Berömma det självklara?

För tredje gången på bara några veckors tid läser jag om ryttare i den yppersta eliten och i olika grenar som valt att avstå OS-satsning då deras häst inte känns ”fräsch”/ redo.

Och alltid skriver de på sociala medier att ”hästens välbefinnande går först” och får sedan en hyllningskör från diverse läsare som berömmer ryttaren för detta kloka beslut.

Alltså….detta får mig att minnas ett uttryck jag hörde Jana Wannius använda vid något tillfälle under en hoppträning då han sa till en av mina stallkamrater: ”beröm inte hästen för det självklara”. Typ som om jag skulle klappa om Frenchie för att han lyfter hovarna när jag vill kratsa dom….tex.

Och exakt så känner jag med dessa ryttare som får beröm för….ja, just det….det självklara.

För det säger väl sig självt att man inte deltar i OS med en häst som presterar långt under sin förmåga eller som rent av är HALT!?!? Om man ens hade fått det och inte blivit utblåst/ avstängd innan start.

Att sedan en del kallar skador att hästen inte är ”fräsch”, inte känns ”helt hundra” osv….det är väl bara en omskrivning ungefär som en del inte tycker att tygelhälta är ”en riktig hälta” (klart som fan att den är det!).

Så igen…varför ska man ha beröm för att man inte tänker tävla OS på en häst som inte är sig själv, känns ofräsch, är halt eller whatever?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Tror det kanske handlar om förväntningar och fördomar. Man har rn bild av att elitryttare bara bryr sig om vinster och pengar och inte bryr sig om sina hästar. Då blir det en stor grej av att de sätter hästen först. Blir som när man berömmer en man för att han tar disken nån gång, det borde vara självklart och inget som förtjänar beröm men det är det inte.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha…eller när mannen ”passar” sina egna barn…..

      Jag tror att allt ”välfärdssnack” gjort eliten mer försiktiga och de har också börjat posta mer bilder på hur deras hästar minsann går i hagen. Carl Hedin har ”alltid” gjort det, Carl Hester i flera år men nu ser jag även andra, Patrik Kittel tex.

      Det som jag tycker blir löjligt är just när det läggs på bogen ”jag gör detta för HÄSTENS skull” för vem f…n vill åka till ett mästerskap och skämma ut sig med antingen en häst som blir utblåst/ inte klarar besiktningen eller går på väldigt låga procent? Det är DET det främst handlar om, tro mig!

      Svara
      • Frida

        Tror det varierar, finns nog de som faktiskt väljer att avstå från en start för att hästen inte känns ok och man är rädd om sin häst, likväl som att vissa avstår för att, som du säger, inte behöva skämmas för att man startar en ofräsch häst. Sen finns det en liten klick som försöker komma till start med vilka medel som helst, utan någon som helst tanke på hästen. Så länge man inte blir påkommen så är det ok typ. Men det borde verkligen, oavsett vara helt självklart att man väljer att inte tävla om man är minsta osäker på hästens hälsa.

        Svara
  2. Anna

    Jag tror ju som du skriver att ”känns inte fräsch” i det här sammanhanget betyder ”hästen skulle säkerligen inte gå igenom veterinärbesiktningen”. Alla minns väl när Adeline Cornelissen startade sin häst i OS trots att den några timmar innan hade haft 40 graders feber, och hur mycket beröm hon fick när hon valde att utgå inne på banan. Hade hon satt hästen först hade hon ju strukit sig från start.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>