Svart på vitt (om Skånetävlingar)

Ett ämne jag har berört i en hel del inlägg under de senaste åren på bloggen har handlat om MINA teorier/ åsikter/ aningar om att antalet tävlande/ startande i dressyr i Skåne har minskat de senaste åren.

Just nu är det tämligen uppenbart vill jag påstå men jag noterade detta redan strax innan coronaepidemin.

Jag har också efterlyst lite statistik/ siffror från Skånes ridsportförbund och lo and behold….här kan ni själva läsa svart på vitt att jag absolut inte ”var ute och reste”!

Det skulle vara minst lika intressant att läsa om hur det ser ut hos andra distrikt, Stockholm tex som fortfarande verkar ha många fler startande i sina klasser än vi i Skåne. Och ja, jag har mailat och frågat.

EDIT: svar från Stockholms läns ridsportförbund:

Hej,

Vi har inte lagt upp något på vår hemsida om det men tar det vidare så får vi se om det är något som vi kan lägga upp.

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Jag förstår inte riktigt? Det verkar ju vara svart på vitt att det var corona som ställde till det och att det nu börjar öka igen.

  Svara
  • Birgitta

   Det som är svart på vitt är att antalet startande HAR minskat efter Corona och även om det håller på att öka inte har kommit tillbaka till siffrorna innan.

   Det hade också varit intressant om man hade fått se siffror FLERA år innan Corona för jag menar att siffrorna säkert var högre tex år 2015, 2016.

   Man skulle ju också hoppas på att det efter Corona fanns en uppdämd önskan att tävla men som synes är det inte så. Och det har ändå gått 2 år.

   Svara
   • Minstral

    Fast det tar ju tid innan det kommer tillbaka till det ”normala”. Vad jag kan se så ökar det. Allt sånt här tar ju år innan det kommer tillbaka till det som var. Tycker det är svart på vitt att det är pandemin som orsakat det och blev positivt överraskad av siffrorna.

    Svara
    • Birgitta

     Som sagt är jag rätt säker på att minskningen började redan några år innan pandemin mot hur det var för 20 år sedan när det kunde vara 30-35 startande per klass. Det har hag inte sett många år innan pandemin.

     Svara
 2. Marie

  Jag har inget ”svart på vitt” att komma med. Men generellt har antalet hästar minskat i mitt närområde, vilket min man uppskattar när han kör bil.
  Tidigare fick man alltid vänta på någon häst som skulle passera, men nu är det väldigt sällan.
  Kanske är det den ekonomiska osäkerheten vi lever i idag som påverkar?

  Svara
  • Birgitta

   Jag är ÖVERTYGAD om att ekonomin spelar en STOR roll.

   Jag har skrivit det förut; jag har aldrig läst så många annonser som det senaste året som börjar med ”eftersom jag ska sluta helt med hästar …..”.

   Svara
 3. Elizabeth Torrisi

  Det är så oerhört tråkigt. Men Skånes RIdspf. Har ett viktigt uppdrag att inte godkänna tävlingar som är på samma helg i närområdet. Jag kan tycka att de borde göra en bra plan så att klubbarna kan få starter. Inga starter-inga klubbar-inga ryttare. Vi måste göra något åt denna överetablering av tävlingar. Och den enda som ser den övergripande bilden är förbundet.

  Svara
  • Birgitta

   Det är absolut EN väg att gå.

   Men jag har oerhört svårt att förstå klubbarnas eget agerande.

   Varför VILL man ordna en tävling samtidigt som man ser/ vet att minst en annan klubb i närområdet har tävling? Tror man att man ska få flest/ fler startande än den andra klubben? Bryr man sig inte att det är så få startande man får? Varför inte samarbeta?

   Svara
   • Elizabeth Torrisi

    Det funkar inte så. De måste anmäla in i förväg till förbundet för att få godkänt. Sen upptäcker de att de är flera samma helg. Om klubbarna och förbundet gjort en ordentlig planering för kommande år behöver det ju aldrig inträffa. Sen är det en del som kommer med sena ansökningar precis som du nämner och det är ju en gåta. Bättre att det ska vara inlämnat o klart typ i november året innan. Skulle det sen upptäckas att det blir för stora glapp kan förbundet ställa frågan om någon kan arrangera.

    Svara
    • Birgitta

     Som jag har förstått det finns det arrangörsmöten där tävlingsterminer diskuteras och som man som arrangör kan delta i om man vill.

     Svara
     • Ann Hammarlund Holst

      Det funkar inte så i praktiken. Det måste vara förbundet som styr upp och i ert fall verkar det fallera. Jag tror det är en av orsakerna att Stockholmsdistriktet har bättre fyllda klasser – vi har, när jag kollat och jämfört, färre tävlingar på samma nivå samma dag.

     • Birgitta

      Hur som helst verkar inte Skåne-distriktet bekymrade över det rådande läget utan fokuserar på att ”antalet startande ökar”….

    • Minstral

     Jo i mitt område funkar det så, när vi haft dressyrmöte så har vi några andra föreningar som vi har koll på och de har koll på oss och lägger inte tävlingar samtidigt.

     Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>