Månadsarkiv: december 2024

Tisdag- ivrig

Hi hi…det är lika roligt att titta på Molly varje gång vi ska skritta ut ❤️. Hon är verkligen ”på” även nu på vintern när vi i vanliga fall knappt får ut henne genom ytterdörren!

Det är tur att Frenchie inte bryr sig för i ivern kan hon gå rakt under hans mage.

Som förväntat rådde 100% lugn och ensamhet under vår skogsritt och det är delvis därför jag rider redan vid 8.

Några hundägare ska rasta sina hundar i mitt ridhus under dagen/ kvällen men jag fortsätter faktiskt att hävda att det smälls mindre både förra året och framför allt i år.

Och jag tror även att opinion äntligen har vänt och att allt fler tycker att de som köper raketer är töntar, hänsynslösa idioter, pengabrännare, omoderna egoister med ett fattigt liv osv. Min åsikt vet ni redan.

Uttjatat eller fint i stallet, del 2

Såg denna bild från någons stall och tänkte direkt när jag såg alla tavlorna:

a) Oj vilka dammsamlare

b) jag skulle springa och rätta till tavlorna så att de hängde 100% rakt heeeela tiden

Jag undrar hur många som bygger/ flyttar till eget stall inser hur enormt mycket damm och smuts som detta drar till sig?

Jag har svårt att tro att det är bara är så hos mig i alla fall och då är jag ändå hyfsat noga med att hålla rent. Eller så bryr man sig inte?

Annars är mitt tips att ha så lite krims-krams i stallet som möjligt för det kommer att se dammigt/ skitigt ut snabbt om man inte ska springa runt och damma/ tvätta hela tiden.

Måndag- present och tv-tips

Idag har vi varit och tränat för Nina och både hon och jag är överens om att vi gör framsteg för varje gång. Inte jättestora men dock…

Fokus ligger på ökad samling med bibehållen bjudning skulle man väl kunna säga lite förenklat och om Frenchie själv får välja så är det antingen det ena eller det andra, inte båda samtidigt.

Men nu börjar vi komma någonstans utan att det är JAG som jobbar mest- då är det fel på arbetsfördelningen som Nina konstaterade idag. Och så är det ju.

Jag ska mycket mer kunna ”åka omkring” om uttrycket ursäktas och inte hela tiden behöva påminna herr Bekväm om bjudningen.

Hemma hann det vackra djuret inte ens in i hagen innan han rasade ihop för att rulla sig- så kan det bli om man går lös men det bjuder jag gärna på. Gräset utanför hagen fick sig några rejäla märken av ca 600 kilo häst men men…

Till dagens tv-tips:

Säsong 5 av ”I vår herres hage” kan nu ses på SVT Play!

Och dagens presenttips är dessa ursköna ridbyxor. Ordinarie pris är hutlöst men nu så….

Uttjatat eller fint i stallet, del 1

Tycker ni också att det är kul att se andras stall, IRL eller på nätet?

Det tycker jag, mer av allmän nyfikenhet så att säga än för att få inspiration då jag aldrig kan tänka mig att jag någon gång mer i livet kommer att bygga egna boxar eller inreda ett stall.

Men det är kul att titta, ungefär som en del tittat på Hemnet även om de inte planerar att flytta/ byta bostad.

Jag förvånas ibland över hur mycket pengar en del tycks ha till sina byggen men de är bara att gratulera.

Själv är jag jättenöjd med mitt budgetbygge där 3 boxar inklusive allt (gallerna för alla fönster var det som kostade mest, runt 7000:- totalt) inte kostade ens 20.000:- trots att själva stallet nästan bara var ett tomt skal.

Så nej, jag är inte det minsta avundsjuk på andra utan bara tacksam över det jag har.

Till dagens diskussionsämne:

Finns det saker i andras stall som ni är så trötta på att se, som ni tycker är överreklamerade och som ni aldrig skulle vilja ha själva men som andra verkar tycka är jättefint?

Själv minns jag hur unikt jag tyckte det var första gången jag såg ett stall med en kristallkrona i taket.

Jag tyckte i och för sig inte det var jättesnyggt då heller men nu, x år senare, när jag har sett det rätt många gånger tycker jag verkligen att det är en uttjatad grej som inte alls hör hemma i ett stall. Jag ser bara en potentiellt farlig dammsamlare….

Den andra grejen jag tycker är mest kitschig är de här ”dekorationskulorna”:

De fyller ju absolut ingen funktion och är för mig inte fina nog för att jag skulle varken vilja betala för dom eller ha bry med att hålla dom rena och snygga.

Men…smaken är som baken så klart och detta är mina åsikter.

Vad tycker ni?

Söndag- mer grått

Ännu en grå dag där ljuset knappt trängt igenom.

Frenchie var i alla fall duktig och levererade ett fint pass i ridhuset, jag avbröt tom i förtid; så nöjd var jag.

Henke bjöd på lunch på Emporia (på Jensens Boefhus) och vi kunde höra danska pratas ”överallt”.

Nyfikna Birgitta frågade faktiskt en dansk kvinna inne på Hemmakväll om det var mycket billigare att handla i Sverige än Danmark vilket hon bekräftade.

Roligt att någon håller igång Sveriges ekonomi….

Man vs en

Dagens diskussionsfråga:

Säger/ skriver ni en eller man? Dvs skriver ”En/ man kan undra om det är en generationsfråga” .

Jag är både förändringsobenägen och gammal nog att aldrig varken säga eller skriva en.

Jag använder MAN och ser det inte alls som en könsfråga, dvs MAN är i detta fallet inte en man för mig utan en människa.

Sant

Jag är inte riktigt i det sista stadiet men köper definitivt mindre och mindre saker allt eftersom åren går.

Jag har tex redan så mycket kläder och en del hästsaker att jag inte ser något behov att köpa mer.

Vilket stadie är ni i?

Torsdag- grått

Det är mycket gråa dagar just nu och en del regn men så länge det inte vräker ner, är minusgrader eller snö är jag nöjd och räknar ner till våren.

När jag skrittade ut i morse såg vi knappt vägen pga mörkret men som tur är vet alla var vi ska och Molly tar täten och Frenchie och jag följer efter.

En stund in på våra turer brukar Molly hitta intressanta saker hon måste lukta på, undersöka och kissa över och då hamnar hon på efterkälken och får galoppera ifatt oss.

Därefter och ju närmare hemmet vi kommer ökar hennes försprång mer och mer så att det blir så här….

….en liten prick framför oss 🙂 .

Fast så tidigt som jag rider träffar vi aldrig på någon som kan ha åsikter om lös hund eller annat så jag bryr mig ärligt talat inte så mycket om var doggy är så länge jag kan se henne. Och hon gillar verkligen att följa med och dansar uppspelt runt Frenchie (han bryr sig inte) innan jag sitter upp.

Träna inför veterinärbesök

Läser följande inlägg från Saxtorps veterinärklinik (där Frenchie fick sin stamcellsinjektion i somras):

”Går det att förbereda sin häst för veterinärbesöket eller är veterinären alltid ett akut problem? Rent krasst så är det många dagar på året man, förhoppningsvis, inte träffar veterinären med sin häst och därmed har möjlighet att i korta doser förbereda hästen för att kunna underlätta besöket. I hästens uppfattning är veterinärbesök stressande, som flyktdjur så är det många saker som kommer att upplevas som en fara. Detta innebär också att det är mycket som ni som hästägare kan göra i förväg för att underlätta för er häst, och för djurvårdspersonalens arbetsmiljö.
Grundläggande saker som att hästen kan ledas utan problem, longeras i båda varven samt stå stilla både uppbundet och med grimskaft gör en bra start på besöket. Utöver detta kan ni även se till att man utan problem kan känna igenom hästen kropp, lyfta ben samt hålla benen uppe ett tag.
Om er häst klarar detta så kan ni gå vidare till att träna så att hästen kan klippas, både på kroppen och benen, sprayflaskor samt blöta bomullstussar/svampar på benen är utmärkt och enkelt att träna på.
Hur ska vi då kunna träna hästen till att klara detta? På senaste åren har det kommit väldigt mycket forskning kring inlärningsteori på häst och det finns väldigt mycket läsning på internet. Kortfattat så handlar inlärning av detta kring att sätta ett tryck (exempelvis starta klippmaskinen) och avlägsna trycket (ta bort klippmaskinen) när hästen utför önskat beteende, dvs står still. Detta kan även kompletteras med klickerträning vid behov, positiv förstärkning är extremt effektivt vid inlärning av mönster. Det viktigaste i all träning av beteenden är inte vilket sätt man väljer att belöna det önskade beteendet, utan att man har kunskap och känsla för hästen för att kunna tajma rätt ögonblick att skapa belöning. Med korrekt timing är det endast fantasin som sätter gränser för vad vi kan lära hästarna
.”

Bra och självklara tips kan tyckas men det är klinikpersonalens arbetsmiljö och nog så viktigt att en undersökning kan utföras så okomplicerat som möjligt.

Flera apparater kostar hundratusentals kronor- inte så kul om hästen sparkar ner röntgenutrustningen tex.

Också att betänka att en ”ej uppfostrad” häst blir svårare att undersöka, det tar längre tid och kostar mer (sedering tillkommer).

De flesta av mina tidigare hästar har varit otroligt snälla och medgörliga på alla vis när de veterinärundersökts och det märktes att det var uppskattat.

Frenchie är supersnäll att böja, springa med och longera, nästan som en maskin, men däremot kan han bli orolig av diverse ljud om han samtidigt måste stå helt stilla.

Så om han har hört andra hästar springa tex samtidigt som han skulle få stötvågsbehandling så fick han lugnande. Dyrare för ägaren men säkrare för personal och apparat.