Fråga från en läsare om tandgnissel

Idag tänkte jag publicera en läsarfråga kring en sak som jag själv saknat erfarenhet ifrån tills jag köpte Kreon.

Som vanligt låter jag er säga ert innan jag berättar vad jag tycker:

Scenario:

Du får dressyrhjälp med din häst av en duktig ryttare som rider på medelsvår nivå. Din häst är 5 år och rids på grundnivå och utbildas. En dag upptäcker du att hästen gnisslar tänder när denna ryttare rider. Hästen gör inte det normalt när du själv rider. Tänderna är kollade regelbundet, hästen är inte halt och kiropraktorn har inte heller hittat några allvarliga fel, mer än svagheter som måste jobbas med.

Vad gör du?

* Bryr mig inte, hästen går fint och det ger resultat när denna ryttare tränar den. Den ska ju stärka sina svaga sidor.

* Säger till ryttaren att det inte är ok och att hon får sänka kravnivån då du anser att tandgnissel från hästen är negativt. Ridning ska vara uppbyggande på ett bra och positivt sätt för hästen.

Låter inte denna ryttare rida hästen mer.

Och två följdfrågor:

Tycker du  det är ok att hästar gnisslar tänder under en dressyrtävling?

Förväntas domare dra av poäng pga att hästen gnisslar tänder under ritten?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. JohannaB

    Så här säger TR:
    Mom 271
    Skärande av tänder, slag med svansen el dylikt, när det kan uppfattas som tecken på irritation och motstånd från hästen, samt tungfel, d v s när hästen genom att dra upp eller föra ut tungan och därigenom undandrar sig bettets inverkan, skall det belasta den bedömningsgrupp där det inträffar, samt betygen under “Allmänt intryck”.

    Svara
  2. Trasselkvast

    TR säger så, men jag vet då inte om det följs direkt. Har en bekant som tävlar högre MSV-klasser på sin fina men spända valack, som gnisslar tänder högre än jag trodde var möjigt och mig veterligen har hon aldrig fått avdrag för det.

    För övrigt hade jag valt två. Hästen ska vara avspänd för att må bra, men jag vill ju fortfarande ha den utbildad.

    Svara
  3. Lisa

    Har suttit som domarsekreterare i många år på allt från LC till svår klass, finaler i unghästchampionat osv och jag har ALDRIG skrivit eller hört en kommentar från någon domare där de påtalar när hästen piskar med svansen/gnisslar tänder osv. Om hästen gnisslar tänder/piskar med svansen OCH är allmänt ovillig till arbete så drar det självklart ner betygen + genererar kommentar om ”spänd häst” eller något liknande fast kommer då av att den är ovillig till arbete men om hästen gnisslar tänder/piskar med svansen och arbetar på och gör vad den ska så får den också poäng därefter.

    Svara
  4. Cristel

    Om någon rider min häst så han visar obehag under tiden får denne gå av omedelbart. Helt enkelt.

    Svara
  5. Ann

    Jag anser att tandgnissel är uttryck för en spändhet. När jag köpte min yngre häst så var han tyst och fin när jag provred. När han kom hem gnisslade han högljutt tänder under de första passen. Jag blev lätt förskräckt och undrade vad jag köpt, men i snabb takt som han spände av försvann gnisslandet.

    Om en tränare red min häst och hästen gnisslade hade jag PRATAT med tränaren om detta men om hästen arbetade bra i övrigt (dvs inte gav FLER och andra uttryck för motvilja) hade jag låtit det passera. Speciellt om hästen ändå var tyst när jag själv red. Om hästen däremot spänner sig och lägger tungan fel – det FÅR bara inte ske, kan bli en mycket dålig ovana som är svår att bryta.

    Jag red en ponny för ett tag sen som jag fick jobba lite extra med för att få skön att rida. När han ÄNTLIGEN lade sig med lite skönt stöd i handen började han i stället gnissla. Så fort han släppte kontakten (otrevligt) var det tyst, så fort han tog kontakt och blev skön började det låta. Det försvann dock efter några pass – han kunde ta stöd OCH vara mer avspänd i munnen.

    Jag tycker att svanspiskande brukar rendera en kommentar av domarna (har aldrig ridit någon som gnisslat, inte så vanligt att man hör det tycker jag). Och om svansviftandet kombineras med motstånd, sura öron eller dåligt visade rörelser blir det ju ännu sämre. Men om den bara är lite propeller men ändå glatt gör det den ska så tycker jag ej det har påverkat betygen nämnvärt.

    Svara
    • Birgitta

      En inte helt lätt fråga att svara på tycker jag.

      Innan jag köpte Kreon hade jag aldrig råkat ut för egen tandgnisslande häst men Kreon har nog gjort det…säg…. max 20 gånger sedan jag köpte honom för 1½ år sedan.

      Merparten av gångerna har varit vid uteritt då vi skrittat hem, då har han varit till synes lugn men detta lugn har ju föregåtts av en jäkla massa ojande från hans sida som säkert tagit på psyket.

      Någon gång har tandgnisslandet uppträtt i ridhuset under en kortare stund och jag har då uppfattat det som någon form av missnöjesyttring- inte pga för stora krav från mig utan mer pga yttre omständigheter.

      Jag kan på rak arm inte påminna mig att tandgnissel uppträtt när X har ridit, ej heller inne på tävlingsbanan.

      Av läsarfrågan framgår inte om hjälpen a den duktiga ryttaren sker när ägaren är närvarande eller ej.

      Om ägaren inte är närvarande hade jag sett till ATT närvara vid någon träning för att bilda mig en uppfattning om i vilka situationer tandgnisslet uppstår och hur länge det pågår.

      Att hästen en kortare stund (några minuter) gnisslar tänder hade jag kunnat förbise från men hade ändå bett ryttaren att ge akt på detta och inte pressa hästen.

      Hade hästen mer konstant gnisslat tänder under passet hade jag bett ryttaren att sänka kraven och därefter gjort ”uppföljningar”.

      Hade hästen inte slutat gnissla tänder konstant med denna specifika ryttare hade jag nog avslutat samarbetet.

      Svara
      • JohannaB

        Kandar ”klapprar” tänder, dvs tuggar lite upprört, när hon blir stressad.
        Händer därför ibland på framridningar om hon blir stressad av andra hästar och har hänt i lite pressade situationer på träning också. Även vid uteritter när hon blir het och/eller nervös.
        Det har hänt en gång på tävling också som 5-åring, helt enkelt pga att hon blev nervös, och vi fick avdrag på den halten (i närheten av domaren) med kommentaren ”Jämn och stilla halt. Orolig i munnen.”
        JAG tycker att det är en signal om att hästen är spänd och ska tas med i beräkningen. Däremot fortsätter jag ofta med aktiviteten trots att hon visat tecken på spändhet, oftast är det lugnare att lugnt rida vidare än att ändra förutsättningarna. Dock är det skillnad på att det sker två gånger per år i situationer man kan förstå spändheten i och att det sker vid varje träningspass… Tycker jag!

        Svara
  6. Johanna

    Ja, det var ju jag som gick och funderade på detta. Tack för era åsikter.
    Det blev alternativ två för mig, och vad jag vet så gnisslas det inte längre. Men jag kan inte vara med varenda gång hon rider. Nu sker det inte så ofta eftersom jag mest rider själv, utom när jag är bortrest eller upptagen och då behöver jag ju hjälp. För övrigt rider hon hästen bra och korrekt, vad jag kan se och märka. Tror helt klart det hänger ihop med spänning, men det är ju inget man vill befästa hos en unghäst.

    Hade det bara varit en engångföreteelse hade jag nog ignorerat det. Men nu är det så att denne ryttares egna häst gnisslar tänder. Jag vet inte om den gjorde det när hon köpte den , eller om det kommit senare. De rider dock fina dressyrprogram på tävling och har vunnit LA:5 nivå, och rider MB:0 med placeringar än så länge. Så antingen är ritten i övrigt jätte bra och de får bra poäng, även om domaren drar av. Eller så ignorerar, eller hör inte, domaren detta?

    Inte vet jag, men JAG villl inte ha en tandgnisslade häst iallafall.

    Svara
  7. Madeleine

    Min förra häst kunde vara stel och fylld av motstånd tills jag fick igenom henne. Ibland när hon väl blev mjuk och fin kunde hon gnissla tänderna istället.
    Kanske bytte hon ett motstånd till ett annat.
    Men skulle jag sitta av då? För ett motstånd som kunde höras?

    Svara
    • Johanna

      Ja, inte vet jag. 🙂 Tycker det är en ganska svår balansgång, och vet heller inte egetligen hur farligt tandgnissel är?

      Min häst hade sadeltvång tidigare, speciellt om det var nya miljöer och han var spänd. Ska man låta blir att rida helt då? Eller försöka jobba sig igenom problemet? Efter att en duktig kiropraktor rätta hans bröstkorg (vet inte exakt vad hon gjorde) så är det inget problem mer….med det iallafall 🙂 Men det tog ett par försök innan jag hittade en person som var duktig nog att ordna detta. Det vimlar ju av ET, Kiropraktorer, Hästfysioterapeut och annat.

      Vi vet ju så mycket mer om hästar idag, och ibland tänker jag på hästar jag red under slutet av 80-talet. Det var säkert många fel på dem, men det uptäcktes aldrig.

      Men om min häst är stel och fylld av motstånd hade jag nog fått en equiterapeut/kiropraktor och massage på den, samt evt veterinärgenomgång. Om det nu inte var så att jag redan visste att det var vissa saker som jag behövde jobba med, och hästen inte hade ont.

      Men som sagt, detta är ju högst individuellt och beroende på tusen saker. Jag tror också man kan kolla ihjäl sig och skapa problem som kanske inte finns.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>