Hunden som ”försvann”

Sedan någon vecka tillbaka har det florerat massor av inlägg på sociala medier om assistanshunden Essie som försvunnit/ blivit stulen. En stor penningbelöning är utfäst.

Jag har hela tiden undrat vem som kan göra något sådant; ta en hund från någon som verkligen behöver den?

Ungefär som att sno någons glasögon eller en blind persons käpp….

Och även om man inte förstod att det var en assistanshund när man stal den så kan man nog inte ha undgått skriverierna därefter eller löftet om den stora belöningen.

Efter att ha läst nedanstående inlägg från pappan till tjejen som hade assistanshunden ser JAG saken i ett helt annat ljus; någon har RÄDDAT det stackars djuret! Eller var tänker ni?

Själv fick jag ont i magen å hundens vägnar innan jag ens läst färdigt inlägget nedan!

”Kommentar till artikel i dagens Enköpingsposten.

Vi föräldrar driver inget assistansbolag utan vi anlitar ett externt bolag för assistansen.
Amanda har personlig assistans 40h per dygn med dubbel bemanning dagtid 7-23.
Vi föräldrar bor inte i vårat hus sedan 1 år och 8 månader sedan utan Amanda bor i vårt hus själv med din personal i väntan på sitt nya boende där både hund och katt skall följa med till.
Föräldrarna har aldrig förbjudit personalen att kontakta Länsstyrelsen, detta är något vi i familjen inte visste att man kunde/skulle göra. Vi har blivit informerade om att kontakta Hundhjälpen i Uppsala om någonting uppstår som vi behöver hjälp med eller oroar oss för.
Kontakt har skett flertalet gånger med Johanna Strandh då vi haft frågor kring Essie och svårigheter vi har stött på.
Amanda är i vissa avseenden som ett litet barn och en av de viktigaste uppgifterna assistenterna har är att ligga steget före och hjälpa till att ta undan Essie om Amanda är lite irriterad så att det ALDRIG går ut över Essie, detta finns sedan länge i personalens instruktioner som assistenterna skall följa. Dessvärre har tidigare anställda misskött sitt arbete och därav fått lämna men några avvikelserapporteringar till företaget om att Essie skulle fara illa existerar inte till dags datum.
Informationen till personalen om att Essie är en så pass stabil hund att hon aldrig skulle säga ifrån trots att hon blir slagen nästan till död, är korrekt men tagen ur sin kontext då det just på grund av detta är extremt viktigt att personalen snabbt tar undan Essie innan något händer Essie.
Det stämmer att om Amanda mår dåligt kan hon bli hårdhänt och därför är det extra viktigt för personalen att ta undan Essie. Amanda har inte slagit/ sparkat eller skadat Essie. Detta är enbart förtal av de tidigare anställda och har polisanmälts.
När Amanda leker gör hon det ibland som en 4 åring helt enligt hennes diagnos som personalen skall hjälpa henne i den situationen, någon anmälan om att Essie skulle blivit misshandlad finns inte i företagets avvikelsesystem. Personalen skall alltid hjälpa Amanda att ta bra beslut och göra rätt saker.
Om personalen tvingat Essie ligga i gassande sol när Amanda badar har personalen gjort fel, även detta skall rapporters så att det inte händer igen men någon sådan avvikelse finns inte. Om det är sol finns det ett skuggtält med kylmatta personalen skall sätta upp enligt instruktion.
Essie sitter i en cykelvagn för hundar som är godkänd av Johanna Strandh på hundhjälpen när de är ute och cyklar. Essie pep endast de första turerna och det går idag mycket bra. Vi har gjort allt enligt instruktioner från Johanna på Hundhjälpen.
När Amanda skriker/ höjer rösten och Essie blir rädd skall hon INTE tvingas tillbaka utan tas undan en liten stund tills det har lagt sig, om personal tvingat Essie tillbaka under ett aggressionsutbrott är detta ett tjänstefel och skall rapporteras till företaget via avvikelser, några sådana avvikelser existerar dock inte.
Att Amanda skulle slå Essie med leksaker är felaktigt och några sådana rapporter finns heller inte, att Amanda lekt hårdhänt när hon är en 4 åring har hänt men då har personal hjälpt Amanda vilket är korrekt förhållningssätt. Det har dock aldrig varit något alvarligt att avvikelse rapporterats.
Essie får alla dagar i veckan korrekt motion/ promenad helt enligt instruktioner från Johanna på Hundhjälpen. Det har dock rapporterats ett fåtal gånger (6ggr sedan leverans) att Essie inte kommit ut på korrekt promenad då Amanda inte kommit ut eller att vi som föräldrar varit bortresta den dagen och inte haft möjlighet att ta ut henne. Dessa dagar fanns inget annat val att låta Essie gå på tomten om personalen själva inte lyckas motivera till en promenad. Vi har aldrig givit ett godkännande att endast låta Essie gå på tomten då hon skall ha korrekt motion och träning varje dag. Om personal inte lyckats komma ut med Amanda på promenad senast klockan 18.00 skall de kontakta Charlotte som då kommer och tar ut Essie på långpromenad helt enligt personalens instruktioner.
Om Essie är med Amanda inne i badrummet och de befarar att någonting sker med Essie skall personal genast ingripa för att hjälpa Amanda göra rätt i den situationen vilket är helt enligt instruktion, skulle de inte kunna det måste avvikelse rapporteras men någon sådan finns inte.
Essie har vid ett tillfälle blivit sparkad av Amanda i aggression. Vi informerade Johanna och vidtog åtgärder så det aldrig skulle hända igen. Återigen ska personalen jobba förebyggande och aldrig låta Essie vara kvar hos Amanda om hon visar minsta tecken på att bli arg på Essie. Emellertid har det hänt att Essie varit busig när Amanda gungat och kommit för nära och där med blivit puttad med gungan för att Amanda inte kunnat stanna, eller att dom sparkat fotboll och Essie kommit nära, men aldrig någonsin igen gjort henne illa i aggression. Om så varit fallet att personalen sett detta så skall de som alltid hjälpa till i den situationen, om personalen sett Essie blivit sparkad skulle de omgående rapporterat detta till oss föräldrar samt skrivit avvikelse men någon sådan rapport eller avvikelse finns inte.
Att jag ”pappan” tvångs håller hunden och klipper klorna och klipper så det blöder är helt fel. Denna metod visades dock av Johanna på hundhjälpen vilket vi inte tyckte kändes okej och vi inte kan klippa klor, därför har Mias Trim & Djurbutik Enköping klippt Essies klor varannan vecka sedan leverans, de är mycket kompetenta och har aldrig skadat Essie.
Vi har aldrig sagt att Essie inte har känslor och skall ses som en rullstol. Budskapet är att en Assistanshund inte är som en vanlig sällskapshund utan ett hjälpmedel för Amanda (likt en rullstol) detta innebär också att personal inte får kela och mysa med Essie utan det får endast Amanda göra. Det är alltid viktigt att ge Essie uppmärksamhet så hon känner sig sedd och önskad i alla situationer även om personal måste ta över Essie för en stund. När Amanda nekas ta med Essie på ett ställe, ex affär, kyrkan eller dylikt har vi informerat personalen att förklara att Essie är ett hjälpmedel och likväl som man inte nekar någon som sitter i rullstol att ta med sig sin rullstol i affären så ska man heller inte neka Amanda att ta med sin assistanshund.
Leveransdokumentationen är något varje anställd skriver under på att de läser och dessa finns inplastade för att kunna tas med varje dag om osäkerhet finns. All dokumentation skall läsas varje månad av personalen (krav från företaget) och mycket riktigt skall personal skydda Essie om en situation uppstår.
All dokumentation Johanna har skickat har vi delat med personalen. Det är den dokumentationen som dom ska jobba efter. Vi har haft en enorm frustration på att personalen inte gjort det dom ska i jobbet med Amanda och Essie. Vi har signeringslistor där vi kan visa att det jobbats otroligt bristfälligt med de kommandon och träningar som dagligen ska göras i arbetet för Amanda och Essie. Företaget som vi har för Amandas assistans har varit med oss i denna kamp att försöka få till arbetet. Många har fått lämna på grund av att dom brustit i detta.
Förtalet om fysisk och psykisk misshandel är något jag tror vi redan talat om ovan i detta brev och det har polisanmälts. Essie har inte Misshandlats hemma eller ute bland folk, Amanda är ute en hel del och det är personalens uppgift att motivera henne till att komma ut.
Vi i familjen har inte blivit kontaktade av hundhjälpen utan vi fick reda på att Johanna fått in anmälan när jag kontaktade henne om att Essie blivit stulen. Någon har också poängterat att misshandlad hund inte försvarar sig utan de flyr…
Tyvärr är det flertalet assistenter som fått lämna sin tjänst eller valt att säga upp sig då de fått vetskap om att de skall få lämna företaget. Denna anmälan inkom samma dag som en personal fick reda på att hon skall få sparken. Intervjuade personer är tyvärr tidigare anställda som fått sparken av en anledning och dessutom närmaste vänner med den som fick lämna detta datum.
Amanda älskar sin hund mest av allt. Hon ger hunden så otroligt mycket kärlek. Hon har alltid haft ett stort närhetsbehov, och att kunna ha Essie vid sin sida alla dagar i veckan har varit ett enormt stöd, och vi ser hur det strålar om henne när hon får Essies kärlek. Att Essie får följa med på jobbiga läkarbesök mm är en enorm hjälp. Som hon uttrycker det själv nu, så har hennes hjärta gått i 1000 bitar, när Essie inte längre finns vid hennes sida.

Hälsningar Patrik Ölmeborg 0702-68 65 98”

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jeanette Kobilsek

    Något jag undrar är vad Hundhjälpen har att göra med allt? Jobbar inte dom med adoptionshundar?
    Är Essie inte en utbildad assistanshund? Och om hon är det, vilket syfte fyller hon för Amanda? Bara en motivator för att gå ut? Låter underligt.

    Svara
  2. Anja K Phersson

    Mkt underligt att hunden ska tas om hand av personal, låter som där finns betydligt mer som behöver komma fram. Har barnen en 4-årings förmåga ska hunden inte lämnas ensam med henne. Låter inte som en bra miljö för en hund

    Svara
  3. Eva Dahlman

    Har aldrig läst något så fruktansvärt! Hoppas verkligen att hunden inte kommer tillbaka och ej heller att de får någon ny hund. Det är ju uppenbart att inte ens föräldrarna vill bo med sin fruktansvärda dotter ??!

    Svara
  4. LenaB

    Efter att ha läst detta dyker det ju upp ganska många fler frågor… Inget verkar vara så som det först verkade iaf.

    Svara
  5. Marika Stoppert

    Kändes som nåt var lurt här från början….
    Efter att här ha läst pappans ”försvarstal” hoppas jag verkligen det är så att Essie medvetet räddats till en bättre hemmiljö för henne. Att bara skriva att ”personal får inte gosa eller kela med Essie utan det får bara Amanda göra” betyder väl att Essie lever utan att någon visar henne uppskattning & kärleksbetygelser stor del av tiden då dotterns humör verkar vara allt annat än stabilt.
    Har givetvis full förståelse för att Essie kan vara mycket viktig för dottern, som också har en mental funktionsvariation, men enligt mig har man inte rätt till assistenthund, dvs en levande varelse som här typ delvis likställs med en rullstol, till vilket pris som helst i en situation där hunden får betala ett mycket högt pris. Jag hoppas hon lever & att hon inte återlämnas utan får gå inkognito på något sätt.

    Svara
  6. Linda Ferne

    Ren spekulation men tror det hände en incident i familjen som inte gick bra.

    Svara
  7. Anna

    Inte förvånad men skulle bli förvånad om hunden dyker upp igen vid liv. Men hoppas såklart att jag har fel.

    Tycker faktiskt generellt inte om hela idén med assistenthundar. Såg en person med sin blindhund på en metrostation i Paris för ett par år sedan. Det var 35 grader ute, hunden hade så ont i sina tassar, jag gissar att den hade bränt dem. Och att behöva leva med en förståndshandikappad flicka som här som är våldsam och oberäknelig det är ju jättejobbigt för ett djur.

    Svara
  8. Ida Pippilotta Lidslot

    Jag har inte följt det här alls, men shit, stackars hund!

    Svara
  9. Filippa

    ”Hunden har aldrig blivit sparkad eller skadad” för att bara några meningar senare (och på flera ställen i texten), medge att hunden blivit sparkad och utsatt för ilska. Hoppas den bor i Finland nu.

    Svara
    • Birgitta

      Det finns massor i texten som är helt förfärligt tycker jag. Och att personalen inte fick kela med hunden…va fan!?!?

      Svara
  10. Helena Tang

    Låter väldigt märkligt när man läser detaljerna runt fallet, de har övervakningskameror som tydligen slutade fungera i några minuter vid just den tiden när hunden släpptes ut för att kissa på kvällen, pappan skapade tydligen väldigt snabbt en insamling till en ny hund, men ”om mot förmodan Essie skulle komma tillbaka” skulle pengarna användas mot hittelönen..
    Tråden på flashback är lite intressant
    https://www.flashback.org/t3618194p9

    Svara
  11. Eva Andrén

    Jag tror precis många andra att det är någon som tagit hunden för att få bort den från en osund miljö. Hoppas den får det bra med ett lugnt och harmoniskt hem.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>