Luras på sociala medier

Nu om någonsin har det blivit viktigt för häst/ryttarinfluencers att visa hur bra deras hästar har det minsann även om jag tillåter mig att tvivla i vissa fall…

Ett sätt är att visa hur hästen går i en gräshage!

DET är ju det ultimata beviset på hästvälfärd, eller hur 🙂 ?

Det JAG reagerar på är när man visar en häst som går i en hage med enbart meterhögt gräs!

Min tolkning: detta är en hage som KNAPPT ANVÄNDS för annars hade den blivit i alla fall mer eller mindre nerbetad eller i vart fall nertrampad.

Så sorry….jag köper inte dessa idylliska filmer/ bilder utan är rätt så säker på att häst X vanligtvis går i en helt annan typ av hage. Av en eller annan anledning.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Stina

    Speciellt när hästar är kortgräsätare och därför helst inte äter meterhögt gräs mer än att plocka de goda topparna 😉
    Har inte fått ”mitt” sommarbete hugget iår pga för mycket vildsvinsbök, och mina pojkar väljer hellre att vara i vinterhagen med nedbetat än det nya för höga gräset

    Svara
  2. Frida

    Det värsta är tycker jag ändå är ryttare som ska visa att de kan rida utan träns för att bevisa hur mjukt de rider, oftast görs detta av ryttare som fått skit för hårt spända nosgrimmor eller hård ridning. Men det bevisar ju ingenting! Att de kan rida utan träns har ju ingen betydelse, det är ju hur de har kommit dit som har betydelse, man kan få en så lydig häst både med snälla och hårda metoder. Och att kunna rida utan träns ursäktar ju inte att man i övrigt drar åt nosgrimman eller piskar på hästarna eller använder andra hårda metoder.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tycker dessutom att det har gått lite till överdrift med det här ”rida utan träns” som att det är en världssensation.

      Själv vill jag påstå att det är tämligen enkelt. Hade jag sett någon mening med det hade jag kunnat göra det med i princip alla mina hästar. Inte Frenchie och Kreon men de andra utan tvekan. Och utan någon större träning. Så jag fattar inte hypen.

      Svara
  3. Frida

    Känns mest som poserande, som så mycket annat i hästvärlden. Wow, grattis här är din medalj! Samtidigt är folk inte helt dumma och fattar att opinionen har svängt i många frågor ang. hästvälfärd tack och lov.

    Som inspiration är det inte fel att visa på alternativ, men förstår inte hyllningskören alla gånger för de mest självklara sakerna.

    Svara
  4. Carina Strömbäck

    Det kan ju vara en hage som bara används på sommaren? Och väntar man med att släppa tills efter midsommar som i vårt fall så är gräset ganska högt ☺️

    Svara
    • Birgitta

      Varför skulle man vänta med att använda en gräshage tills gräset är meterhögt?

      De flesta har inte så många hagar att skifta mellan.

      Nej, de influencers jag tänker på har knappt sina hästar ute så detta med gräshage- bilder är bara ett spel för galleriet.

      Svara
      • Carina Strömbäck

        Vi släpper alltid efter midsommar för att gräset är mindre kraftigt då, det är inte en meter högt men ca 0,5 meter

        Svara
  5. Minstral

    Våra hästar går i hage med meterhögt gräs. Jättestor, går och myser och betar toppar.

    Svara
    • Birgitta

      Delar av mina hagar innehåller också meterhögt (o)gräs- det blir ju så med 2 hästar på 3 hektar= de hinner inte äta upp.

      Men när 20*40- hagar innehåller meterhögt gräs NU är det ett tecken på att de inte används alls. Och fotar man då en häst i en sådan hage som influencer är det för mig mer ett tecken på att man vill låtsas vara sååå hästvänlig mer än något annat. Att hästen går i en trist grushage 300 dagar om året visar man inte…

      Svara
      • Minstral

        Fast våra går på flera ha stor hage med meterhögt gräs, inte bara på sina ställen. Men vi har massor med bete och behöver inte ta in så mycket foder.

        Svara
      • Maja

        Grushage 300 dagar om året innebär ju ändå 65 dagar i gräshage, det vill säga över två månader. Jag bor i norra Sverige och skulle säga att det är en ganska standard betesperiod här. Gräset börjar spira i slutet av maj och de flesta väntar tills det växt upp en del på grund av fångrisken. Vi har mest skogsbete och inte oändliga vallar så i slutet av augusti är gräset slut, dessutom börjar det bli nattkallt och fångrisken gör sig påmind.

        Det kan ju också vara så att man väljer att ta kort i högt gräs för att det blir finare bilder, det ser ju som sagt härligare ut. Skulle man lägga ut bilder med luggslitet gräs skulle någon förmodligen hänga upp sig på det.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>