Månadsarkiv: augusti 2024

Försäljningskonsult?

Nu när jag har börjat titta efter ytterligare en häst att köpa påminns jag om hur svårt en del säljare gör det för både sig själv och presumtiva köpare.

Kanske en affärsidé för mig; att marknadsföra mig som försäljningskonsult, dvs någon som hjälper säljare att utforma den ultimata annonsen och därmed underlätta och påskynda försäljningsprocessen?

Om jag ska dela ut några helt gratis råd utifrån mina preferenser och som jag säkert inte är ensam om så kommer de här:

1. Skriv för guds skull ut priset redan i annonsen och lek inte ”hemlige Arne”.

2. Mät hästen. Att hästen var 172 cm som 3-åring säger inte att den är det 3-4 år senare och ja, för en del spelar storleken roll. Av en eller annan anledning. Takhöjd i det egna stallet tex.

3. Var tillgänglig! Förvånansvärt många säljare går under jorden efter annonsering och är omöjliga att nå. Extremt märkligt beteende om ni frågar mig.

4. Gör en eller flera vettiga filmer där hästen visas i alla gångarter. Och tänk på underlaget (lera, snömodd eller en bana som inte harvats på några månader undanbedes). Undvik också att det står en massa hinder i vägen eller att du rider på ett gräsfält med meterhögt gräs. Filma så att man SER ordentligt utan att behöva zooma in hela tiden.

5. Visa att hästen går att rida på träns.

6. Jaga inte hästen! Jag vet inte hur många filmer jag sett där hästarna rids i ett rejält övertempo utan minsta vila på steget.

7. Visa hästens utbildningsståndpunkt på film. Är hästen tex på MSV-nivå bör du visa att den kan byta galopp.

8. Skriv ut hästens fullständiga namn (dessutom rättstavat) så att man som intresserad kan göra efterforskningar via tex TDB.

9. Om du har gjort en i alla fall enklare besiktning (med böjprov) kort innan annonsering är det värt en hel del och du slipper också förhoppningsvis otrevliga överraskningar när det är dags för den ”riktiga” besiktningen av presumtiv köpare.

10. Var så informativ som möjligt redan vid telefonkontakt och ta också reda på vem köparen är (vad hen har för tidigare erfarenhet och vad hen söker) så att du kan sålla bort en del innan det ens är aktuellt för en provridning. Har du tex en känslig unghäst kan en oerfaren ryttare dels själv råka illa ut dels förstöra flera veckors arbete genom en provridning. Kolla också upp om köparen har stallplats ordnad eller om det finns andra hinder för köp. Tyvärr tycker en del att det är mer ”roligt” att åka och provrida än att faktiskt avse att köpa en häst och då slösar man mest sin egen tid som säljare. Jag hade själv en köpare som först efter 2 provridningar sa att hon först behövde sälja sin häst innan hon kunde köpa min och det stod liksom skrivet i stjärnorna när det skulle kunna bli.

Ja, det finns säkert många fler tips – dessa kom jag jag på direkt och ni läsare har kanske fler?

Torsdag- äpplen

Alltså kolla på årets äpplen från vårt träd!

Flera är knytnävsstora och det är gott om dom så det är tur att båda hästarna hjälper till att rensa.

På tal om hästar går även Frenchie bara i hagen nu, dvs vi har skippat de mördande tråkiga promenaderna.

Veterinären och jag var överens om att Frenchie strosar tillräckligt i sin gigantiska hage i 12 timmar om dagen och jag är så tacksam över att han faktiskt håller sig fortsatt lugn.

Han har ju aldrig hos mig varit en häst som generellt ens travar omkring eller bockar, brallar och ”har sig” och det har inte ändrats under de senaste månaderna. Klart att han kan ta sig en kortare galopp eller trava iväg några meter men hade han sprungit omkring rejält hade jag ju fått begränsa hagen nu.

Jag var och tittade på 2 saluhästar igår men tyckte inte att de var något för mig.

Den ena var uppenbart flera centimeter högre IRL än vad som sades i annonsen så den sa jag nej till redan på stallgången- delvis för att takhöjden i mitt stall inte är avsedd för en +175-häst.

Tisdag- liten update

Idag har Frenchie och jag varit hos veterinären; detta var det andra återbesöket efter stamcellsbehandlingen.

Veterinären tycker att han ser bättre ut men det finns en kvarstående hälta som det återstår att se om den kan försvinna med stötvågsbehandlingar (han fick en förra tisdagen och en idag och ska ha en på måndag).

Så vi ger inte upp än utan behandlar och ger det tid- det är väl det jag kan säga i dagsläget.

Dock är denna typ av skada inte av det slaget att enbart tid i x månader kan ge en ohalt häst så att bara släppa Frenchie i en hage tex och prova att sätta igång honom om ett halvår eller mer är inget alternativ.

Jag har funderingar på att köpa en häst till oavsett utgång men problemet är pengar. Den typ av häst jag vill ha kostar mer än jag i dagsläget har så den ekvationen måste jag i så fall lösa på något vis.

Jag har både en tredje box och t.o.m. 3 stora hagar så just den biten är klar men som sagt så handlar det om att ha råd med själva köpet. Så även med detta får jag se hur jag ska gå vidare.

Oförstörbara

I förra veckan kom Henrik hem med dessa; han såg dom i en matvarubutik för ynka 30 kronor och tänkte att jag kunde ha dom här hemma.

Jag misstänker att han såg att ett par av mina Foppisar hade gått sönder liiiiite men ärligt talat är de fullt användbara ändå 🙂 .

Jag har flera gånger skrivit att jag tycker att detta skodon är perfekt på sol-och-bad-resor och jag har alltid med mig ett par:

Även här hemma är det praktiskt att hoppa i ett par foppatofflor när jag ska slänga soporna eller gå till brevlådan, i alla fall om det inte är snö ute 🙂 .

Jag har nu konstaterat att skorna är näst intill oförstörbara vid normal användning och jag har haft alla mina par i +10 år !!!

Nu använder jag dom långt ifrån dagligen förvisso men tex de rosa har snart varit nästan jorden runt med mig!

Enklast i världen

Jag läser ibland om hästägare som har enorma problem med att fånga sina hästar i hagen och det måste vara jättejobbigt tänker jag.

Frenchie kan enstaka gånger inte vilja att man tar in honom om han bara har varit ute i mindre än…säg 2 timmar…men har man något han kan stoppa i sitt gap brukar lusten att inte låta sig fångas rinna av honom så fort han ser maten 🙂 .

Och vid den normala tiden för intag så skulle han inte drömma om att krångla utan kommer tvärtom omedelbart om han inte redan står vid grinden och väntar.

Bibbi är ännu enklare; hon står redan och väntar vid intagstiden 9 gånger av 10 och skulle hon inte göra det så hinner jag inte ens ta in Frenchie (vilket tar bokstavligen 1 minut eftersom hans hage är 20 meter från boxen) förrän hon står i givakt vid grinden.

Och sedan kan man öppna grinden och låta den stå vidöppen utan att hon gör en ansats till att vilja gå ut förrän jag har lagt grimskaftet runt hennes hals och leder ut henne (hon har aldrig grimma på sig).

Jag blev lite extra varm om hjärtat igår för då var hon för ovanlighetens skull jätteupptagen med att beta vid intaget och hade dessutom ryggen vänd från stallet. Så hon såg inte när jag tog in Frenchie och hörde inte heller när jag ropade på henne i blåsten.

Men när jag kom närmare hennes hage och ropade igen!

Ja djävlar…hon hade kunnat starta i Prix d’Amerique fast hon aldrig har tävlat!

Hon kom i full travar-trav (bilden) och stod vid grinden på en nano-sekund! Bästa Bibbi ❤️!

10 år

Idag fyller världens bästa Molly 10 år!

Hon har varit hos oss i 8 av dom och det är tveklöst vårt bästa gemensamma köp!

Huuu….

Får nog erkänna att känslan var lite åt det hållet igår; blåsigt, kallt, regn och insikten att det blir mörkt fortare på kvällarna.

Men nästa vecka är det utlovat sol och riktiga sommartemperaturer (runt 25-26 grader) så än behöver vi kanske inte gå i ide 🙂 ?