Denna undersökning fick många av tidningens läsare att ifrågasätta om det verkligen kunde stämma att stallhyror i vissa delar av landet är så låga.
Själv var jag inte alls förvånad för jag har reagerat på detta hur länge som helst.
Nyligen läste jag om en stallägare som efter att (mycket klokt) ha satt sig ner och räknat på inkomster vs utgifter konstaterade att HON betalde ca 500:-/ månad för de inackorderingar hon hade?!?! Hon gick med andra ord med förlust, big time!
Om vi lämnar hennes uträkning därhän så blir svaret i stallhyre-diskussioner oftast det extremt tröttsamma argumentet ”jag kan inte ta mer i stallhyra eftersom……”
– stallet ligger långt ifrån en storstad
-det inte finns allmänna kommunikationsmedel till stallet
-andra i området tar mindre i stallhyra
osv….
Ja, absolut styr tillgång och efterfrågan det mesta men om det man kan ta ut i stallhyra inte täcker ens utgifter och lön för nerlagt arbete; varför då ens fortsätta att hyra ut stallplatser?
Jag fattar verkligen inte?
Så vitt jag vet kostar kaffet mer eller mindre samma i hela Sverige, bensinen likaså och det samma gäller basvaror. Varför ska man då ge vissa hästägare ”rabatt” för att andra i ens del av landet tar mindre betalt fast man därigenom går med förlust? För det är ju det en del erkänner att de gör!?!? Om man ändå tjänar något på sin verksamhet får man väl göra som man vill men när man ska betala för andras hästar blir det för mig obegripligt.
Vilken affär skulle göra detta i längden utan att stänga/ gå i konkurs? Jag bara undrar….
Samma diskussion om bete.
Vi ligger i överkant hos oss. Vår ”anläggning” är välutrustad ( ej ridhus) vi har ordning och reda.
Vi går typ jämnt upp ekonomiskt, måste tänka oss för. Vi har jordbruk och företag, hade vi inte haft korna ( med bidrag) så hade det varit ännu ” dyrare.
Har en liten skara inackorderingar och det är väldigt bra hästar och hästägare. Är mycket noga med vilka jag tar in.
Vi ligger på ett snitt på 3000 i månaden över året, strö och stråfoder ingår. ( utanför Borås, man behöver bil).
I undersökningen saknas bla. Dalarna, Jämtland/Härjedalen och både Norr- och Västerbotten…
JA – det totala antalet inackorderade hästar i de länen tillsammans kanske inte ens är lika många som i Skåne totalt, men det hade ändå varit intressant att se ett snitt.
Ja det är synd och man kan undra varför?
Min bästa gissning är att underlaget av de som svarade var för lågt för att man skulle kunna använda det?
Det står att tabellen med kostnader i respektive län bottnar i annonser på Hästnet, så det är nog så att de som hyr ut stallplatser i de länen inte annonserar där.
Jag håller med om att det är ”obegripligt” om man utgår ifrån att uthyrning av stallplatser är en del av en näringsverksamhet. I ett sådant fall är det vansinnigt att bedriva en förlustaffär.
Men om man tittar på alla de ställägare som hyr ut stallplatser som en del av en hobbyverksamhet så finns det andra värden att ta med i beräkningen än de rent monetära. Då kan en ekonomisk förlustverksamhet ändå gå plus utifrån stallägarens perspektiv.
Sant! Många små stallägare prioriterar sällskap, möjlighet att få hjälp vid semester och dylikt framför att tjäna något på uthyrningen.
En krönika på ett likartat tema som jag skrivit om många gånger:
https://www.tidningenridsport.se/catharina-hansson-ni-ar-hast-sveriges-storsta-sponsorer/