Kandar- nej tack!

Jag har nämnt detta förut men kom ihåg var ni läste det först; jag tror att kanadret är på väg bort som betsling på tävling helt och hållet, även internationellt.

Och i dessa tider av välfärdsdiskussioner till höger och vänster så tror JAG att det snabbaste sättet att öka välfärden för hästar är att förbjuda kandar på tävling.

Jag säger inte att kandar alltid är sämre än träns, jag fattar att det finns ryttare som rider sina hästar på kandar hur bra som helst men det är det snabbaste och enklaste sättet att få till en generell förbättring.

Det finns så klart massor av annat man kan göra men igen; detta kräver minst insats.

Med bland annat detta sagt men egentligen oaktat vad är det för mig en ”red flag” när hästar man vill provrida visas på kandar och jag måste fråga mig varför?

Även OM en häst tävlas på kandar vill i alla fall jag förutsätta att en normal häst främst rids på träns och då vill jag också se den riden och provrida den med denna betsling.

Och tyvärr är MIN, förvisso inte så stora, erfarenhet att hästar som visas på kandar kan kännas som om någon satt fast tyglarna i en vägg på träns.

Och att visa tex en 6-åring på kandar som jag vet förekommer är ännu mer varningsklocka så vida jag som köpare inte uttryckligen poängterat att jag söker en häst för internationellt tävlande på hög nivå. Då vill man kanske visa att hästen går att rida på kandar men annars är det för mig både obegripligt och misstänkt.

Och om en häst går mycket sämre på träns än kandar är det hur som helst inget för mig då jag inte vill rida på kandar alls längre.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Karolina Cappelli Lindholm

    Håller med, att tvinga ekipage till en viss betsling är bakåtsträvande.

    Svara
  2. Elizabeth Torrisi

    Fast nu måste jag lägga in en punkt som faktiskt försvunnit helt i debatten
    Kandar och sporrar är INTE avsedda att användas som genvägar
    Deras ursprung är att du som ryttare ska kunna använda dessa utan att det syns. Eftersom det är skarpa saker ska det användas av skickliga ryttare och först när hästens utbildning är korrekt genomförd. Dvs den kan bära sig korrekt mm. Ridsporten har kört helt vilse och det kommer nog bli det som stjälper oss.
    Man pratar en massa om form o utrustning men man glömmer varför vi rider dressyr ( hållbar häst) och varför tex kandar ( ryttarens förmåga)
    Kandar är inte skarpare än vanligt bett ( du har ju bridongen) så ryttaren ska ju visa att den kan hantera stången ( dvs inte dra i den) och att den kan hantera dessa två oberoende av varandra.
    För mig så kan ett ständigt drag i vanligt bett med tryckskador som följd vara lika illa för hästen.

    Svara
    • Birgitta

      Och det är tyvärr denna genvägssökning som jag sett bland hobbyryttare flera gånger.

      Hur man betslar upp för att man inte kan få hästen att kröka på nacken annars tex.

      Samma sak med graman.

      Svara
  3. Johanna Berglund

    Tycker du verkligen det är amatörryttarna som drar hårdast i stången?
    Det är väl det som irriterar mig allra mest, att de som rider ”bäst” rider så illa på stången…

    Svara
    • Elizabeth Torrisi

      Nja utifrån hur många ser du dagligen dra i stången? Eller är det en bild från ryttare i extremt svåra miljöer? Kanske välfärden kan ta och ha lugnare miljö för hästarna att arbeta i. Ref till tex OS som var helt galen miljö.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>