Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du står på en anläggning med fullskötsel (utsläpp, intag, mockning, fodringar). På anläggningen står 20 hästar.

Vad gör du de dagar du kommer i samband med att hästarna tas in från hagen?

*Ingenting- jag har betalat för denna tjänst.
*Tar in min egen häst så vida jag inte är extremt stressad.
*Tar in min egen häst och hjälper till med intaget av övriga också så vida jag inte är extremt stressad.

Om just detta scenario har jag MYCKET att säga men tänkte vänta med att höra vad den samlade läsekretsen tycker och gör.

30 kommentarer Skriv kommentar

  1. Corre

    Jag är med om detta nästan dagligen ;). När jag är i stallet vid ut/insläpp av Searching så brukar jag till 99,9% hämta/släppa ut Searching och tar i bland en häst till , så det blir en häst i var hand ;)// Corre

    Svara
  2. Anna

    Hjälper utan tvekan till. Ska vara extremt stressad om jag inte kan avvara den stunden för att hjälpa till.

    Svara
  3. Titti

    Jag kör det tredje alternativet, men jag vet att det är många som resonerar som i första alternativet så jag kan tänka mig att det finns en del att säga om detta;)

    Svara
  4. Anna

    Jag har haft det så i tidigare stall. Där har jag valt främst en kombination av 2 och 3 beroende på tillgång till tid. Ibland har jag även valt alt ett, t ex när man bara tittar förbi och är jobbklädd.

    Den extra hjälp jag har bidragit med har uppskattats av stallägare och har gjort att jag fått vissa fördelar tillbaka, t ex tillgång till walker osv.

    Svara
  5. Åsa T

    Jag tar alltid in min egen häst om jag kommer den tiden. Har hjälpt till tidigare med masor av saker i ”vårt” stall, men känner inte att jag får tillbaka något så det har jag slutat med, däremot så tar jag självklart in min egen häst.

    Svara
  6. Sofia M

    Alla privatryttare på min ridskola hjälper till om dom är i stallet. Aldrig att dom bara tittar på. Det är bara privathästarna som vi leder in, riskolehästarna springer i vallgången, men även här hjälper dom till med att se till så hästarna kommer till rätt box mm.
    Är så skönt att vi har trevliga och hjälpsamma privatryttare 🙂

    Hade jag haft egen häst så hade jag hjälpt till. Alltså alternativ 3, fast utan att vara extremt stressad 😉

    Svara
  7. G

    Är ridskole-elev så mitt svar får bli väldigt hypotetiskt men spontana tanken var absolut alt 3. Självklart hjälper jag till om jag inte är i tidsnöd.
    Sen läste jag de andras svar och det är klart att vissa omständigheter kanske skulle göra att man sköter sin egen o struntar i de andra. Om man aldrig får nåt tillbaka utan bara ger så kanske man tröttnar men det låter så trist att stå i ett sånt stall så jag utgår från ett stall där alla är glada, hjälpsamma och aldrig pratar bakom ryggen på nån annan. Haha.

    Svara
  8. Jegra

    Troligen alternativ tre, men det beror lite på vilken relation man har till stallägaren också. Har stått på stall där det är väldigt pettimeter med pengar och tjänster från ägarens sida och då blir det istället ettan. Ska det räknas noga åt ena hållet tappar jag lusten att ställa upp och hjälpa till gratis.

    Svara
  9. Trasselkvast

    Alternativ 2. Plus min hästs hagkompis såklart, de går ju in samtidigt. Men inte de andra om jag inte blir ombedd – folk betalar för att kunnig och utbildad personal ska hantera deras hästar, JAG tycker inte om att vem som helst tar in MIN häst, och jag gissar att fler än jag resonerar så. Vill heller inte att ansvarfrågan ska vara oklar i de fall det faktiskt händer något.

    Svara
  10. Anna-Karin Eng

    Jag är sådan som alltid hjälper till, så självklart hade jag hjälpt till att ta in min egen häst åtminstone. Hade jag tid så hade jag hjälpt till med de andra om det är snälla hästar.

    Svara
  11. Ann

    Definitivt alternativ 2. Jag skulle självklart ta in min egna och ev hagkompis men betalar jag för att slippa grejja med andras hästar så är det ju ett medvetet val jag gjort. Har man fullskötsel handlar det ju OFTAST också om större stall där det finns personal. Därtill håller jag med Trasselkvas som skrev om ansvar om något skulle hända etc.

    Svara
  12. Cristel

    Alternativ tre, om det inte blir som igår att jag sadlar min i stallgången och två andra hjälpte till 😉
    Jag tycker det blir trevligare stämning i stallet (och livet i stort) om man hjälps åt och är lite trevlig och ödmjuk.

    Svara
  13. Birgitta

    För min egen del kan jag med handen på hjärtat svara att jag ALDRIG NÅGONSIN har gjort annat än alternativ 2 eller 3- att inte ta in min egen häst från hagen om jag är i stallet är för mig fullständigt otänkbart.
     
    Jag skulle faktiskt känna mig otroligt dum om jag lät någon annan springa och hämta min häst medan jag står och glor (eller gör något annat för den delen) oavsett om jag har betalat för tjänsten eller ej.
     
    Jag har genom åren verkligen förstått och sett ungefär en miljon gånger att alla inte resonerar som jag; folk kan ”glatt” hoppa in i sina bilar och köra hem i samma sekund som personalen börjar ta in hästarna från hagen- själv skulle jag som sagt skämmas ögonen ur mig om jag i vart fall inte tog in min egen häst (vilket uppskattningsvis skulle ta mig 1-5 minuter och också ge mig möjligheten att själv visitera min häst).
     
    Jag har också sett folk (både barn, ungdomar och vuxna) stå och prata med varandra medan deras hästar tas in utan att göra en ansats till att hjälpa till och någon har till och med sagt något i stil med ”äh…jag BETALAR för detta”.
     
    Att jag resonerar som jag gör tror jag beror på framför allt 2 saker:
     
    Mitt stora kontrollbehov (läs: jag vill helst sköta så mycket jag kan kring min häst själv) men också att jag har arbetat i stall i många år och vet hur otroligt mycket man uppskattar om man så får hjälp med att ta in en endaste häst, hjälp med att fodra några djur eller att sopa några meter stallgång.
     
    Jag får verkligen hoppas att de som inte hjälper till gör det av obetänksamhet eller vad jag ska kalla det men för mig är det som sagt så konstigt så det finns inte….  
    Och detta beteende är inget som är unikt på den anläggning där jag står nu- det var exakt likadant på ridskolan.
     
    Där kunde jag TILL VISS DEL förstå agerandet (även om jag inte heller där skulle göra så själv) eftersom hagarna på ridskolan inte ligger i direkt anslutning till stallet utan man får gå…gudbevars…i kanske 3-5 minuter innan man kommer fram till dom men på nuvarande anläggning är hagarna precis utanför stallet.
     
    Nej…även om jag ofta tjatar om överutfodring och övertäckning och aldrig kommer att förstå hur man varken kan rida med ländtäcke i ridhuset eller ge en promenadhäst flera kilo kraftfoder så är det ingenting mot hur konstigt jag tycker det är med ohjälpsamheten vid hagutsläpp och intag AV ENS EGEN HÄST! 

    Svara
  14. Birgitta

    Vad gäller ”säkerhetsaspekten” som några har varit inne på skulle jag vilja vända på resonemanget och förklara hur det går till på vår anläggning:
     
    Där har alla hästägarna jour en söndag var X:e vecka och då ingår att man släpper ut och tar alla hästarna ENSAM (om ingen förbarmar sig och hjälper till).
     
    Vid framför allt dåligt väder händer det att vissa/ många/ nästan alla hästar blir lite ”stissiga” vid intag = alla vill in nu, nu, nu och börjar hoppa omkring i hagarna.
     
    Ju fler man är som hjälps åt desto fortare går det = desto kortare tid som hästarna far rundor i hagen och riskerar att skada sig.
     
    Detta borde man som hästkunnig kunna räkna ut ganska lätt och om inte annat av DEN anledningen hade jag hjälpt till för att få in min egen häst ”i säkerhet” så fort som möjligt i stället för att stå och kallprata eller pyssla med annat som lätt kan avbrytas en stund.
     
    Är man som vuxen så rädd för sin egen häst när den far runt i hagen och av DEN ANLEDNINGEN inte vågar ta in den så ifrågasätter jag faktiskt om man är lämplig som hästägare (till just den hästen i alla fall).

    Svara
    • Trasselkvast

      Men, som i stallet där jag står idag. Ligger precis bredvid en mkt trafikerad väg. OM då hästarna skulle bli stissiga av någon anledning, så skulle jag iaf hellre se att de fick stå kvar och vara stissiga i hagen, och sedermera tas in av den utbildade personalen, än att ”folk” ska hjälpa till, och därmed tappa hästar, vilket faktiskt händer lite då och då.

      Svara
      • Birgitta

        I ditt scenario tycker jag som du men det är så långt ifrån den verklighet som råder på både ridskolan och nuvarande anläggning.

        Svara
  15. Johanna

    Fullskötsel stall med ca 20 hästar. Jag hjäper till när jag har tid, och kommer till stallet när hästarna ska in. Och tar framförallt alltid in min egen om jag är där. Ibland är det bara stallägaren som tar in alla hästa själv och då hjälper jag såklart till om jag är där…och tar mig tid till det. Det är få av de andra inackorderingarna som hjälper till någonsin. En del vill heller inte ta ansvaret att leda andras hästar, och känner sig inte trygga med det.

    Svara
  16. Hanna

    Jag har aldrig stått i ett sådant stall utan bara i mindre stall där vi turades om att ha övergripande ansvar över att hästarna kom in olika dagar i veckan. Dock var det alltid allas ansvar att se till att ingen häst blev själv kvar, stressa ihjäl sig över något eller så vidare. Sunt förnuft helt enkelt! Men skulle jag någon gång stå ett sådant stall: Självklart alt. 2 eller 3, vilket dels beror på att jag så som Birgitta också är ett kontrollfreak och dessutom bryr mig om mina hästar såpass att jag aldrig skulle missa en chans att faktiskt umgås lite om de ändå ska in. Sen tycker jag också det är självklart att hjälpa till om man har MÖJLIGHET, det är trevligare för alla parter 🙂

    Svara
  17. Madeleine

    Jag tar ut och in min egen häst om jag är där vid dom tiderna (och hagkompisen). Ytterligare hästar tar jag inte hand om. Vid fullskötsel så tar stallägaren exrta betalt just för den servicen.
    Men om någon skulle be mig hjälpa till hade jag självklart gjort det om tid finns.

    Svara
  18. My

    Har bara stått i stall med fullskötsel en gång, men då har jag antingen låtit hästen stå inne/tagit in själv, och/eller hjälpt till också. Enda gången jag skulle släppa ut igen om det var en stund kvar till insläppet, är ju om min häst inte kunde stå inne ensam (har haft sådan häst) och vänta den halvtimmen typ…

    I andra stall jag stått har alla tagit in sin egen häst, men där har man oftast hjälpts åt och det har varit överenskommet att ingen lämnar en häst ensam ute (vilket någon gång hänt tyvärr, men inte oundvikligt)

    Svara
    • Cristel

      Måste lägga till, det är också väldigt konstigt med folk som släpper ut sina hästar precis innan insläpp. Om man har en häst som absolut inte kan vara inne själv tar man väl in en till sällskap eller?
      Jag tycker också det är konstigt att man inte tror att nån annan än utbildad personal kan ta in hästar från hagen, är det så vanligt att hästägare inte har tillräcklig kunskap för att egentligen ha egna hästar?

      Svara
      • Birgitta

        Mycket bra skrivet, instämmer i varje ord!

        Detta med att släppa ut hästen 10-30 minuter innan intag, trots att man väl känner till tiderna för detta förekommer hos oss också.

        Sägas ska att Kreon i princip är den enda häst som inte går att lämna ensam utan att stallet rivs men släpper jag ut honom igen (händer endast om han varit på tävling) stannar jag själv kvar.

        Just eftersom han inte går att lämna ensam anpassar jag ridtiden därefter.

        Svara
      • Trasselkvast

        Som svar på din fråga om hästägare egentligen inte har kunskap nog för att ha egna hästar: i min erfarenhet – nej, ofta inte…

        Svara
  19. rackemarie

    I vårt stall hjälps vi åt. Stallägaren brukar ta in sin och vår ganska tidigt. Sedan brukar jag ta in de två resterande, eftersom deras ägare har lite svårt med tiderna. Stora hagen med tre hästar vill vara ute längre så de får vara kvar tills ägarna vill ha in men då kan jag hjälpa till om de vill. Vi är inte så många och jag förväntar mig att andra gör samma sak för mig som jag gör för dem. Vi har inskrivet i våra ”trivselregler” att vi ska hjälpa varandra. Har stått i större stall tidigare där väldigt många plötsligt fick väldigt bråttom när det blev dags för insläpp. Så alternativ tre absolut. Hjälper alltid till!

    Svara
  20. Pia

    Står på en ridskola med ca 15 privathästar och 25 lektionshästar där ut/insläpp ingår förutom på söndagar. Alla hästägare är mycket hjälpsamma utom 1 som kan gå in och ta en
    kaffe vid insläpp. Personen har haft egen betald hjälp på söndagar men inte nu i höst så nu vill den gärna ha hjälp men vi övriga har sagt nej då vi vet att vi inte får någon hjälp tillbaka. Vi har erbjudit de att vara med på vårt gemensamma rullande schema men det vill de inte

    lägligt vid insläpp!

    Svara
  21. Hille

    Hade absolut tagit in min egen och säkert någon/några mer om jag inte hade bråttom. Tycker dock man får respektera att en del människor INTE vill ta in och ut andras hästar ur hagen, en del hästar är väldigt ouppfostrade och jag har själv hjälpt till i vissa stall (främst travstall) och fått höra att hästen är snäll, men kan veva med frambenen etc. Rädda eller osäkra personer kan ju dessutom framkalla olyckor genom sitt beteende. Sen ser man olika på det, ställer sig en häst rätt upp vid intag så släpper en del hästen medan andra klamrar sig fast. Får man skit om man släpper den då och den kommer lös? En MYCKET erfaren bekant till oss som arbetar proffesionellt med hästar blev illa skadad vid intag för ett par veckor sen, hon hade inte hjälm, men hur många har det? Och det är inte säkert det hade hjälpt eftersom det var ansiktet som skadades, sånt kan ju hända alla men det blir en påminnelse om att hästar är stora djur. Jag hade respekterat om alla INTE vill hjälpa till med intag och betalar för tjänsten. Däremot sin egen häst tycker jag definitivt man kan hämta om man inte som någon sa är ”jobbklädd” eller dylikt och bara tittar förbi stallet. Själv har jag hjälpt till en hel del i tidigare stall och har ibland fått uppskattning för det och ibland inte. Kan nämna en gång när jag var med vid equiterapeutbehandling av en häst, et bad mig hålla upp ett bakben från golvet ”nej tack” sa jag, som visste att hästen inte var säker ”ska jag bli sparkad får det vara av min egen häst”. Ägaren höll upp benet istället och hästen sparkade henne rätt på knäet.

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller helt med angående rädda människor och vill INTE att sådana hanterar Kreon som läser dessa personer som en bok och uppför sig därefter= utnyttjar deras osäkerhet och börjar hoppa omkring. Med mig och erfarna hästmänniskor är han snäll.
      Jag har all respekt för att folk kan vara rädda/ osäkra med andras hästar och då ska man GIVETVIS inte hantera dessa- det kan gå illa för både häst och människa.
      När jag har reagerat på att ”folk” inte hjälper till har det varit då jag vet att personerna är mycket vana och som sagt: sin egen häst anser jag att ALLA ska kunna ta.

      Svara
  22. Titti

    Om man har tid, möjlighet och kunskap hjälper man väl till tycker jag. Jag har även jag stått i stall där in och utsläpp och alla fodringar ingick. Jag brukade alltid släpa in/ut någon häst om jag var där vid insläpp/utsläpp. Jag hade tyckt att det känts väldigt konstigt att INTE göra det. Dessutom ansåg jag att jag kunde ta morgonfodringen om jag visste med med mig att jag skulle komma tidigare vid exempelvis tävling. Alternativt kvällen om man kom sent hem, för så resonerar jag. Sen får man hoppas att andra tänker på liknade sätt när man sedan själv någon gång behöver hjälp, karma liksom!!

    Svara
  23. Jessica-Stalltjej.se- Tävla om en Perfect Shoulder Hållningsväst!

    Eftersom jag själv jobbat i stall med allt ifrån tio till 65 hästar där full skötsel ingått, så vet jag att man uppskattar all hjälp, och därför hjälper jag ALLTID till i den mån jag kan, inte bara genom att ta in min egen häst utan även andra, det ser jag som en självklarhet. Dessutom, om man är vänlig och hjälpsam och trevlig och ställer upp själv, så är det definitivt mycket enklare att få hjälp med diverse småsaker själv om så skulle behövas någon gång. Trevliga människor bemöts med välvilja, medan personer som aldrig gör saker för andra och bara ser till sitt eget bästa, ofta har problem att finna hjälp. Av förståeliga skäl, skulle jag nog säga…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>