Onsdag- veterinärrapport

Ja, det var som både jag och X misstänkte- Kreons hälta kom från det berömda högra bakknät, akilleshälen eller den svaga länken ända sedan jag köpte honom.

Varken jag eller veterinären såg någon hälta initialt, inte vid longering och inte när jag sprang rakt fram (skönt att jag inte är heeelt ”lost” för jag har inte heller känt något när jag har ridit ut de senaste dagarna), däremot blev det en 2-gradig böjprovsreaktion (endast på detta ben).

Kreon blev sprutad med cortison i knät, ska äta Metacam i 10 dagar och komma på återbesök om 2 veckor då han kanske ska behandlas om (att man måste behandla om bakknän är ytterst vanligt så det räknar jag nästan med till 100 %).

Jag kunde börja skritta 30 minuter om dagen om 3 dagar.

Veterinären och jag diskuterade lite kring detta svaga ben, om det var konstigt att det visade reaktion igen (inte helt konstigt nej), hur många gånger man kunde spruta knät innan man ”gav upp” (många gånger så länge hästen svarar på behandlingen och är ridbar flera månader däremellan) och om man kan behandla i förebyggande syfte (ja, man kan hjälpa knät med tex tuppkam under en ändå planerad viloperiod, tex efter tävlingssäsongen).

Jag är som vanligt mycket nöjd med det bemötande jag fått och den snabba servicen icke att förglömma.

Jag uppfattar också min veterinär som väldigt seriös och inte någon som är ute efter en ”quick-fix” bara för att tex en ägare ( i  detta fallet jag) vill rida, rida, rida, nu , nu, nu.

Nej, det får ta den tid som behövs tycker han och det är ju helt rätt resonerat.

Jag kan för övrigt berätta att Kreon inte rubbade min svit att ”ägare till världens fogligaste hästar” (denne veterinär har sett 3 av mina hästar) – han skötte sig ”prakt-exemplarigt” trots att vi longerade med en bobcat och en traktor i hasorna mer eller mindre.

Roligt var också att även veterinären nöjt noterade Kreons förbättrade utseende, dels alla muskler och dels att korshalvorna inte skiljer sig åt som de gjorde sist (höger sida var då sämre musklad).

När vi vägde djuret var vi båda säkra på att han hade gått upp 50 kilo (muskler) men där fick vi tji för det var faktiskt bara 20 kilo.

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Lind

    Låter ju ändå rätt bra även om det såklart är trist att inte kunna rida!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, precis. Efter omständigheterna var det faktiskt ”rätt bra”- det tyckte jag också.

      I ärlighetens namn hade jag inte velat (missförstå mig rätt) att hästen hade varit ohalt för då hade jag bara gått runt och varit hyperstirrig för när han skulle kännas halt igen eftersom X faktiskt kände en hälta för bara några dagar sedan. Och han inbillar sig knappast saker…Och har man då en häst med denna knä-historik så hade jag som sagt inte alls slappnat av utan knappt vågat anmäla till tävlingar osv.

      Nej, bättre att ta itu med detta nu på ett tidigt stadium.

      Svara
  2. Mandas

    Låter som en bra veterinär! Knän som du säger får man ofta behandla om vilket vi fick lära oss efter att Avelstot gjort sig illa i ett framknä, tyvärr slutade för henne att hon hamnade i avelboxen men hon verkar trivas rätt bra där med 🙂
    Hoppas det blir bra med honom nu! Håller tummarna!

    Svara
      • Mandas

        Haha nej blir nog svårt för han är väl valack? 🙂 Vi kämpade över ett halv år men till slut tar orken slut men idag är hon pigg och glad pensionär i hagen tillsammans med dottern!

        Svara
  3. Dagge

    Skönt att få det utrett och ha en plan!! Hur mycket väger pållehästen?? Och hur hög är han?? *nyfiken*

    Svara
    • Birgitta

      Han väger ”bara” 565 kilo och är ca 170 cm. Jag tycker att han ger ett ”rejälare” intryck men det är väl hans trots allt stora fullblodsinslag som gör att han inte väger så mycket. De långa benen är väl inte så tunga :).

      Archie som var något mindre (167-168) vägde runt 600 kg.

      Jätteskönt att ha hästen utredd ja, väntan är min värsta fiende. Jag vill kolla DIREKT.

      Svara
  4. Paula

    Ni har inte lyckats hitta orsaken till VARFÖR han får inflammation i detta knä? Innan man kommit fram till det får man bara fortsätta spruta igen…och igen…och igen. Just knäproblematik är inget som uppstår bara ”så där” enligt min hästveterinär (som också är kiropraktor), det är alltid ett följproblem ur någonting annat (jag har en häst med artros i ett bakknä).

    Svara
    • Birgitta

      Knät är röntgat ua- vet inte riktigt vad man mer skulle kunna göra i dagsläget.

      Att han har fått 2 inflammationer tror vi beror på att han är svagare i det benet vilket tidigare märktes genom att den högra korshalvan var sämre musklad. Detta är näst intill borttränat.

      Sedan VARFÖR benet varit svagare från början vet vi ej. Förhoppningsvis lyckas jag träna upp det så att det blir lika starkt som det andra vilket jag redan märker stor skillnad kring.

      Svara
  5. Minstral

    Mandas – fast det är ju inte samma sak alls, hästar har inga framknän utan som vi människor bara ett par knän som sitter bak. Framtill har de karpalleder och det är möjligt att de också behöver behandlas om men det är inte alls samma typ av led:)

    Svara
  6. Hedwiginnan

    Tror du att han skulle vara hjälpt av att ni blistrade bakknäna då och då? Alltså att sprutade in C-vitamin runt leden. Det finns lite olika teorier om det. En del säger att det inte gör någon skillnad medan andra tycker att det gör stor skillnad. Tror det är vanligt inom travet samt i Tyskland.
    Hedwig brukar aldrig ha böjprovsreaktioner i bakknäna men min ET tycker ibland att hon känns lite ”trött” i knäna och för att hjälpa henne har jag i uppgift att efter varje dressyrpass göra 20 cirkelrörelser med varje bakben åt båda hållen plus att han trodde hon skulle vara hjälpt av att få knäna blistrade. Jag har inte blistrat henne ännu men varit noggrann med ”cirkelgymnastiken”
    Sist han gick igenom henne så var hon mjukare i bakknäna och som sagt, hos veternären nu hade hon 0 reaktion när hon böjdes. (Förutom på det skadade frambenet då förstås)

    Jag blistrade henne för ett år sedan och tycker att hon kändes ”piggare” i bak efter det så jag skulle absolut kunna tänka mig att göra det igen. Kanske finns det fler med erfarenhet av det? Det vore ju skönt om detta kunde hjälpa honom att undvika inflammationer pga överansträngning under perioden som ni bygger upp honom. 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Vi diskuterade tuppkam, inte C-vitamin (som jag aldrig hört talas om).

      Men jag är öppen för allt som kan fungera. Kan fråga vid nästa besök.

      Att slippa fler inflammationer vore så klart ultimat.

      Svara
  7. Hedwiginnan

    Mitt inlägg lät visst lite motsägelsefullt. Min nuvarande ET har jag bara haft i ett halvår och han rekommenderade att jag skulle blistra henne när han hade behandlat henne första gången i november men det har jag inte gjort ännu. Däremot så blistrade jag henne för ett år sedan med bra resultat.

    Min ordinarie veterinär tycker att det bara är trams och hokus pokus medan det finns andra som menar att det hjälper väldigt bra och det var inte heller min ordinarie vet som utförde blistringen. Förklaringen jag fick var att hästar är naturligt instabila i sina bakknän vilket inte har någon betydelse för dem om de lever fritt men iom att vi bla vill att de ska samla sig o bära mer vikt bak så utsätts knäna för ”onaturliga” påfrestningar.

    Här hittade jag en till bloggare som blistrat sin häst.
    http://blogg.ryttarutbildning.se/?p=3573

    Här hittade jag lite mer förklaring.
    http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1156111&page=103

    Svara
    • Birgitta

      Tack för info.

      Kanske är det en tillfällighet men jag tycker att jag nu ganska många gånger läst om ryttare vars hästar har haft problem med just HÖGER bakknä.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>