Går det så går det

Ser en annons på Facebook där någon säljer småbalshö för 8 kronor kilot.

Och kanske får personen det sålt?

Det verkar som att en hel del hästägare gjorde olika former av felplaneringar/ inte hittade tillräckligt med stråfoder förra sommaren/ hösten och nu letar de foder till djuren eftersom allt de köpt är slut.

Så kanske dessa köper?

Själv skulle jag hellre repa gräs eller klippa ner det med en sax på trädorna runt Ryhus än att betala detta överpris. Men jag fattar att inte alla har denna möjlighet. Tillgång och efterfrågan…..

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie

    Det som känns oroande är att om 5-10 år kanske det vi tycker är överpris idag anses vara billigt.
    Klimatförändringen kan snabbt förvandla intresset för hästar till någonting som endast ett fåtal välbärgade har möjlighet att ägna sig åt.
    Men vid de laget har vi förmodligen mycket värre problem att hantera än att inte ha förutsättningar att hålla på med hästar.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror tyvärr att du kan ha rätt.

      Det känns redan som att många slutar att vara hästägare.

      Samtidigt blir jag förundrad över den mängd relativt påkostade stall/ anläggningar som byggs (är medlem i ”bygga och renovera stall” och ”bygga och renovera ridhus” på Facebook.

      För vem bygger man detta och med vilka pengar? Är det luftslott som kommer att rasa?

      Svara
  2. Smurfan

    En nyfiken fråga! Du skriver ”överpris”, vad är normalpris där du bor? Jag bor i VGR och här kostar hö mellan 7-10 kr/ kg. 5 kr när någon säljer ett oanalyserat överblivet ”dinosaurieägg”. De som inte får sålt maten behåller den och fodrar sina egna djur med, jag har aldrig sett en annons där hö ”reas” ut.

    Varför är allt hö så dyrt då? Jag killgissar på att det beror på att ”alla”, även storbönderna, hyr in maskinparker nu för tiden. Det + plast + diesel + analys gör att det inte GÅR sälja billigare. Då är det ändå en viss vinst i att man göder sina egna djur.

    Och ja, jag håller med om att klimatet är ett problem. Redan. Först hade vi issjö på halva höfältet, sen vattensjö i mängder. När det väl torkade upp fanns det knappt något gräs uppväxt, så värmen som var sist gick inte utnyttja. Nu är gräset uppväxt men det går inte slå eftersom det regnar hela förbaskade tiden… Tredje usla året på rad och jag har aldrig varit så nära att byta ut pållarna mot ett broderi eller pussel eller varför inte ett paket Losec? (För magkatarren he he…)

    Säger Smurfan som i hela friden undrar vad som flög i henne när hon tackade ja till att bli wannabe-bonde.

    Svara
    • Birgitta

      Jag skulle väl säga att normalpris här i Skåne förra året var 4-5 kronor kilot för småbalshö av ok men oanalyserad kvalité.

      Svara
  3. Smurfan

    En nyfiken fråga till! Vad skulle få DIG att sluta med hästar och ridning? Superdyr mat? Tävlingsförbud för djur? Sjuka djur som bara drar på sig skador hela tiden? En otäck omkullridning som skrämmer slaget på en? Skador/sjukdomar på en själv? Bara tröttna och byta hobby? Eller någonting annat?

    Svara
    • Birgitta

      Nästan alla de saker du räknar upp skulle potentiellt kunna få mig att sluta med hästar, beroende på allvarlighetsgraden och ffa om flera av dom sammanföll.

      Annars hoppas jag att kunna fortsätta att både rida och tävla x år till men inbillar mig inte att jag ska bli nästa Ulla Håkansson (dvs rida avancerat vid +80).

      Byta hobby har jag otroligt svårt att se då jag aldrig varit i närheten av att vara så intresserad av något som hästar.

      Att resa är förvisso också ett stort intresse som jag dessutom delar med min man men det är tyvärr inget vi skulle kunna göra frekvent (typ 1 gång i månaden) även om jag inte hade hästar.

      Svara
    • Birgitta

      Hjälp! Men om man måste ha hö och inte kan använda hösilage samt har begränsat lagringsutrymme så är man i en långt sämre sits. Jag har gett 2:47 för hösilage….

      Svara
      • LenaB

        Det lägre spannet gäller hösilage, torrhö 8-10 kr/kg. Men när jag inte fick tag på torrhö (och stallets hösilage var för blött för ena hästen att fodra med 100%) så betalade jag 8 kr/kg för torrt hösilage hos en av de större producenterna/säljarna häromkring.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>