Påkörda hästar

Är det fler än jag som noterat att det skrivs rätt så frekvent om påkörda hästar – hästar som rymt ut ur sina hagar och dödats i trafiken så alltså inte den typen av olycka där någon ridit?

Har det blivit vanligare med denna typ av olyckor eller är det så enkelt att det bara skrivs mer om detta nu på sociala medier?

Om det skett en ökning tänker jag att det kan bero på många olika saker förutom ren ”otur” så att säga.

Kanske försöker hästägare ha sina hästar på bete så länge det bara går (eftersom tex höpriserna stigit de senare åren) fast det egentligen är helt nerbetat och hästarna försöker komma åt gräs utanför hagen?

Eller har man inte råd att laga halvtrasiga hagar?

Handlar det om okunskap hos dagens hästägare, dvs att man tex har för många hästar på för liten yta eller fel sammansättning av flocken?

Tja…jag bara spekulerar men det är oaktat skäl lika hemskt varje gång sådant här händer och för alla inblandade.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Jag har också reagerat på att det skrivs relativt ofta om detta. Kanske helt enkelt finns fler hästar (och fler bilar på vägarna) än förr? Har för mig att antalet hästar i Sverige dippade rejält under decennierna efter andra världskriget när bilar/traktorer helt tog över och sedan ökade stort igen när hobbyridande blev vanligt.

    Svara
  2. Ulrika

    Har ni sett Elisa och drömhästen på svtplay ?
    Handlar om detta.
    En tår eller två kan fällas under programmet.

    Svara
  3. Sally

    Jag är förvånad hur många som har dåliga staket ute på lanet, el som inte är påslagen och elband på sina håll virade runt stolpar.
    En bekant har hästar invid en riksväg och har ingen el under sommaren. ”Batteriet är dåligt, så jag har inte brytt mig om att ta ut det”
    Skrämmande.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har upplevt samma sak i några stall jag har erfarenhet från.

      Ingen ström, antingen för att batteriet inte är påslaget eller för att elbanden är fullkomligt förstörda på olika vis.

      Jag har förvisso ofta inte elen påslagen själv men har 2 jättesnälla hästar, bor långt ut i obygden utan minsta trafik. Och skulle mina hästar mot förmodan ta sig ut har de fint gräs precis utanför hagen.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>