Igår körde jag och hämtade ett lass spån till Frenchie (Bibbi står på halm) och funderade då på det här med strökostnad.
Sist jag betalade för strö var för ungefär 4,5 år sedan och då kunde man köpa en säck spånpellets för 50 kronor.
Därefter skenade kostnaden för spån och spånpellets rejält och kostade sist jag kollade ungefär det dubbla.
Småbalshalm vet jag att många idag säljer för 15-20 kronor balen.
Dagens frågor:
Vad kostar strö er per månad eller ingår det i stallhyran?
Vad strör ni med? Har de ökade priserna påverkat ert val av strö?
Att jag har en häst på halm och en på spån beror på olika faktorer.
Hade någon kört hit med spånet gratis hade båda fått stå på spån men som det är idag så måste jag själv både lasta det i storsäckar ur en container och köra hem det och det tar ju lite tid, är en aning tungt och kostar bensin till och från Malmö.
Halmen kan jag få hemkörd gratis = ingen ansträngning för mig men å andra sidan är det mer skrymmande på min ganska lilla gödselstack.
Så mig passar det bäst att ha Frenchie på spån och Bibbi på halm; båda är renliga tack och lov och rör inte runt sina bajshögar speciellt mycket.
Hej Birgitta, har precis börjat kolla in din blogg…igår. Råkade hitta den då jag sökte på -bygga egna hästboxar. Blev smått imponerad av hur länge du hållt igång bloggen och såklart hur ni själva byggde era boxar. Svar på dagens frågor: Där jag nu står installad (Skurup) anlägger stallägaren varmbädd. Hon lägger ett par påsar kalk i botten och fyller på ca 2 dm halm, sen mockas bara bajset och man gräver aldrig i bädden, utan fyller på lite nytt material hela tiden, men håller bädden på ca 2 dm djup. Förvånansvärt så luktar stallet mindre. Har läst på en hel del och jag ser bara fördelar med detta. I början tyckte jag det kändes ofräscht, men har såklart ändrat åsikt nu när jag ser hur bra det funkar samt hur snabbt det går att mocka_Man sparar nog 75 % material halm eller spån, vilket man väljer att strö med. I min stallhyra ingår halm. En jätterundbal kostar ca 1000 kr och en småbal får man ge kring 15 kr för. Priser varierar säkert. När jag stod i ett annat stall så använde jag en småbal halm var tredje dag. Mina boxgrannar använde 1 bal varannan dag. Där fick vi själva betala för halmen. Jag har haft eget stall upp i Norrland och där gick det inte att få tag på fräsch halm, så det var spån som gällde. Samma pris som i Skåne för spån.
Hej och välkommen till bloggen!
Då är vi nästan grannar, i alla fall med Norrlandsmått mätt ha ha ha!
Boxarna är jag fortfarande både nöjd och stolt över; betänk att vi inte hade någon byggvana sedan tidigare och att vi bara kollade lite bilder och inlägg på Facebook som tips!
Med facit i hand och tack vare att vi byggde precis innan priset på virke steg massor så kostade vårt stall sinnessjukt lite. Om jag minns rätt kostade allt virke typ 7000:- för 3 boxar!
Jag strör med spån då vi kan köpa 6 kubik, hämta i en gammal traktorkärra och sen står den så jag tar spån därifrån. Dock har priset gått upp väldigt mycket de sista åren.. Och jag är alltid beroende av att min sambo eller pappa kan köra när det är dags att hämta, för det ekipaget ger jag mig inte på. Halm kan jag köpa i rundbal, behöver hjälp även där att lasta och rulla in på logen. Sen hämtar jag själv därifrån, den halm jag behöver. Jag har tre hästar, en av dem står på halm (med spån i botten) för hon drar runt med fötterna i spånen, kvittar hur mycket jag strör så skrapar hon ändå ner till golvet. Med halm får hon bättre madrass. Sen har jag en unghäst, två år, hon grisar ner ganska mycket mitt i boxen (!) så kanske hon också funkat bättre på halm. Den tredje, min 18 åring är hyfsat renlig och funkar fint på spån. Men, egentligen tänker jag att det hade varit skönare för dem med halm. Man ser när de är inne och sover middag från sommarens insekter, hur mycket spån de får i ögon och näsborrar. Det slipper man med halm. Och.. så vet man att de har lite att äta och plocka med under natten. (När vi hade fjordhästar i min barndom, hade vi bara halm då vi fick det billigt från min moster som var spannmålsbonde, då strödde man på kvällen… på morgonen var i princip all halm borta -trots att de också fått hö.. så det funkade inte så bra på sådana matglada typer) Men, trots att spånen blivit dyr, tror jag att halm hade blivit dyrare för mig, och.. min mockningshjälpreda mockar helst i spån..
Jag har provat att göra bädd, men aldrig riktigt lyckats. Jag vill nog göra helrent varje dag, eller petar för mycket i botten…
Tack för svaret. Alltid intressant att läsa hur andra gör!