Filmskräck?

Ingen har väl kunnat undgå att läsa/ höra om den senaste ”skandalen” med Charlotte Dujardin?

Efter att ha sett filmen (bedrövligt, för djävligt, givetvis) undrar jag varför ingen anmälde detta långt tidigare även om ryttaren själv av olika anledningar inte gjorde det?

Någon annan har ju uppenbarligen filmat?

Jag undrar också om Charlotte har tänkt tillbaka på denna händelse genom åren och/ eller vetat om att hon var filmad och alltid varit rädd för att detta skulle bita henne i häcken en vacker dag?

Retoriska frågor och oaktat vad så hävdar JAG att det finns en del ryttare och tränare i Sverige som borde mer än darra på manschetterna om detta anmälande flera år efter inträffade händelser fortsätter och personligen tror jag inte att vi inte har sett slutet på lååååånga vägar. Mark my words!

Jag har själv sett en hel del som jag inte ens då tyckte var OK alls även om det var många år sedan och jag var för feg för att ingripa.

Men om folk tar upp just flera år gamla händelser så finns det definitivt skäl för vissa att leva med konstant oro för man har kunnat filma med mobiler i rätt många år. Just sayin…

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Madeleine

    Jag blev så besviken när jag såg filmen. Det är nog något av de mest djävliga jag har sett.
    Trodde aldrig detta om Charlotte.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer.

      Jag har alltid uppfattat det som att hon verkligen älskar hästar och att man tex inte kan spela de känslor hon visat för Valegro men det här är så galet att det inte ens går att ta in.

      Hemskt att skriva det men det är i alla fall ”tur” att filmen är så tydlig att ingen kan skylla på att det är ögonblicksbilder eller något manipulerat för här råder inget tvivel.

      Svara
  2. Anna

    Jag förmodar att tidpunkten är vald just med tanke på att få maximalt genomslag i media. Att en av Englands mest dekorerade olympier måste avstå bara dagar innan spelen börjar på grund av djurplågeri blir såklart väldigt uppmärksammat och det tror jag är hela poängen. Man vill väcka opinion utanför hästsporten eftersom det uppenbarligen aldrig händer någon förändring inifrån.

    Filmen är vidrig men det faktum att man kan höra publiken skratta och att ingen sade något direkt visar bara hur normaliserat djurplågeri är i ridsporten tyvärr. Detta är ju inte dåligt omdöme från en ung amatör, detta är dressyrens kanske största stjärna med flera OS-guld i bagaget.

    Svara
  3. Jenny Hamberg

    Jag har svårt att tro att hon funderat nåt särskilt på den här händelsen, för jag är övertygad om att det var en vanlig dag på jobbet för henne. ”Ett infall av dåligt omdöme” har hon sagt att det var. Sicken slump att den som råkar ha en långpisk i handen precis då råkar tappa bort sitt omdöme. 24 gånger i rad…

    Svara
  4. Eva Dahlman

    Fruktansvärt!! MEN tycker inte att det är OK att vänta 4 år med att anmäla! Det finns någon annan anledning till detta än att man plötsligt värnar om hästar??!!

    Svara
    • Jenny Hamberg

      Är tidsaspekten verkligen det man bör fokusera på här? Är det verkligen värre att en tonåring inte anmält sig idol och förebild för att hon piskat hennes häst än att den som skulle vara en förebild piskade hästen 24 ggr?

      Om inte kanske man ska fokusera på att klandra den som verkligen ska klandras, nämligen den som hade en långpisk till hands och valde att använda den. 24 ggr.

      Svara
      • Birgitta

        I sak tycker JAG att man absolut kan klandra och ifrågasätta inte bara Charlotte utan även ryttaren och den som filmar.
        Ryttaren kan måhända ursäktas med att hen var ung, trodde tränaren ”gjorde rätt” osv.
        Men det framgår ej vem filmaren var och om vi antar att detta var en vuxen så hade den också ett ansvar.
        Kan man ens som fullständigt okunnig vad gäller hästar tro att rapp på benen (som man bör förstå betyder smärta) inte är ok?

        Men visst; det blir för mycket spekulationer från vår sida och absolut är ”utföraren” den som man ska klandra MEST men som ofta tycker jag inte att det är riktigt så svart eller vitt.

        Svara
        • Jenny Hamberg

          Jag tycker helt enkelt att det är MYCKET värre att piska djur än att låta bli att omedelbart anmäla att man har bevittnat någon som piskat och att ta fokus ifrån det faktiska brottet tycker jag är att blanda bort korten. Låt skulden hamna där den hör hemma. Hos den som valde att piska en häst 24 ggr för att få den att ”prestera” över sin nuvarande förmåga. Hos den som faktiskt hade en långpisk med sig (eller gick och hämtade en) och valde att använda den. Om hon inte hade piskat hästar hade ingen behövt anmäla henne…

          Svara
  5. Linda Ferne

    Väldigt många inom ridsporten bör vara oroliga…. Tyvärr trots direktsändningar i TV, filmbevis osv blir de alltid frikända. Alla vet att de kommer undan.

    Svara
  6. Ve Sjo

    Har inte sett filmen, men jag hoppas innerligt någon tar lagen i egna händer och ger detta vider samma behandling hon givit hästarna..

    Svara
  7. Carolina

    Tyvärr tror jag inte hon reflekterat över just denna händelse eftersom det troligen förekommit/förekommer många gånger tyvärr. Jag tror tyvärr också att det förekommer överallt i alla professionella dressyrstall med ett fåtal undantag. Man hoppas ju på en ändring men när sporten och pengarna tar över är det som man tappar att det är djur med känslor och egen vilja man arbetar med. I elitsport där man kräver yttersta fysiska prestation, blir jag mer och mer frågande om man kan stå bakom användandet av djur. Man kan ju inte på något sätt påstå att de väljer själv att springa runt med mjölksyra och använda sin kropp maximalt. Det framgår mer och mer att hästarna tränas under absolut tvång och våld i stor utsträckning. Bra att det synliggörs så att vi kan få till en ändring. Annars blir ridsporten inte långvarig eller passar in i framtiden.

    Svara
  8. Anonym

    Jag fattar inte ens vad hon ville uppnå med piskrappen. Vad var det hästen skulle lära sig…
    Först trodde jag (hoppades? då jag är så otroligt besviken, Dujardin är en person jag beundrat) att hon liksom klatschade i luften för att ”få fart på hästen”. Men… ju längre filmklippet rullade ju värre blev det..

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>