10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag tycker hela artikeln känns väldigt självklar? Förstår inte hur man skulle tro att det var på något annat sätt?

    Svara
  2. Prick

    Att det går en massa protein till pälssättning är långt från självklart för många, heller inte att pälsen har ”företräde”.
    Snart säljer B-vitamin-flaskorna som aldrig förr och många ”ser” skillnad på hur hästen mår efter en skvätt.
    En bra och viktig artikel.

    Svara
    • Birgitta

      För oss som är intresserade av att följa forskning och dylikt kring tex foder är det måhända självklarheter men tyvärr lever så mycket okunskap och myter kvar bland gemene hästägare.

      Som Prick skriver så lär det snart kissas ut litervis med b-vitamin runt om i Sverige .

      Svara
  3. Anna-Kajsa

    Jag kan rekommendera prenumeration på SLUs Foderbladet. Den kommer fyra ggr per år och innehåller mycket intressant på foderområdet.

    Svara
  4. Minstral

    Jag är däremot lite både och när det gäller B-vitamin, ger man oralt så vet jag inte men jag har alltid upplevt att injicera Beviplex faktiskt hjälper. Ett år vägrade Misty att släppa sin päls och då ringde jag till veterinären som sa att han inte trodde det skulle hjälpa med Beviplex. Jag grep efter halmstrån och ville prova ändå. Efter två injektioner med Beviplex släppte pälsen. Sen använder jag B-vitamin till min patellahäst och då får mina andra det också för att de tycker att det är gott;)

    Det jag menade var självklart var nog mer att det tar mer för hästen att sätta päls på vintern än att släppa den på våren och att det kräver protein. Menade inte att låta som en besserwisser:)

    Svara
    • Birgitta

      Jag blev av veterinär rekommenderad att ge Archie B-vitamin efter hans knäledsinflammation båda bak som unghäst och fortsatte med det så länge jag ägde honom. Det var inte så ekonomiskt betungande att jag ville låta bli. Överskottet kissas ju ut.

      Svara
  5. Camilla

    Kan rekommendera en kur av St Hippolyts MicroVital på våren och en på hösten vid pälsfällning och pälssättning, fyller igen eventuella hål 🙂

    Koncentrat av organiskt bundna spårämnen
    Som kur till hästar, som har brist på spårämnen.
    Återuppbygger balansen av de olika spårämnena. Brist på spårämnen bidrar bl.a. till blodbrist, mottaglighet för infektioner, allergi, dåligt foderutnyttjande, muskelspänningar, päls-, led- och hovproblem samt nervositet.

    http://wiegaarden.ipapercms.dk/StHippolyt/123463StHippolytSvensk2011/?Page=60

    Svara
  6. Minstral

    Måste säga att jag är lite förvånad över att ni påstår att det finns folk som inte vet att för att något på/i ens kropp ska växa behövs det tillsättas protein. Jag hoppas innerligt att de inte har barn eller unga djur. Varför skulle det liksom inte gå åt protein för att skapa päls liksom?

    Svara
    • Birgitta

      Jag har faktiskt på mina mer än 25 år som hästägare ALDRIG hört någon säga tex på hösten ”Nej, nu får jag nog öka fodret/ proteinintaget, nu när hästen har börjat sätta päls”.

      Att folk däremot börjar ge B-vitamin vid fällning har jag däremot hört ganska många gånger.

      Svara
  7. Minstral

    Nä det har nog inte jag heller hört;) Men samtidigt tror jag att flertalet av våra svenska hobbyhästar redan har ett överskott av både energi och protein så det märks aldrig. Efter denna artikeln börjar väl folk trycka i sina hästar ännu mer mat:)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>