Lös hund på landet

Härom dagen fick jag detta foto från min man som hade mött hunden ni ser på bilden, IGEN. Det har nämligen hänt både honom och mig fler gånger än jag kan räkna.

Vi bor ju långt ut på en grusväg mitt i ingenstans med närmaste by, Björnstorp, ca 5 km från vårt hus.

Denna bys ”kärna” (direkt efter svängen till vänster på bilden) består av…kanske 20 hus och är utformad så att det liksom inte finns någon trottoar utan bara en smal 30-väg med hus på vardera sida om den.

Det förekommer ständigt diverse husreparationer så vägen är ofta skymd av byggnadsställningar, utmed vägen parkerade lastbilar, kranbilar och fan och hans moster.

Och bilar kör som idioter….trots 30.

Med detta i åtanke håller jag på att bli galen på en familj vars hund (den på bilden) OFTA spatserar lös i byn. Den rymmer ut från deras trädgård eller hus.

Det finns ett forum på Facebook för byn och där har både jag och andra publicerat inlägg om ”lös hund” hur många ggr som helst och ändå fortsätter det!

Jag blir så arg!

En dag kommer den stackars hunden högst troligt att bli påkörd, kanske av mig?

Givetvis kan sådant alltid hända men VARFÖR är man inte mer rädd om sin hund?

Och det som är minst lika tråkigt är en del människors attityd och det de skriver som svar på våra inlägg!

En man kallade hunden för ”byns farthinder 🙂 ”. Är det verkligen ROLIGT?

En annan tyckte att jag ”skulle lägga ner” (att skriva inlägg) för hon ”har inga problem med hunden och uppenbarligen inte heller de flesta i byn” (hur hon nu kan veta det).

Någon undrade varför ”man” inte fångar in hunden när man ser den lös och det kan i alla fall jag svara på.

Dels är jag ofta i tidsnöd när jag kommer körande till antingen jobbet eller träning med hästen (och har därför inte tid att knacka på i x hus eftersom jag inte vet vems hunden är) och dels känner jag mig inte bekväm med att fånga/ koppla/ bära en vilt främmande hund oaktat ras.

Tack och lov finns det även kloka och empatiska människor som tänker på hundens bästa och en av dom kommer troligen att kontakta Länsstyrelsen eftersom tidigare samtal med ägarna inte har gett något resultat.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anja K Phersson

    Folk är otroligt nonchalanta gentemot sina djur, framförallt katter. De släpps vind för våg och i alla grupper efterlyser man sin katt. Man släpper gladeligen ut sin katt utan en tanke på vad som kan hända. Tänk om någon vejar för katten och bli svårt skadad? För att inte tala om hur många katter får sätta livet till. Det ”bästa” är alla dessa kattvänner som säger att man ska ta en död katt till veterinären för chipavläsning. För i diket kan den ”stackars” katten inte vara. Man häpnar! Det är ju ägarens ansvar att se efter sitt djur, vem vill skyffla in en död katt i sin bil?

    Svara
  2. Anna

    I vår hemby/stad är det ständigt annonser om lösa hundar, ofta med svar ”ja men de tillhör si och så person, de är vana vid att vara lösa”. Det värsta exemplet var i vintras när någon lade ut ett inlägg om en hund som spatserade omkring på ett mycket olämpligt ställe och ägaren var väldigt snorkig och insisterade på att hunden alltid fick gå sin lilla runda. På kvällen skrev samma ägare ett inlägg om att hunden aldrig kommit hem, och på morgonen efter hade den återfunnits påkörd och död.

    För att inte tala om alla dödade hönor där hundägarna också mest rycker på axlarna och säger ”jag gav dig ju tjugo euro för hönan” som om andras husdjur inte spelar någon roll. En hund (en slags pitbulll) som bor en bit ifrån oss hade kommit lös och varit aggressiv mot en dam, ägaren visade noll förståelse… Själv räddade jag grannens katt från en lös Malinois förra veckan (katten var i sin egen trädgård).

    En bra sak här i alla fall är att varje kommun är ansvariga för att ta in lösspringande hundar och ägaren måste betala en del för att hämta ut hunden.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har så svårt att förstå att man inte ser den enorma potentiella faran i tex mitt exempel?

      Ja, Molly är alltid lös när hon är med mig men dels bor vi med närmaste granne flera kilometer bort och här är ingen trafik och dels är jag alltid i alla fall MED henne utomhus. Hon kan givetvis råka ut för allt möjligt ändå och jag skulle ju aldrig våga gå in i huset och göra whatever medan hon sprang/ gick omkring utomhus ensam.

      Och hade jag bott i byn hade hon inte ens fått vara lös i trädgården för som nämnts så är det frekvent trafik utmed vägen.

      Jag ”väntar” bara på en uppdatering om att hunden blivit på/överkörd 🙁 .

      Svara
      • Anna

        Jag tror att många helt enkelt har lite dålig koll på hur djur fungerar. Hur smart en hund än är så har den ju tyvärr inte den intellektuella kapacitet som krävs för att bedöma risker i trafiken ordentligt.

        Svara
        • Birgitta

          I vår by har jag i andra diskussioner märkt att många av de boende lägger allt ansvar på fordonsförarna.

          De tycker även att de kan gå i svarta kläder utan reflexer i mörkret för ”om man håller hastigheten så ser man allt”. Typ!

          Själv tänker jag att det inte hjälper mig om jag blir påkörd att det var förarens fel- jag är lika skadad för det…..

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>