Månadsarkiv: juni 2024

Hiss eller diss?

Såg dessa vattenskålar utanför flera restauranger på Marbella och i sak förstår jag varför.

Dels var det väldigt varmt när vi var där och dels såg jag många hundar som spatserade omkring med sina ägare.

Så det kändes hänsynsfullt MEN frågan är hur klokt det är att låta x främmande hundar dricka ur samma vattenskålar? Jag vet förvisso inte hur lätt whatever kan smitta på detta viset men fick mig ändå en funderare? Eller överdriver jag?

Torsdag- back to reality

Sådär…då var jag tillbaka på Ryhus och kunde avlösa min fina vän Ida som var den som höll ställningarna här. Hon har hjälpt oss flera gånger förut och ”knows the drill” och hade dessutom instruktioner som hade gjort en romanboksförfattare avundsjuk att luta sig emot.

Men jag vill alltid underlätta för mina hästpassare, dels för att de ska känna att det är hyfsat enkelt att hjälpa mig och dels för att slippa få frågor under resorna (och det får jag aldrig …).

Bortsett från de sedvanliga stallsysslorna idag och en nästan en timme lång skogspromenad med Frenchie ägnade jag mig åt att försöka rensa upp lite gräs mellan stallet och gödselstacken.

Detta är ett never-ending arbete stora delar av året och hur många grästuvor jag än har ryckt upp med rötterna genom åren så kommer de tillbaka.

Jag ägnade också lite tid till att leta efter en flugmössa som Frenchie tyckte låg bättre i gräset än satt på hans huvud och hade turen att finna den väldigt snabbt i gräset som nu vajar ganska högt men gissningsvis tämligen näringslöst i hagarna.

Lite annorlunda resminnen

Oavsett vart man reser, om så ”bara” till en utpräglad turistort och inte till Amazons regnskog tycker jag att man ser och upplever allt möjligt som man vanligtvis inte är med om hemma. De stackars sönderskrapade och buckliga bilarna har jag redan berättat om i ett separat inlägg och här är några fler exempel från denna resa:

En man som hällde typ 1/2 dl olivolja per brödskiva som han åt till frukost fick mig att tappa aptiten lite.

En kvinna som skrek i högan sky och anklagade en annan kvinna för att vara ficktjuv (”ficktjuven” gick bara iskallt vidare) på en marknad var en ny upplevelse.

Kvinnor som solade toppless på stranden har jag inte sett på årtionden.

Att se så många män med rakade ben fick mig att känna mig som Birgitta 78 år (jo…jag vet att det förekommer).

Att höra Sheldon och Amy från ”the Big Bang Theory” och Hank Voigt från Chicago PD prata spanska var lätt traumatiskt *ASG* (dubbning är hemskt tycker jag).

Att sälja och faktiskt även KÖPA krimskrams utmed stranden är förbjudet i Marbella och bötfälls och att se försäljarna packa ihop allt de lagt ut på stora dukar som drogs ihop till jätte-kappsäckar när en polisbil kom körande var fascinerande.

Och avslutningsvis blev vår boarding på väg hem försenad eftersom 4 störande personer som kom med planet vi skulle flyga med var tvungna att eskorteras ut med hjälp av spansk polis!

Onsdag- strax dags

På bilden ska jag strax äta churros vilket verkar vara lika populärt i Spanien som kanelbullar är i Sverige!

Och på tal om bilden: undrar hur många foton man själv är med på ofrivilligt världen runt så som kvinnan bakom mig?

Hur som helst så reser vi hem ikväll om allt går enligt plan (observera ordvitsen) och kommer då att ha tillbringat 5 toppendagar här i Marbella.

Verkligen fullkomligt lagom tycker vi båda; nu har vi sett det vi ville se, solat och badat tillräckligt och hunnit vila, äta gott och skratta mycket!

Tips på billigare resa

Att resa har, precis som nästan allt annat, blivit dyrare.

Det finns ändå sätt att komma billigare undan beroende på destination, vilka bolag man anlitar och färdsätt så klart.

För att ta det sistnämnda är det dyrare att ta ett direktflyg än att utsätta sig för diverse mellanlandningar men just detta gör vi aldrig avkall på- vi vill komma fram så fort som möjligt.

Två sätt att få ner priset oavsett ovan är:

Åk inte när det är högsäsong (tex vid högtider och/ eller när barnen är lediga från skolan).

Minska ner på antalet dagar du är bortrest.

Det förstnämnda har vi alltid tillämpat vilket kan vara svårt om man HAR skolbarn men det sistnämnda började vi med efter att ha konstaterat att vi i alla fall på ”sol och bad”-resor är ganska mätta efter 5-6 dagar, dvs de 1-2 sista dagarna (om man åker på en traditionell charterresa) hade vi kunnat avstå för att få en avsevärt billigare resa.

Sedan finns det många bonusprogram man kan ansluta sig till och få tex fria hotellnätter efter x bokningar, har man Coops kort får man x hundralappars rabatt på många av Tuis resor osv men mina tips är allmänna och gäller oavsett med vem och vart man bokar.

Tisdag- Gibraltar

Idag har vi varit i Gibraltar, ca 1 timmes bussfärd från Marbella.

Vi besökte bla den fantastiskt vackra St Michaelsgrottan:

Jag hoppades få en skymt av de apor Gibraltar är känt för och som det finns ca 300 av i det fria.

De matas dagligen på några utfodringsplatser:

Vi hade turen att se en hel del:

En liten stunds stadsvandring hanns också med:

Nöja resenärer:

Bilar i Marbella

Att äga och köra bil i olika delar av världen kan se väldigt olika ut har jag konstaterat många gånger; tex i Egypten för ca 20 år sedan.

Där minns jag att det vimlade av +30 år gamla och helt urblekta Peugeot-bilar som säkert var slutkörda redan när de lämnade Europa.

Körningen var enligt ”vassast armbågar vinner” och bilarna såg ju ut därefter 🙂 .

Lite samma känsla får jag när jag kollade på parkerade bilar i Marbella- jag skulle aldrig i livet våga köra hit med min bil och parkera den på någon random gata.

Att solen och värmen går hårt åt lacken må väl vara hänt och oundvikligt men såååå många bilar är fulla med repor och bucklor och man verkar parkera lite som man själv tycker eller där man kan pressa in bilen- med eller utan våld!

Jag kan inte minnas när jag har sett så många lackskador på en och samma dag och då är ju staden långt ifrån något slumområde!?!

Måndag- marknad och tomt vid poolen

Idag tog vi en promenad till en krims-krams-marknad som jag hade läst om på nätet.

Jag köpte en blus och Henke några strumpor och sedan strosade vi tillbaka till hotellet via gamla stan som vi blivit så förtjusta i.

Vad tycks om denna kopia förresten *ASG*:

Vi har tillbringat en del timmar på hotellets takområde där poolen är och det är väldigt komiskt att vi innan ankomsten funderade över om det skulle vara som i Portugal förra sommaren.

Där var poolområdet litet, solstolarna få och intresset för dom stort så jag fick plocka fram mina vassaste armbågar för att vi skulle kunna sola och bada där.

Här är ytan mycket större, solstolarna fler och intresset för dom nästan obefintligt:

Jag gissar att det beror på att det är lågsäsong ännu och inte ett barn i sikte?

Vi klagar inte- det är jättebekvämt att bara ta hissen upp för sol och bad och vattnet i havet tycker vi är för kallt att bada i så här tidigt på sommaren.

Ärliga människor

Jag känner mig ibland ganska cynisk (eller är jag snarare realist?) och då är det så skönt att bli motbevisad och inse att det tex fortfarande finns ärliga människor.

Första dagen i Marbella glömde jag min guldklocka vid våra solstolar och upptäckte det dessutom inte förrän flera timmar senare!

Jag vet att det låter hur slarvigt som helst och jag kan bara skylla på att jag aldrig brukar ha klockan på mig under sol-semestrar utan jag tar alltid av den direkt på hotellrummet och sätter på mig den igen när vi ska åka hem.

Denna gången glömde jag bort klockan tills jag skulle smörja in mig med solkräm och tja….så gick det som det gick.

Konstigt nog kände jag mig rätt säker på att klockan skulle lämnas tillbaka av upphittaren som jag tänkte nog kunde vara någon i den grupp om 5-6 amerikanska 60+ personer som låg i solstolarna bredvid våra.

Och om det var någon av dom eller inte vet jag ej men jag blev banne mig uppringd av receptionen ytterligare några timmar senare med beskedet att klockan var inlämnad!

Faktiskt var jag dessförinnan mer ledsen över klockans affektionsvärde än det materiella värdet även om jag gissar att en likvärdig klocka idag skulle kosta över 10.000.

Denna klocka är nämligen bokstavligen min guldklocka från min arbetsgivare som tack för 25 års tjänst för ca 10 år sedan!

Söndag- stadstur

Ta i trä har vi aldrig haft otur med vädret på våra hittills 14 resor ihop och denna är än så länge inget undantag!

Strålande solsken har tillåt oss att både sola och bada i hotellpoolen så länge vi haft lust:

Vi tog även idag en promenad i gamla stan som är så vacker och ligger bara några hundra meter från hotellet:

Dessa bilder är från apelsintorget även om inga apelsiner var mogna ännu:

Min man tycker om att gå i köpcentrum (!) så vi tog en lokalbuss:

Besöket på la Cañada gav inte så mycket men nu har Henke fått se det i alla fall 🙂 :