What’s the thing m käpphästar?

Såg detta på instastory och läste sedan Hippsons artikel.

Och nu är det väl jag som blir ifrågasatt och anklagad för att vara Birgitta 85 år, bakåtsträvare som inte ”hänger med” men jag fattar verkligen inte grejen med dessa käpphästar. Sorry!

Eller…att barn leker med käpphästar fattar jag så klart liksom att barn leker med Barbie, smurfar, små troll eller vad tusan som helst men JAG ser inte riktigt den där kopplingen till ridsport och att det skulle vara en inkörsport eller ett alternativ till ”riktig” ridning. I så fall finns det mycket annat som också kan vara en inkörsport osv.

Och missförstå mig inte; vem som helst får så klart leka med både käpphästar och vad tusan som helst men att detta är något som ska engagera Ridsportförbundet har jag svårt att se.

Jag tycker, precis som Lisen, att förbundet borde lägga all sin energi och resurser på befintliga grenar med RIKTIGA hästar- det behövs efter det senaste årets turbulens på olika håll!

Så kan de som vill leka med trähästar skapa ett eget förbund om de önskar detta eller ser ett behov.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie

    Om Ridsportförbundet ska engagera sig i käpphästar eller inte har jag inga direkta synpunkter på.
    Men däremot så har jag den senaste tiden till min stora förvåning insett att många som utövar ”käpphäst-verksamhet” INTE leker.
    Det ska erkännas att jag trodde att det främst var ett substitut för ”the real thing”, hästar alltså. Men har så småningom förstått att för många med käpphästar finns ingen önskan att byta ut dessa mot levande hästar.
    Till att börja med blev jag en smula förvirrad av denna insikt. Emellertid efter en tids funderande slog det mig att det finns så många märkliga sporter och intressen som för mig är tämligen obegripliga, men som är oerhört givande för utövarna. Käpphästar ger uppenbarligen vissa personer glädje, gemenskap och massor av motion. Kanske är det inte märkligare än allt det som vi gör för och med ”riktiga” hästar.

    Svara
    • Birgitta

      WORD!
      Nästan allt du skriver kunde bokstavligen varit skrivet av mig.

      Jag kom för ett tag sedan i kontakt med en ca 20-årig kvinna som är ett verkligt exempel på detta. Hon är superengagerad i massor kring käpphästar. Hon är ute och ”rider” med sina käpphästar i naturen, hon ordnar diverse event för barn m käpphästar, hon tillverkar käpphästar, har en instagramsida om käpphästar osv osv.

      För mig fullständigt obegripligt (eftersom hon är vuxen) men det jag pysslar med själv är lika obegripligt för andra!

      Svara
      • Marie

        Jag har den senaste tiden stött på flera vuxna som är helt uppslukade av käpphästar.

        Svara
          • Birgitta

            Om du menar när jag rider på en käpphäst så finns det ärligt talat inte på världskartan att jag skulle göra det.

            Mvh Birgitta 85 år, aka Surmuppen

  2. Anna

    Nej det känns väl inte som en ridsportsgren direkt bara för att det finns ”häst” i namnet, även om det såklart är det jättebra om människor hittar en hobby som leder till motion och social samvaro. Kanske Ridsportförbundet kör detta i hoppet om att få lite positiv publicitet efter alla nyheter om hästmisshandel och viktgränser (jag tycker förstås att viktgräns är bra men det har ju blåsts upp väldigt i media).

    Svara
  3. Frida

    Vet inte exakt hur förbundet engagerat sig i detta men minns att flickorna på ridskolan lekte rätt intensivt med käpphästarna. De satte upp banor, lekte lektioner (och man kände igen sig som ridlärare rätt ofta haha) och var helt uppslukade. Det var ju ett kul sätt att leka, röra på sig osv. Har lite svårt att förstå grejen med att äldre än barn ägnar sig åt detta på seriös nivå, men var och en har ju sina intressen antar jag. Det jag skulle kunna tycka vara roligt hade varit själva tillverkingen, att göra egna käpphästar och sy ihop tillbehör osv. Tyvärr är jag väldigt opysslig och har inget tålamod alls till sånt pilljobb men om man gillar det så kan jag tänka mig att dey kan vara roligt. Men att tävla med käpphästar och ha dem som ett intresse i sig är i mina ögon märkligt. Men antar att jag väl blivit en sån där ”boomer” som inte fattar vad ungdomarna gör nuförtiden….

    Svara
    • Birgitta

      Jag likställer väl käpphästar med typ dockor och tycker det är lika märkligt om man över en viss ålder leker med det ena eller andra….

      Svara
      • Frida

        Kunde inte låta bli att tänka såna där superrealistiska bebisdockor som många vuxna köper, oftast kostar de många tusenlappar och en del vuxna tar ju hand om dem som riktiga bebisar. Där snackar vi skumt beteende…

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>