÄR grönare på andra sidan” (hagen) stämmer just nu ganska bra på Ryhus och jag lät Frenchie tugga i sig det han hann med under några minuter medan jag fixade med lite i stallet.

Han är tack och lov mycket snäll för det mesta och gick och åt lugnt utan att smita vidare och efter en stund gick han själv in i sin hage några meter bort där hans kraftfoder-soppa väntade på honom.

Innan gräsätandet hade vi varit och tränat för Nina och provat en ny approach; att växla mellan trav och galopp mycket mer frekvent än vad vi vanligtvis gör.

Vi brukar för det mesta lägga rätt stor del av passet på galoppen och sedan avsluta med traven som då oftast känns jättefin och inte behöver lika mycket ”fix” som galoppen.

Nina gav mig redan i slutet av förra träningen tipset att ”försöka rida galoppen i samma form som traven” (låter självklart kanske?) och när jag sedan började med att variera traven och galoppen mycket mer hemma märkte jag att det gav positiva effekter.

Idag på träningen noterade Nina samma sak; det passar nog både mig och Frenchie med dessa hastiga växlingar bättre.

För att exemplifiera så red jag tex galopp en långsida, bröt av till trav och travade genom kortsidan, fattade ny galopp och vände snett igenom i galopp, gjorde ett byte, galopperade till nästa kortsida där jag travade till nästa långsida där det blev ny galopp osv. Så inget ”malande” i galoppen utan avbrott för trav eller t.o.m. skritt i x steg/ meter och sedan ny galopp. Det gjorde att Frenchie höll sig alert och mer i en korrekt ram och inte blev ”längre och längre” vilket han ibland tenderar att bli i galoppen.

Whatever works och just nu känns detta som en bra väg framåt.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Bästa övningen för att gå kvicka bakben. Brukar rida täta växlingar, skritt-trav, trav-galopp och skritt- galopp. Flera på en långsida.

    Svara
  2. Amanda Stillnert

    Just finslipning av saker är väl kanske det jag mest saknar med ridningen sedan jag slutade för rätt många år sedan nu ( tiden går verkligen fort, har inte ridit på säkert över 6 år nu om inte mer).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>