Mördare

Detta året är det vi har haft mest mördarsniglar på Ryhus sedan vi flyttade hit och jag började fundera över om det ens fanns mördarsniglar för x år sedan?

Om man inte själv har trädgård kanske man inte reflekterar över dessa skadedjur men tydligen upptäcktes de i Sverige redan 1975 (jag googlade).

Redan när jag bodde i eget hus med min fd man minns jag att jag läste skräckhistorier om hur en del människor dödade bokstavligen tusentals sniglar per säsong men även om jag tycker de är uräckliga har jag aldrig ägnat mig åt denna syssla.

Här på Ryhus skulle det helt enkelt vara ogörligt, dvs ta hur många timmar som helst i anspråk och jag tycker att jag har vettigare saker att lägga min tid på.

Tack och lov (tvi tvi) har jag inte märkt att de har förstört något här, jag har hittat klumpar av dom vid något nedfallet äpple och några runt någon liten Molly-bajs långt ute på grusvägen men de har inte ätit av salladen eller jordgubbarna.

Annars är de ena jäklar på att kräla även uppåt och jag har hittat någon i vasken i stallet….urk!

Besväras ni av mördarsniglar och gör ni något åt dom?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Vi har både mördarsniglar och sniglar med skal (snäckor heter det kanske) som knaprar på en del växter men det är färre i år än vanligt vilket jag tror delvis beror på att vi hade råttor i trädgården i våras som åt massor av sniglar.

    Svara
  2. Minstral

    Vi har men inte mängder. Försöker döda så många jag kan, tar en runda på kvällen.

    Svara
  3. Eva

    Något jag har observerat är att mördarsniglarna ogärna går in i mammas trädgård. Grannarna har hur mycket som helst och trädgårdarna avgränsas bara med häckar. Enda skillnaden är att först Zack, sen Raffe och nu Dustin pinkar sitt fräna hanhundskiss längs med häcken. Den egna slutsats jag kommit fram till är att de helt enkelt ogillar kisset. När Dustin var liten och inte markerade mot häcken började de fulingarna dyka upp. Nu när benet lyfts högt och kisset strilar är de som bortblåsta.

    Svara
    • Birgitta

      Mycket intressant observation.

      Har läst att många påstår att människokiss håller vildsvin borta ….

      Hade jag inte haft så stora hagar hade jag definitivt provat. Faktiskt.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>