Ingen slentrianfodring här inte

bild(27)

Nyligen besökte jag en ridskola där jag gick runt och tittade på hästarnas foderstater.

Blev väldigt glad när jag kunde konstatera att man inte snålade på stråfodret till de hästar man ansåg behövde detta.

Mindes med en rysning hur det gick till när jag köpte min första häst och stallade upp den på ridskolan.

På den tiden (mer än 20 år sedan) tyckte man på fullt allvar att en stor häst kunde klara sig på 5 kilo hö- det var i alla fall maxgivan (!!!!) som INGEN privathästägare valde att utöka (genom att betala till för att hästen skulle få mer mat).

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sofia M

    Känns bra att fler ridskolor inte snålar med höet. Vi har två hästar som är lite svårfödda. Varje kväll får dom vars två stora hönät proppfulla, rymmer då ca 6-7 kg hösilage, och då är dom tomma på morgonen.
    Skulle någon häst behöva banta så är det krafften vi drar ner på och ökar motionen 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Ett sunt hästtänk helt enkelt och det är väl bra att man som ridskola lever efter detta.

      Många som köper sin första häst har kanske börjat just som ridskoleryttare och tar efter beteenden som man har sett där.

      Svara
      • Sofia M

        Precis! Det är viktigt att ridskolorna som finns föregår med gott exempel. Det är ju där man ska lära sig hur man sköter om hästar på bästa sätt. 🙂

        Svara
  2. Anna-Kajsa

    Jag har funderat på en relaterad sak. Det känns som om många som ger kraftfoder ger pyttegivor, mindre än 5 dl. Visst är det jättebra att man håller nere kraftfodergivan, men jag har svårt att förstå varför man ger över huvud taget om man ger så lite? 5 dl pellets brukar vara ca 0,3 kg. Av fodermedel som t ex Krafft muskel eller Gg protein special är det ju en rätt normal giva. men av foder som ligger på ca 100 g SRP, 8 MJ, vilket många ”vanliga” foder gör, så gör det ju inte särskilt stor skillnad på foderstaten. Dessutom delar man gärna upp detta i fler givor, så hästen får någon dl i taget. Även detta kan jag iofs förstå om det finns andra hästar i stallet som äter mer kraftfoder och därför måste få det flera gånger om dagen, men ofta är det ju inte så.

    Svara
    • Birgitta

      Det är rent FJANTERI menar jag som också har sett det ibland genom åren. Att ge hästen tex 3 dl havre eller müsli eller whatever- det kan inte spela NÅGON som helst roll.

      Om man gör det för att blanda ut mineraler hade jag gett det i en näve betfor eller en näve havre och verkligen inte gått och köpt tex müslifoder som är många gånger dyrare.

      En del påstår ju att deras hästar inte tål havre men att tex 3 dl om dagen skulle göra någon som helst skillnad på en 500-kilos häst VÄGRAR jag att tro.

      Svara
      • Anna-Kajsa

        Just detta med hästar som inte tål havre skriver jag faktiskt om i nästa nummer av Ridsport 🙂

        Svara
        • Birgitta

          Jag har flera gånger läst att hästägare på fullt allvar påstår att deras hästar blivit helt hysteriska av typ en näve havre och har otroligt svårt att tro på detta. Av 1 kilo eller mer…möjligt…men av en NÄVE?!?!?

          Själv har samtliga hästar jag ägt (6) kunnat äta flera kilo havre om dagen utan att bli det minsta galna- kanske delvis därför jag är så skeptisk?

          Svara
  3. M

    Kul att se att det ges ordentligt med hö! Min foderhäst fick 16 kg och skulle behövt mer, men hade jag stått i ett stall där jag stod tidigare så hade de tyckt att jag vart galen, max 12 kg var okej typ, men gärna 4 kg kraft till det passade bra..

    Jag ger min lilla häst (ca 156 i manken) en dl havre om dagen, men absolut inte för att jag tror att det gör nån skillnad 🙂 Tror absolut han klarar sig utan, men det är mest för att blanda ut lite mineraler och ha som krubbskrammel. Jag tror många hobbystall har större kraftfoderanvändning bara för att ge hästen något, bara för ”alla andra får”. Det skramlar hos ”alla” hästarna och då måste det verkligen göra det hos allas, typ.
    Jag har precis bytt bort min fjantiga morgonfodring 1 dl havre, mot ett halvt kg hö. Jätteelakt tydligen, min häst skulle juu bli såååå avundsjuk annars sades det. Sedan kommer han ut och får hö i hagen. Bara så han står still tills han släpps ut, får han bara lite havre så är det slut på ett kick och han går runt i onödan. Annars skulle jag kunna lösa det hela dyrare, genom att ge något kg pellets eller så på morgonen, men jag löste det med lite hö i stället.
    Han skiter fullständigt i att de andra får kraft på morgonen innan höet, så jag funderar nu på att sluta ge kvällskraften. men nån gång ska ha få mineraler och då passar det bra till kvällen, det ligger inne i hans box när han kommer in.

    Svara
    • Birgitta

      Tycker du resonerar klokt.

      I vårt stall ligger både ensilage och kraftfoder i krubborna när hästarna tas in från hagen och i alla fall då är jag ÖVERTYGAD om att hästarna liksom inte står och jämför vem som fick kraftfoder och vem som blev utan.

      Att behöva slösa tid på att lägga 2 dl kraftfoder i en krubba känns i sådana fall fullständigt meningslöst och enbart som en tidstjuv.

      Svara
      • Sofia M

        Till våra minsta ponnyer lägger vi en näve krafft i krubban när innan vi släpper in och det är endast för att dom ska gå till sin plats. Vi släpper ju in dom från hagen och ligger det inget i krubban så går dom till grannen och kollar. Sen får man jaga rätt på alla och det tar tid och blir rörigt.

        Svara
      • Anna

        Reagerar lite när du skriver att allt foder är serverat när hästarna kommer in från hagen. Låter ni inte hästarna tugga stråfoder först och därmed sätta igång hästens salivproduktion?
        Jag har alltid fått lära mig att man ska låta hästarna tugga stråfoder minst 15 minuter innan man ger kraften.

        Svara
  4. Pernilla

    På ”vår” ridskola är det flera av hästarna som står på fri tillgång under tiden de är inne. Och några som får delar av grovfodret utbytt till halm för de är lite runtlätta 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>