Dagens (gräs)fråga

I senaste numret av Ridsport kunde man läsa att antalet fånganfall i Sverige ökar lavinartat sedan några år tillbaka.

Som tex Prick var inne på i en kommentar nyligen är en stor bov i dramat överutfodring i kombination med för lite motion och att hästägarna överskattar hur mycket de egentligen tränar sin häst.

Jag och många med mig är helt övertygade om detta samband och jag tror också att det ökade foderutbudet kan vara en faktor.

När jag började rida på stenåldern fanns det i princip bara havre eller korn att välja på, några år senare kom Kraffs produkter och sedan har marknaden bara exploderat.

Idag är det ingen måtta på de olika müslifoderna som finns, det pelleterade fodren likaså.

Många stall låter dessa olika foder ingå i stallhyran och DÄR mina vänner ser jag en väldigt stor bov i dramat.

För det vet vi väl alla att ”gratis är godast” och om något ingår så ska det givetvis utnyttjas vare sig det behövs eller inte.

Ja, ni får ursäkta min raljerande ton men jag har sett det så många gånger och jag är ÖVERTYGAD om att inte ens hälften av det foder som går åt i vissa stall idag hade legat i hästarnas magar OM HÄSTÄGARNA SKULLE BETALA SEPARAT FÖR DETTA.

Av detta följer givetvis att en del hästar får i sig på tok för mycket mat mot vad de behöver och vad blir resultatet av detta; tja i vissa fall en fet häst och i värsta fall en häst som får fång.

Att det nu skrivs och varnas så mycket om denna hemska sjukdom är bra tycker jag- i början av min hästägarkarriär trodde jag, liksom säkert många med mig att detta var något som bara drabbade feta ponnys och så var det kanske också då.

Nu drabbas alla raser, stora som små och detta leder mig efter den långa utvikningen in på dagens fråga; vågar man låta hästen äta gräs?

För oavsett om man har/ får en fet häst eller ej så är det när den äter GRÄS som det är vanligast att fång bryter ut, visst förekommer sjukdomen året runt men framför allt när hästar kan beta.

Och detta har jag märkt har fått många att bli livrädda för allt vad gräs heter och är de inte rädda för att hästen ska få fång så åberopar de argument som ”jag har en tävlingshäst och vill inte att den ska bli fet”.

Gräs ses alltså i många/ vissa kretsar idag som något fettbildande som man ska undvika och jag undrar hur ni ser på saken?

Själv leker jag ju med elden och låter min fd fånghäst äta gräs 6-7 timmar om dagen och skulle han bli sjuk igen kommer jag givetvis att både anklaga mig själv och få höra från ”tusen håll” att jag får skylla mig själv och ”hur kunde jag vara så dum”.

Varför jag trots det utsätter Archie för gräsätande har jag förklarat flera gånger så det behöver jag inte orda mer om idag utan vill höra hur ni resonerar med ERA hästar!

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag låter mina hästar leva på bete helt och hållet under drygt 4 mån varje år. Unghästen och lusitanon är ju i princip omöjliga att få tjocka. Med Am får jag vara mer noga och se till att hon håller sig någorlunda. Hon går oftast i egen hage med lite sämre tillgång, och så försöker vi galoppträna på grannens travbanor regelbundet under sommaren. Jag är faktiskt inte jätteorolig för fång, jag tycker att det funkar bra att ha hästarna på bete (och jag betalar ju för allt foder själv 😉 )På vintern äter hästarna hö, havre och mineraler. Unghästen och lusitanon får dessutom proteintillskott i form av krafft muskel & lusern beroende på höets näringsinnehåll. Behöver jag höja energin använder jag gärna olja+betfor. Havremängderna överstiger sällan 2 kg/dygn, Am som är rejält stor ligger på 1,5 när hon tävlas för fullt.

    Svara
  2. Minstral

    Jag resonerar som du Birgitta. Misty hade fång som 3-åring. Sen dess har hon peppar, peppar varit fri från det. Jag vill ha mina hästar på gräs och de går på gräs med munkorgar, både Misty och shettisarna. Jag tog bort en av mina shettisar förra året för hennes öde var att gå i liten grushage.

    Jag är väldigt försiktig med mina men de får gå på gräs och då kan de få fång, så jag leker oxå med elden. Men så får det bli, hästar ska äta gräs tycker jag. Misty får en näve krafft och shettisarna inget. Motion och att hålla dem slanka är A och O.

    Svara
  3. Prick

    Det läskiga är väl att fång drabbat även normalviktiga djur. Läste/hörde om en teori att det kunde bero på mängden rajgräs i vallen och att man efter att ha bytt till annan sort inte haft ett enda fånganfall bland kunderna (stor hö och eller silage-leverantör). Tänkte jag skulle höra med min leverantör men det har fallit ut minnet. Ska försöka komma ihåg till nästa gång…

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Ja, så mycket olika teorier som jag har läst så orkar jag numera inte ta till mig alla.
    Skulle man undvika ALLT som sägs vara fångutlösande fick man nog köpa sig en gunghäst för att gardera sig.

    Svara
  5. AnnH

    Jo, jag låter mina hästar äta gräs. De får beta in sig lite på gräsmattan i juni. I mitten av juli har eb bonde slagit den äng jag får låna av Stockholms Stad. Sen släpper jag alltså på den slagna ängen. Då är det slaget alternativt jättehögt i kanterna. Känns påerfekt att släppa dem på detta. När del 1 är avbetad har del två ganska mycket uppväxt gräs men då är de invanda.

    Mina hästar blir just inte feta men jag håller koll på dem och ger inget kraftfoder alls när gräset är frodigt.

    Svara
  6. sofia

    Om folk bara ville fatta att det räcker väldigt långt med grovfoder och skit i att ge allt annat i foderväg FÖRUTOM mineraler/vitaminer förståss.

    Men detta överfodrande har fodertillverkarna sett till att tjäna sig en stor hacka på. Vem gör inte allt för sin häst??? och med det menas att man proppar i den allt i foderväg som KAN vara bra??????!!!!

    Det är väldigt FÅ som verkligen rider sin häst på tävlingsnivå som kräver extra tillskott i förhållande till det antal hästar som finns.

    Våga vägra kraftfoder säger jag bara OM du inte måste ha det!!

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Det ”komiska” är att INGEN av de mååååånga hästägare som jag anser ger kraftfoder i onödan har analyserat stråfodret så hur de kan ”veta” att deras promenadhäst som inte sett svett annat än på bild BEHÖVER detta övergår mitt förstånd.

    Svara
  8. Anna-Kajsa

    Tyvärr tror jag att det fortfarande anses jättepinsamt att ha en mager häst, men lite gulligt sådär att ha en tjock (eller tom snyggt om den inte är skvalp-fet utan bara krallig). Därför fodrar mog en del på ”för säkerhets skull”

    Svara
  9. Cecilia

    ”Folk” blir ofta förskräckta när jag berättar hur lite kraftfoder vår tävlingsponny får!!! Vi har bra analyserat hösilage och han BEHÖVER bara några nävar kraftfoder till detta. Han är superfin i hullet och mår bra. Nu går han på gräs och får inte något kraftfoder alls, vilket andra hästar på betet får. Varning, varning skulle jag vilja säga!!!!

    Jag tror inte man kan skydda sig helt från fång. Vår gammelponny för flera år sen gick på naturbete i tre månader, hur fin som helst. En natt regnade det=gräset satte fart och pang, hon fick fång.

    Svara
  10. Minstral

    Måste bara säga att det inte är farligt med regn, det är bra när det regnar, då frigörs fruktanet och det är som det ska. Det är när fruktanet samlas i gräs som det är illa.

    Angående estetik så tycker jag att slimmade hästar där man kan ana revben är mycket snyggare än de fetbollar man ser på dressyrtävlingar på TV. Där kan man snacka om skvalp, osmakligt!

    Svara
  11. Tvärsan

    Min förra häst hade fång en gång, utan klassiska fångsymptom (snarlikt Archies) med långsam invänjning kunde hon gå på dygnet runt bete i juli utan några som helst problem under återstoden av sitt liv. Finns nog många andra orsaker till fång än gräs

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Att hästägare är rädda för gräs pga fång kan jag förstå långt bättre än de som åberopar att hästar blir tjocka av NÅGRA TIMMMAR i gräshage varje dag (har hört detta från flera håll).

    I min värld är det, om man nu har denna fett-rädsla, bara till att minska ordinarie stråfodergiva samt även minska/ ta bort kraftfodret. Så har jag gjort för att inte Archie ska bli tjock!

    Svara
  13. annakarlegard

    Jag känner mig träffad som en av alla dessa som är rädd att hästen ska bli för fet av att gå på gräs. Men det är bara för att jag lät min häst gå ute på gräs (visserligen dygnet runt) för tre år sedan från juni till september och då blev hon groteskt fet även om jag fortfarande red henne. Efter det låter jag henne bara äta lite gräs varje dag i maj och juni när gräset är som kraftigast sen i juli-september brukar hon få gå i stora gräs och skogshagar hela dagarna eller hela nätterna beroende på väder. Är det stekhett ute får hon stå inne på dagarna när det är som varmast för att sedan gå ut när det blir lite svalare och då vara ute hela natten. Nån vecka per år i slutet på sommaren brukar hon få ledigt från mig och gå ute dygnet runt. Oftast i samband med att vi åker upp en vecka till fjälllen för att jaga.

    Det är inte speciellt synd om min häst i vanliga fall heller eftersom hon går i en två hektar stor skogshage ca 10-12 timmar. Det finns lite gräs i den också men inget direkt bete.
    Annars får hon bara hösilage och lite havre. Egentligen ingår müsli i stallhyran men jag bad att få byta till havre och mineraler eftersom min häst fick små blemor som jag misstänkte berodde på för kraftigt foder. Det var inga problem att få byta och Hedwig gillar havren lika bra som müslin

    Svara
  14. Birgittas hästsida

    Anna:

    Jag tycker verkligen inte synd om din häst som kan gå i så stor hage och ha något att ”pilla med”- det låter helt underbart.

    Det jag inte förstår är de som väljer liten grushage med NOLL att äta framför gräshage några timmar om dagen så vida vi talar om en ”normalhäst”.

    Som sagt: man kan dra ner på stråfoder och kraftfoder om man i dessa fall är rädd för fetma (man kan för den delen rida MER också men det verkar folk inte så intresserade av).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>