Lämpligaste sällskapshästen?

En intressant grej som kanske kan påverka ens val av sällskapshäst om man har gräshagar där man vill att hästarna ska gå året runt:

Jag har frågat 3 hovslagare jag känner, varav samtliga skor på heltid sedan många år tillbaka och är mycket duktiga och +40 om de vet någon ”travare” (så har jag uttryckt mig) som haft fång.

2 av dom, intressant nog båda med en bakgrund inom travet där den ena t.o.m. varit tränare i mindre skala hävdar att de på rak arm ej kan komma på ngn travare som fått fång av gräs.

Den tredje, klinik-hovslagare, säger att han vet ”ett par stycken” men då efter aktiv tävlingskarriär och han menar ändå att det är citat ”väldigt ovanligt”.

Visst är det ganska intressant ändå?

Och med detta sagt har jag lite svårt att förstå att så många jagar shettisar och andra mindre (A och B)-ponnys som sällskapshästar.

Jag fattar att de ÄTER mindre än tex Bibbi men frågan är om många inte låter snålheten bedra visheten trots allt?

Att ha en mindre ponny i gräshage kräver till att börja med annan stängsling (läs: lägre trådar) och i tex mina hagar skulle ett sådant djur bara kunna promenera rakt ut.

Sedan tycker jag inte att shettisar alla gånger är ”lika snälla som de är små” utan de kan också kräva sin man (eller kvinna ha ha ha).

Och framför allt verkar småhästarna tåla gräs mycket sämre än sina stora artfränder och jag hade aldrig orkat hålla på med att försöka begränsa hur mycket min häst får äta genom betesreducerare, att skifta hagar eller hägna in stora delar av dom osv.

Har man grushagar eller extremt karga gräshagar är det så klart skillnad….

Men själv kommer jag nog att försöka hålla mig till travare som sällskapshästar; de passar mig bäst känns det som.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sara P

    Samma här! Dessutom är de så fina att hantera och (iallafall min) väldigt snälla både mot människor och hästar. Mina två går tillsammans ute dygnet runt så för mig är det enbart positivt att de äter lika mycket. Bästa sällskapshästen helt enkelt!

    Svara
  2. Anna Svemark

    Jah resonerade lika när jah skaffade sällskap. Det var en stor pony eller liten häst. Inte en för kall ras, som verkar lättare exponerad.
    Jah tycker också de har lättare att vara sociala med varandra om de är liknande storlek.

    Svara
  3. Frida

    Nu har jag inte haft ngn häst enbart för sällskap då alla varit ridhästar men skulle nog inte välja en mindre ponny typ shettis just av den anledningen du skriver, en shettis behov skiljer sig markant från mitt halvblods behov. Hon behöver mkt grovfoder i hagen t ex pga tidigare magsår, går ju inte så bra ihop med en glupsk shettis som blir tjock av luft i princip, vill gärna låta dem gå långa dagar i gräshage osv. En häst med hyffsat lika behov är nog bäst.

    Svara
    • Birgitta

      På tal om sällskapshäst vs riden häst glömde jag att tillägga i inlägget att OM man vill ha en häst för enbart ”skogsridning”/ uteritter är många travare antingen inridna eller mycket lätta att rida in.

      Och de brukar vara mycket snälla och otittiga, iaf är det min erfarenhet.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>