Licenssystemet för att tävla får en förändring från och med nästa år. Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion har efter diskussioner tagit fram ett system där tävlingslicensen ska gälla på alla nationella tävlingar från lokal till elit tävling och nivåerna på licenserna skall baseras på ryttarnas/kuskarnas ålder.
I stället för att lösa licens för den nivå den aktive vill tävla på, lokal eller nationell, så är det ryttarens eller kuskens ålder som avgör kostnaden för licensen.
Licenserna får tre nivåer, för ryttare upp till 12 år, för ryttare/kuskar upp till 18 år och för ryttare/kuskar från 19 år och uppåt.
Licensen gäller året ut för ryttare som fyller 12 respektive 18 år. Licensen för ryttare upp till 18 år gäller även internationellt. Det nya systemet innebär en höjning av licensen för dem som tidigare löst lokallicens, men de får samtidigt möjlighet att starta på fler tävlingar.
För dem som tävlar sporadiskt och vid enstaka tillfällen går det att lösa endags/meetinglicens från och med nästa år. Den licensen gäller för ett tävlingstillfälle och det går att lösa endags/meetinglicens vid ett obegränsat antal tävlingar.
Det finns även en internationell licens för dem som deltar i enstaka internationella tävlingar som kan lösas per tävlingstillfälle. Skulle ryttaren/kusken upptäcka att antalet internationella tävlingar kommer att bli fler än fem går det att uppgradera till en internationell licens.
Den internationella licensen får en rejäl höjning. De ryttare som startar internationellt blir fler och fler och dessa ryttares anmälningar/resultatrapporteringar hanteras av sportavdelningens tjänstemän. Denna manuella hantering tar stora resurser och motiverar därför en kraftig höjning av den internationella licensen.
Några grupper är undantagna från det åldersstyrda licenssystemet. Det gäller ryttare med funktionsnedsättning på lånad häst eller ponny, voltigörer och linförare, gymkhanaryttare, kuskar som tävlar upp till Lätt A samt distansryttare upp till 50 km. De får alla tävla på en lektionsryttarelicens. Lektionsryttare som tävlar på lektionshäst tävlar också med lektionsryttarlicens.
I det uppdrag förbundsstämman gav förbundsstyrelsen när beslutet om Organisations- och Avgiftsutredningen togs 2009 fanns ett uppdrag att licenssystemet skulle ses över och ett förslag presenteras. Tävlingssektionen presenterade ett förslag på Ridsportforum 2010 och förslaget skickades ut till distrikten i maj 2011. På lördagens styrelsemöte tog förbundsstyrelsen beslut om det nya licenssystemet.
Livstidslicensen för häst/ponny försvinner
Från och med 2012 måste häst- och ponnylicens lösas varje år. Livstidslicensen försvinner, men redan lösta livstidslicenser kommer att fortsätta gälla efter årlig uppdatering i systemet.
Kostnaden för häst/ponnylicens blir 200 kronor/år, 100 kronor/år för lektionshäst/ponny.
Med en årlig, regelbunden uppdatering av häst- och ponnyregistret får Svenska Ridsportförbundet en överblick hur många hästar och ponnyer som faktiskt tävlar, på vilka nivåer och med vilka resultat.
Viktiga datum – 1 december 2011 och 1 januari 2012
Livstidslicens går att lösa fram till 31 december 2011.
Du som vet att du ska tävla i januari 2012 kan välja om du vill lösa en livstidslicens för häst/ponny eller om du vill lösa en årslicens för 2012.
Från och med 1 december 2011 finns möjlighet att lösa årslicens för 2012.
Om din häst/ponny redan har livstidslicens gäller den naturligtvis även i fortsättningen. Från och med 1 januari 2012 måste du uppdatera den varje år med ett enkelt klick i Tävlingsdatabasen.
Prislista licenser 2012
Endagslicens/meetinglicens
150 kr/anmälan
Lektionsryttare*
375 kr/år
Ryttare tom det år man fyller 12 år
250 kr/år
Ryttare tom det år man fyller 18 år**
500 kr/år (gäller även för internationella starter)
Ryttare from det år man fyller 19 år
750 kr/år
Internationell
800 kr/meeting
Internationell***
4000 kr/år
* Följande får tävla på lektionsryttarlicens på nationella tävlingar: lektionsryttare (TRI Mom 111) som tävlar på lektionshäst (TRI Mom 160), ryttare med funktionsnedsättning på lånad häst/ponny, voltigörer/linförare, gymkhanaryttare, kuskar upp till lätt A samt distansryttare upp till 50 km.
Lektionsryttare: Ryttare som tävlar på lektionshäst/ponny och som rider regelbundet (minst 1 gång i veckan) i ridskoleverksamhet.
Lektionshäst/ponny: Häst/ponny som under de två senaste månaderna (sommaruppehåll i lektionsverksamhet borträknat) regelbundet använts i lektionsverksamhet, minst 50 timmar per månad i lektioner med olika ryttare, vid reguljär ridskola.
** Gäller både häst och ponny
*** Denna licens skall lösas av samtliga ryttare tillhöriga landslaget i hoppning, dressyr och fälttävlan samt övriga ryttare som gör 5 eller fler internationella tävlingar per år.
Ryttare som tävlar utomlands måste dessutom ha en FEI-registrering. Ryttare upp till 18 år tävlar även internationellt på sin licens och behöver inte lösa internationell licens.
Gästlicens: För att utländsk ryttare skall ha tillåtelse att tävla i Sverige krävs tillstånd från det egna landets ridsportförbund, som skall meddela detta till Svenska Ridsportförbundet via fax 0220 – 456 70.
Därefter skall Gästlicens lösas till det belopp som Svenska Ridsportförbundet beslutat.
Häst-/ponnylicens fr o m 2012
Lektionshäst/ponny 100 kr/år (enl.TRI)
Ponnylicens 200 kr/år
Hästlicens 200 kr/år
Jaha…vad ska vi tycka om detta då?
Spontant svarar jag: om detta tycker jag INTE och det av flera anledningar.
Jag tycker mig redan ha läst många ryttarklagovisor om att det är FÖR DYRT att tävla (att anmäla sig till tävling) och detta gör det knappast billigare för de flesta (som jag inbillar mig tävlar lokalt).
För att det ska vara någon vits med dagslicensen, dvs för att den ska kännas som ett lönsamt alternativ borde den kosta 50:– då jag tror att det är ytterst få ryttare som endast tävlar 1-3 gånger per år och tävlar man oftare är ”förtjänsten” ingen eller försumbar.
Att det däremot kanske finns en hel del som tävlar säg 5 gånger om året tror jag absolut men för dom blir det alltså ”hugget som stucket”.
Att hästlicensen ska kosta 200:–/ år väcker också svåra ställningstaganden.
Ska man chansa på att tro att den häst man äger/ tävlar kommer att fortsätta att vara ens tävlingspartner i minst 3-4 år till och då lösa en livstids licens redan innan årsskiftet eller ska man chansa på att betala 200:–/ år i gud vet hur många år framöver?
Ibland kan ju sådant vara lätt att veta men för tex mig som PRECIS har köpt en 6-åring som aldrig har tävlat är det nästan omöjligt att fastställa säkert.
Även om Kreon skulle hålla sig kärnfrisk de kommande åren är det ju inte säkert att han på andra plan motsvarar mina tävlingsförväntningar (= inte lönt att lösa en livstids licens) medan han å andra sidan kan visa sig vara den tävlingsindivid jag alltid drömt om och som jag kommer att tävla i vart fall de kommande 10 åren (väldigt lönt att lösa en livstids licens).
Vad säger ni dear readers?
Vad tycker ni om det nya systemet?
Ris/ ros?
Hur kommer ni själva att agera och tror ni att ovanstående kommer att påverka ert tävlande (kommer ni att tävla mer, mindre eller skiter ni i vilket).
För egen del spelar det ingen roll eftersom jag tävlar regionalt plus att min häst redan har livstidslicens. Så för mig blir licensen billigare. Men jag tycker att det är vansinnigt att det ska kosta 750:- per år i licensavgifter för den ryttare som bara vill tävla lokalt.
Lokala resultat är ju inte meriterande för hästen på samma sätt som regionala är.
Och 4000:- för en internationell licens!?! Varför då??
Skräp såklart. Och det kommer 99% av alla andra också tycka, vilket kommer leda till att de får skrota/göra om. Alldeles för dyrt, och framförallt orättvist. 950 kr/år för att kuska runt på lokala tävlingar? Helt galet ju.
Är det ökad förståelse för Ridsportförbundet och dess arbete de vill ha fram (som det ju nu klagats över bristande sådan ett tag nu), så är det här knappast rätt väg att gå. Ridsporten är helvetes dyr som det är, ytterligare en tusenlapp om året är ingen dröm direkt.
150 kr/tillfällig start är också på tok för dyrt. Det är ju i stort sett vad en årslicens för lokal kostar nu. 25 kr hade varit rimligt, sett till vad det nu kostar utslaget över året. Det enda det kommer leda till är färre starter, och i förlängningen mindre pengar till klubbarna = färre tävlingar.
Jag tycker att det är skit, tävlar ju lokal och har inte haft licens till Misty, tänkte vänta med att lösa den, men nu vet jag inte hur jag ska göra. Jag tävlar ju inte så många tävlingar per år, men 150/gång är dyrt. Hoppas det kommer in riktigt många protester mot detta. Med allt annat elände det innebär att tävla lokal (för rutinerade ekipage t ex) så kommer detta som ytterligare ett argument för att jag helt kommer att sluta tävla:(
Detta är bara dåligt. Hoppas ansvariga tar sitt förnuft till fånga. Ridsport ska ju vara en breddsport och såhär gynnas ingen. Även om de med seniorlicens kan få det lite billigare så börjar sporten med de som löser lokal licens så tappar man dem så kommer man på sikt tappa ”högre upp”.
Dessutom är det väl ingen som tror att ponny/hästlicenserna kommer stanna vid 200:-/år?
Ridsportförbundet jobbar hårt för att ta död på svensk ridsport. Bredd och sport för alla är något de inte är intresserade av. Ridsporten ska vara endast de rika förunnat. Förbundet hävdade att det behövs mer tävlingsarrangörer. Vad jag har upplevt denna sommar är ett stort antal väletablerade klubbar som inte lyckas fylla klasserna. Kanske måste man tänka om. Ytterligare kostnader gynnar inte sporten. Ett ex är min tävlong i Björbäck. Jag hade två andra plac en tredje och en femte i msv klass prispengarna täckye inte ens uppstallningen. Tävla för det är roligt. Det är roligt med semester i Karibien också
Brukar leva efter devisen att förändringar är bra för de leder till nya möjligheter men i det här fallet vete tusan!
Vem är det som får nya möjligheter?
Antar att detta leder till ökade intäkter (varför har man annars tagit beslutet?).
Vad skall dessa pengar användas till? Hur arbetade man fram förslaget?
Vilket beslutsunderlag fanns?
Hur såg konsekvensanalysen ut?
Oj så mkt frågor som dyker upp i mitt huvud! Vad har tävlingssektionen för inställning till bredden inom ridsporten?
Jag vet inte om/när jag kommer att starta med min nuvarande häst på regional tävling så jag kommer inte att lösa hästlicens i år.
Såsom anmälningssituationen ser ut här i Stockholm, klasserna blir fulla 1 min efter att anmälningstiden startat, så vete tusan om jag inte kommer sluta tävla. Det är helt enkelt för krångligt och onödigt dyrt. Jag har råd med licensen men det är inte skoj att betala 700kr för att sen kanske bara komma med på några enstaka tävlingar som kanske rent av var 3:e handsvalet.
Tycker det är dags att tävligssektionen träder fram och lägger alla korten på bordet och förklarar sig och sitt beslut.
Av princip går jag sällan med i grupper men den här gruppen vill jag slå ett slag för https://www.facebook.com/#!/groups/163932917027044/
Mycket kloka och befogade frågor Tvärsan som jag dock tvivlar på att vi kommer att få besvarade till fullo!
Dags att lösa hästlicens till vår unge 4-årshäst då. Förhoppningsvis ska han väl kunna hinna tävla mycket under sin livstid så att det lönar sig. Kanske är det en prisfaktor också om man ska sälja, att hästen har en livstidslicens?
har mailat förbundet och de borde ha tid att svara för enligt en bekant som arbetar där har inte stormen nått dit än. Men de sitter väl där i sitt Ivory tower eller vad det nu är man säger
Tvärsan:De anställda på förbundet är tjänstemän som är anställda för att utföra det som de förtroendevalda beslutar. Det är tävlingssektionen som är bovarna i det här dramat, och även förbundsstyrelsen som jag anser har brutit mot stämmobeslutet att utreda avgifterna (ett beslut som grundade sig i att flera motionärer ville ha ett licenssystem som stimulerade bredden).
Anna-Kajsa: Jag skrev att jag mailat förbundet. För att precisera så kan jag säga att den ena är ordföranden i Tävlingssektionen, den andra är en anställd som enligt min bekant är väl insatt i frågan. Så jag känner mig ganska säker på att det är rätt personer som jag skrivit till. För övrigt är det ingen som svarat på mer än ett dygn.