Så tycker jag om longering

Det som IGEN väckte ”longeringsfrågan” hos mig i helgen var att jag kom in i vårt ridhus för att studshoppa med Kreon bara för att upptäcka att det såg ut som om någon hade longerat en ELEFANT där.

Närmast ridhusdörren var en stor cirkel ”uppfläkt” vilket jag inte kan tolka på något annat sätt än att någon har stått på en och samma pytte-plätt och låtit sin häst tokrusa runt sig- därav ”elefant-spåren”.

Jag kan förstå att man ibland av hänsyn till väldigt många andra i ridhuset väljer att stå på en och samma plats FAST man vet att detta kommer att göra helt andra ”märken” i ridhuset än vad ridning gör men vad jag INTE  kan förstå är att man i så fall därefter, dvs när longeringen är avklarad, inte tar en av krattorna som finns vid utgången och jämnar till det man, som jag ser det, HAR FÖRSTÖRT.

För nej, jag tycker inte att det går lika bra att rida över ”elefantspår” i ridhuset.

Minns en tjej på ridskolan för tusen år sedan som hade MANI på att longera och det slog ALDRIG fel- harven hann knappt lämna ridhuset förrän hon var framme med sin häst som genast satte igång att under rodeo-språng forma ett rejält runt DIKE mitt i ridhuset.

Ville man efter hästens uppvisning träna på att rida tex ökningar på diagonalen hamnade man ofrånkomligt i diket- kanske inte sååå bra för bibehållandet av takten och tempot.

Jag tycker att man som longerare ska tänka på att man inte bara förstör ridhusbottnen för ANDRA utan i förlängningen för sig själv och kanske också vara lite tacksam att man FÅR longera i ridhuset för det är långt ifrån en självklarhet.

Jag har sett att detta är FÖRBJUDET i vissa ridhus och ärligt talat- om man inte longerar med förstånd kan jag mycket väl förstå det.

ÄNNU värre är de som släpper sin häst lös i ridhuset och låter den stå och gräva med frambenen- ett riktig ofog!

Vad gäller att longera när andra rider finns det i vårt ridhus ett anslag sedan några dagar tillbaka om att man ska inhämta de ridandes godkännande innan eventuell longering.

Innan anslaget kan jag knappt påminna mig att NÅGON frågat- man stövlar bara in och börjar longera.

Och ska jag vara ärlig kommer jag inte att ”våga” att neka någon att longera trots att det egentligen stör min känsliga häst då jag är övertygad om att det hade blivit ”sura miner” och ”jäkla dressyrkärring som är så mesig”.

De som har ställt in sig på att longera vill nog inte gärna avstå och jag vill inte bli betraktad som en surmupp/fegis som ska hålla på reglerna till varje pris.

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Renee

    Nu är ju jag en surkärring av rang, jag hade utan urskillning sagt nej t longering OM det var fler i ridhuset än en ridande och en som longerar!!

    Svara
  2. Anna-Karin Eng

    Men vad är det för elefanter som bor i dina omgivningar? Har aldrig sett att det blivit diken efter att jag longerat men då kanske jag aldrig longerar så mycket och länge. Jag frågar alltid om det går bra att jag longerar när det är fler på ridbanan/ i ridhuset. Sen är jag inte direkt bortskämd med perfekta underlag så det är kanske så att jag inte reagerar på diken och gropar. 😉

    Svara
  3. Åse Ann-charlotte Webeklint

    Longering med andra i ridande i ridhuset är för mig en säkerhetsfråga! Har tyvärr vid ett par tillfällen råkat ut för att peronen som longerat ”tappat” sin häst…inte så kul med lös häst med fladdrande linor. Fråga och prata med varandra är väl sunt förnuft och då brukar lösa sig.

    Svara
  4. Kajsa Ekedahl

    Tyvärr har jag sett ganska gräsliga effekter av longering på underlaget, både på vår ridbana och i ridhuset där vi rider ibland. Särskilt när ridhusunderlaget var nytt och (för) löst och djupt så hände det att det var gropar på 30-40 cm efter någon som longerat… Men ofta går det ju rätt lätt att kratta till hålen efter sig, men det förutsätter ju att den som longerar förstår att det behöver göras. Det är ju framför allt longering av obalanserade och/eller explosiva hästar som river upp. En häst som longeras som arbete och i balans gör ju inte alls den typen av spår. Vi longerar ytterst sällan samtidigt som någon rider – och om vi gör det ser vi till att prata med varandra för att hålla koll.

    Svara
  5. Cecilia Jardelid

    Men hur ser det egentligen ut när folk longerar om det blir diken och stora hål efter hästarna? I vilket syfte longerar de, vet ni?

    Svara
    • Birgitta

      Cecilia: se svar från Kajsa- där har du i mångt ”bovarna i dramat”.
      Under alla år som jag longerat (även om det händer väldigt sällan) kan jag nästan garantera att ingen kan se att jag just logerat, även om ridhuset skulle ha råkat vara nyharvat när jag började för jag står aldrig på en och samma plats utan flyttar mig över hela ridhuset och har dessutom skolade hästar som inte FÅR/ VILL springa runt hur som helst.

      Det är när hästar bockar iväg, försöker sticka i sken och sedan tvärnitar/ tvärnitas av linföraren som ”skador”/ hål på bottnen uppstår.

      Om jag ska GENERALISERA så tillåter många hästägare (utom extrema dressyr-freaks som jag själv som älskar kontroll) att hästen får ett annat spelutrymme i lina än när man sitter på.

      Läste nyligen en tråd där flera tyckte att en häst som brallar iväg i lina är en GLAD häst och att detta inte är något som bör stävjas.

      Om jag ska fortsätta att generalisera använder merparten longering som en ”snabb avrastning”- vill man JOBBA hästen fyller tömkörningen oftast ett bättre syfte.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Jag tycker iofs att det finns vissa poänger med att arbeta hästen i longeringslina ibland – men då har jag ett syfte med det. Longera över hinder är ett sätt. (och då kan det ju bli en del märken på ridbanan eftersom hästen trycker ifrån på samma ställe många gånger) Ibland vill jag jobba hästen med en bestämd ram, då använder jag inspänningstyglar av något slag + kapson. Då sätter jag ramen och sedan arbetar jag i exakt den. Dvs min möjlighet att inverka är inte så stor – utöver att jag sätter förutsättningarna för jobbet. Det gör också att jag har mindre möjligheter att förstöra för hästen. Ibland är det bra – ibland vill jag kunna ändra min inverkan snabbare, då tömkör jag. Jag kan även longera helt oinspänd – vilket jag har förstått är jättefult i vissa kretsar. Men med vissa hästar vid vissa tillfällen vill jag låta hästen helt kravlöst hitta sin egen takt och balans. Men det förutsätter en lydig häst som fungerar på röstkommandon, så det inte blir ett hysteriskt benvispande bara.

        Svara
        • Birgitta

          Håller helt med. Jag tänker och gör likadant ibland men i princip ALLT jag gör med min häst ingår i en ”ridplan” för att utveckla, lära och stärka den.

          Att som vissa låta hästen rusa runt i lina för att jag inte hinner rida finns inte på kartan….

          Svara
          • johanna

            Mammas häst, som jag får äran att ”ta del av”, kan få longering på schemat när ridning absolut inte går att klämma in. Detta pga. att han har historia med kolik och ska röra sig varje dag, även om han går länge i hagen. Ypperligt för oss att kunna jogga honom lite så, han är väldigt sansad och kan på sin höjd lägga in någon liten ökning. Jag brukar flytta mig lite långsamt genom ridhuset när jag longerar honom så man inte nöter på samma ställe och volt hela tiden! Mer målmedvetet arbete är ju att föredra, men huvudsaken är att han får sin livsviktiga aktivering varje dag!

  6. Cecilia Lindberg

    Gropar blir det ju om nagon longerar for att deras hast ar for brallig att sitta upp pa, sa de rastar av den innan de sitter upp… Inte en metod jag foresprakar, givetvis, men tycker det ar ratt manga som later hasten frasar runt pa lina, snarare an ARBETA den pa lina. Skulle for ovrigt tycka det vore svart att longera med flera ryttare i ridhus, men jag ar sa ovan att ha sallskap pa ridbana/hus att jag tycker det ar svart att rida om NAGON annan ar dar overhuvudtaget!

    Svara
  7. Ann

    Det är kanske därför jag aldrig ens TÄNKT på underlagets påverkan. Mina hästar gör inga tok-rusher, och jag ser ingenting i underlaget när jag har longerat klart. Däremot kan det vara ganska rejäla »hål« när jag har löshoppat, och då brukar jag så klart kratta igen dessa.

    Svara
  8. Johanna

    I ridklubben där jag rider finns det 1000 regler om allt. Lite irriterande ibland, men ganska bra. Vi har två ridhus på våran klubb. I det ena är det bara tillåtet att rida. Man får inte ens leda runt hästen i ridhuset, enda undantaget är om man plockar bajshögar. Här släpps heller inga hästar lösa under några omständigheter. Vi har också en klocka som ringer var 5:e minut mellan 16-19 vardagar på vintern (nov -feb typ) och då ska alla byta varv. OM det är få ryttare i ridhuset kan de gemensamt bestämma att ignorera klockan, men då ska alla vara med på det.

    I lilla ridhuset är det inte lika många regler. Men longering är endast tillåten mot bokning på vissa tider. De ryttare som väljer att rida därinne på dessa tider vet att longering går först. Max 2 hästar kan bokas samtidigt. Löshoppning endast om söndagar på bokad tid 15 min. Man får släppa sin häst lös närsomhelst om ingen annan är där. Sedan finns det bokningsbara tider för egen tränare i både hoppning och dressyr. Det som jag tycker är lite irriterande är att om jag bokat tid 30 min för undervisning så är det fullt tillåtet för andra att rida därinne samtidigt. Men så är det väl med många ryttare och få ridhus.

    Det finns ett 3-sidigt dokument med regler som man ska läsa på när man blir medlem. Någon som behöver regel-inspiration? 🙂 Följer man dem inte så blir någon garanterat iriterad och säger till.

    Svara
    • Birgitta

      Oj! Nog för att jag kan vara ”paragrafryttare” (så ordvitsigt!) ibland men det där lät lite ”too much”.

      Jag är glad att man inte är så rigid hos oss även om det ibland är på gott och ont.

      Svara
  9. Eva i Lux

    Regeln i vårt stall, mer än 2 ryttare = ingen longering; 1-2 ryttare = fråga. Om nån nu är intresserad….. Jag har aldrig någonsin upplevt störande ”spår” efter folk som longerat, men efter lösspringande hästar som grävt grop. Det sistnämnda är nu förbjudet, inga lösa hästar förutom vid löshoppning (vilket vi arrangerar tillsammans vissa kvällar).

    Svara
  10. Mia

    Jag håller med dig! Avskyr att rida samtidigt som någon häst ”pruttar” runt och är mer eller mindre galen på en lina någonstans i ridhuset. Man vill ju inte gärna få sina knän avspatrkade eller för all del inte sin hästs ben avsparkade….. Sen blir det gropar och ojämt underlag. Ok att longera om ridhuset strax därefter skall sladdas eller en kort stund om man har en häst som måste få gå några varv innan man sitter upp. Annars tycker jag man kan rida i ridhuset =)

    Svara
  11. Cecilia

    Jagär en av dom ”surmupparna” som säger nej till longering om någon frågar. De allra flesta i mitt stall inte har någon kolla alls på sina hästar och jag kan ju inte påstå att dessa hästar ”arbetar” i linan utan de befinner sig mer där för att matte inte orkar rida. Jag vägrar att få mitt ridpass förstört av att någon bockar runt som en galning. Om någon skall longera en unghäst för att sedan kunna sitta upp mer riskfritt är det självklart ok! personen i fråga skall ju ändå rida.

    Svara
    • Birgitta

      Egentligen tycker jag exakt som du Cecilia.”Slöhetslongering” är ett ofog enligt mig men jag vill inte heller bli betraktad som en gnällspik som ”förstör” andras planer.Nästa gång är det kanske jag själv som behöver något av den person jag ”avvisat”. Svårt det där….

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>