Lördag- dagen efter (om världscupen mm)

Har ni kollat på världscupfinalen i dressyr som ägde rum igår?

Jag ska vara ärligt och skriva att jag helt har tappat intresset för att se dressyr på tv eller ens klipp på sociala medier så nej, jag har inte sett en sekund av ovan.

Att hästvälfärd har kommit i fokus är absolut utmärkt, missförstå mig inte men jag klarar inte av avigsidorna av att detta lyfts, orkar inte med hyckleriet och alla självutnämnda experter.

Som jag har nämnt i något tidigare inlägg verkar vissa nästan tävla om att göra ner elitryttare och filmklipp med frågan ”vad tycker ni om detta” (underförstått: ”visst ser det för djävligt ut”) haglar över Facebook.

Jag är kanske naiv och/ eller lever i förnekelse men jag kan inte uppbåda intresse för huruvida Charlotte Dujardin ”sitter stel som en pinne i sadeln” och mycket annat fjant jag läst.

Ännu värre är de som så fort det skrivs om att en häst ”haft spår av blod i munnen” skriker DJURPLÅGARE utan att ens ha läst annat än rubriken på en artikel (och korkat nog erkänner det).

Igen; nej, jag försvarar inte att hästar pga bett och/ eller hårda ryttarhänder börjar blöda i munnen men en häst kan OCKSÅ råka bita sig i tungan av andra orsaker tex även om det så klart är ovanligt.

Ja, det finns mycket att tycka och skriva om i detta ämne men jag vill avsluta med något Maria Gretzer skrev på nätet som jag tycker är såååå otroligt spot on:

”På nyheterna hör vi hela tiden att vi har stor veterinärbrist här i Sverige, men man skulle ju bara kunna rekrytera här från facebook och andra sociala medier….verkar finnas enormt många ( dock självutnämnda ) ”superduktiga ” veterinärer……”

Själv har jag ridit min fina häst på utebanan efter bästa förmåga och han går as we speak i sin gigantiska hage och försöker beta ikapp gräset efter sin bästa förmåga.

Ikväll blir jag bjuden på middag ute av Henke som tävlat utmärkt i golf efter sin bästa förmåga.

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Kattis

    Jag gillar att det finns en debatt och många som reagerar. Tycker dock det är väldigt problematiskt att finalen går i ett land där mänskliga rättigheter är en lika sällsynta som flygande grisar. Sport kan inte skiljas från politik och detta är problematiskt för ridsporten som redan är granskade, detta hjäper inte direkt

    Svara
    • Marie

      Jag känner också att inom sporten kan vi inte längre bortse från politiken och mänskliga rättigheter.

      Svara
  2. Frida

    Välkomnar debatten om hästvälfärd från sakkunnigas perspektiv. Tonläget i sociala medier lämnar en del att önska. Känns mer som rättshaveristernas klubb för inbördes beundran just nu.

    Däremot roas jag av förljugenheten inom dressyren. Har följt sändningarna från världscupen och kan konstatera att alla misstag eller grundläggande fel skylls på hästen i olika ordalag av Svts expert. Blå tungor är uppenbarligen ett faktum oberoende fotograf eller agenda. Helt otroligt vad en del hästar har börjat skumma runt munnen på sistone!

    Tycker ändå att bedömningen var lite, lite mer nykter i år. Kan förstå problematiken att inte avvika alltför mycket från kollegorna, men någonstans måste man börja. I slutändan blir det nog ändå att internet-mobben driver förändringen, vare sig man gillar det eller ej.

    Svara
  3. Anna

    Jag tycker generellt inte att det är roligt att titta på dressyr längre och kan inte heller med gott samvete säga att det är något jag vill stötta. Det har blivit väldigt uppenbart att det inte finns den minsta vilja från sporten att göra nödvändiga förändringar för hästarnas välfärd. Jag följer några få dressyrryttare på sociala medier vars ridning jag tycker om att titta på (Uta Gräf, Daniel Bachmann Andersen bland andra) och nöjer mig med det.

    Svara
  4. Frida

    Debatten är bra och nödvändig men håller helt med dig om att kritiken går överstyr på nätet, facebookryttarna är verkligen i himmelriket just nu när de får skrika djurplågare så fort en dressyrryttare visar sig. Problemet är inte enskilda ryttare (även om det så klart finns personer som är riktigt jävliga mot sina djur men dessa kommer vi aldrig ifrån, precis som att det alltid finns folk som misshandlar sina barn) utan ett större systemfel. När gapanda munnar ger avdrag så dras nosgrimmorna åt, när ihopdragen hals och höga bensprattel ger höga poäng kommer ryttarna rida så, när kandar är ett tvång kommer det bli blå tungor när ryttarna vill dra in halsen och betten egentligen inte får plats. Ryttarna, oavsett nivå, har ju fått utbildning nånstans, domarna har också fått utbildning men det har ju gått åt fel håll på många sätt och då måste ju systemet förändras. Att skrika djurplågare åt enskilda individer som egentligen bara anpassat sig efter systemet kommer inte leda till bättre välfärd, inte heller kommer det bli bättre av att man hackar på allt och alla hela tiden. Har sett ngn lägga upp en film på en självbärig häst som rids utan träns och då bara måste ngn kommentera att ryttaren har hackande skänklar. Debatten behövs, förändring behövs men så som det ser ut i kommentarsfälten idag så kommer vi inte komma nånstans.

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med!

      EN vettig väg som jag ser är att förbjuda kandar HELT.
      Jag tror att blå tunga på elitens hästar till 95% beror på kandaret och hävdar med en dåres envishet att en skicklig ryttare inte kan åsamka detta tryck på TRÄNS i en normal-känslig mun med ett normalt bett och en normalt spänd nosgrimma under ett tävlingsprogram utan att det skulle synas som mycket hård ridning. Hemma kan man dock åsamka skador oaktat huvudlag men då kan man inte visa hästen på tävling förrän skadan läkt= inte så smart om man VILL tävla.

      Svara
      • Frida

        Instämmer, kandar börjar kännas väldigt förlegat idag. Skulle vara en så enkel grej att göra frivilligt på internationell nivå. Förstår inte riktigt motståndet, men toppen att Sverige försöker lyfta frågan hos FEI i alla fall.

        Svara
  5. Anna Karlegård

    Jag har inte tittat på något av dressyren men tittade lite på hoppningen.
    Har väldigt svårt för de onyanserade diskussionerna och ofta hemska hot mot tävlingsryttarna.
    Undrar hur många av dessa som går till hemska attacker strax efter självbelåtet går in på ica och köper en kotlett att steka på till middag utan att skänka en tanke på djurhanteringen bakom produkten.
    Läste en del kommentarer på insta efter att Charlotte Fry uteslutits pga att hästen hade blod i munnen. Spelade ingen roll att veterinären konstaterat att den blödde ovanför en framtand där inget bett finns. Folk är som pirayor.

    Svara
    • Birgitta

      Skenhelighet, dubbelmoral och ren okunskap i massor.

      Jag orkar inte ens svara en del idioter.

      Just exemplet med Fry; en del har liksom bara bestämt sig att det är kandaret och hennes ridning, punkt slut.

      Svara
  6. Minstral

    Att jag inte tittar beror på att finalen går där den gör. Klarar inte av det helt enkelt. Mår illa.
    Jag tycker också det är galet med sociala medier och alla som skrävlar om hur en häst ska gå i form etc.
    Jag tror absolut inte att alla elitryttare behandlar sina hästar ojuste.
    På nätet har det gått så långt att hästar plötsligt har blivit till små nallebjörnar som det ska duttas och gullas med. Jag tror detta i längden kan bli mycket farligt.
    Det är som jag skrivit om CA, jag vet att hon alltid varit tuff och bestämd men har inte haft några problem med det. Men det som sen kommit fram är ju bara en sjuk röra.
    Som sagt hade jag gärna kollat på vc och svenskarnas enorma prestation men kan inte pga landet det är i och föraktet mot att man väljer att åka dit.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>