Vad tycker ni om denna metod?
Något ni skulle kunna tänka er att prova eller har ni kanske redan gjort det?
Hej och välkommen! Jag heter Birgitta, är 58 år och har ridit sedan jag var 15. Jag bor med min man, vår hund Molly och min häst Frenchman på en gård vid Björnstorp i Skåne. Hos oss bor även en 18-årig varmblodstravare, ett sto jag kallar Bibbi och som agerar hagsmycke och sällskap åt Frenchie. Mitt stora intresse är dressyr och jag köpte Frenchie, 12 år i februari 2022 som min nya tävlingshäst i denna gren. På bloggen berättar jag framför allt om mitt liv med djuren. Dessutom tar jag dagligen upp olika diskussionsämnen, både kring hästar och annat och vill gärna veta vad just DU tycker.
Posted
Vad tycker ni om denna metod?
Något ni skulle kunna tänka er att prova eller har ni kanske redan gjort det?
Bloggen drivs sedan flera år tillbaka och med dagliga uppdateringar där du får läsa om min vardag med djuren men också om sådant som jag tycker är bra, dåligt, galet eller som jag förundras över i både häst och hundvärlden (och ibland också i den “vanliga människovärlden”).
Du kommer förhoppningsvis att bli både road och oroad, provocerad och lära dig en massa nytt; både av mig och mina kloka läsare och du är mer än välkommen att själv lämna dina avtryck på bloggen.
SPONTANT- utan egen erfarenhet ska tilläggas tycker jag inte att det känns OK att utsätta hästen för detta.
Det finns andra åtgärder man i så fall måste ha provat först- exempelvis att försöka ”säkra upp” hagen på ett annat sätt så att hästen inte kan ta sig ut.
Men visst; har man provat ”allt” och hästen ändå fortsätter att rymma/ ta sönder hagen så kanske man får ta till så här drastiska metoder?
Det jag kan se är en risk är om hästen skulle råka fastna med grimman mot strömtråden på något sätt (kanske extremt långsökt dock)- då blir det nog inte så roligt….
Har haft en utbrytarkung till shettis och ja, jag hade nog kunnat prova på detta!
Det som tillslut hjälpte var 3 trådar och ett värstingaggregat som gjorde att ponnyn fick rejäla stötar. Djurplågeri? Nja, tycker det är mer att lära ponnyn att respektera staketet! // Linda
Undrar om min känsla att det är mest ponnyer i allmänhet som är utbrytarkungar stämmer?
De kanske oftare har en tjock päls som skyddar mot elstötar eller så är de bara mer ouppfostrade/ smarta (?)
Hade också varit öppen för att prova om jag gjort allt och inget hjälpte, det räcker ju oftast med att man har det på en gång sen sitter det. Är alternativet att hästen springer ut på vägen och orsakar en olycka så är valet lätt. Ska man dessutom hårddra det så ska inga grimmor få innehålla några strömförande spännen och skor vete sjutton om man ska få ha på hästen för då leds ju strömmen bättre. Det finns ju en anledning med strömstaket och det är att hästen ska känna av det.
Sen är det inget man behöver pröva som första lösning, oftast räcker det med att sätta fler trådar.
Humm ”Enligt länsstyrelsen måste det vara uppenbart att en förstärkt elektrisk stöt orsakar smärta för djuret skriver Dalarnas Tidningar”. Jo men det är väl hela poängen med elstängsel? Att orsaka obehag som inte hästen tar skada av, för att hålla det instängt? Snarare än tex taggtråd som orsakar obehag som hästen kan ta skada av.
Visst är det drastiskt och inget man skulle testa i första taget, men vad gör man om djuret bara rymmer och rymmer? Hellre en ordentlig stöt (för vilket elstängsel är till för) än lösa hästar som är en fara för både sig själva och trafiken!
Jag hade nog kunnat prova det. Bara inte ståltråden skaver mot huden.
Sitter den rätt så gör det ont bara när ponnyn inte respekterar staketet.
Vad är skillnaden mot att leda en häst med kedja under hakan?
Kedjan kan skada rejält.
Kan som ett sidospår berätta att jag känner till i alla fall 2 hundägare som provat strömhalsband på sina hundar- i båda fallen berättigat enligt mig.
Den ena hunden kunde sticka hur långt som helst om den kom lös trots år av träning och deltagande i flera hund-kurser.
Jag har gjort det på min shettis som rymde oavsett vad jag provade. Satte henne i en järnhage, då klättrade hon ut.
Fyra trådar håller henne inte inne, hon går bara mellan.
Hon har så tjock päls (mammutpäls) toktjock man som isolerar, inga skor som hjälper till och leder och kan stå med tråden liggandes på halsen eller över ryggen utan att se det minsta bekymrad ut. Så ja, jag har haft ståltråd i grimman på henne. Men då behövdes det bara en smäll så stannar hon inne.
Och det tar jag trehundra gånger hellre än att hon går ut och stoppar i sig något olämpligt, ja hon äter ALLT och har haft fång, jag vill inte ha en sjuk eller död ponny.
Jag tycker att den här meningen är ganska befängd ”Enligt länsstyrelsen måste det vara uppenbart att en förstärkt elektrisk stöt orsakar smärta för djuret skriver Dalarnas Tidningar”. Precis som Angelika ovan påpekade så är det ju precis det som är poängen med elstängsel och ska man vara så petig så kanske man skulle ta och förbjuda spön också. Typ.
Nja, jag skulle säga att vanlig eltråd på sin höjd orsakar obehag. Det är stor skillnad på obehag och smärta.
Som lantis måste jag dock ifrågasätta hur och när och varför elstängsel blev standard – få saker håller bättre än ett hederligt trästaket, och skönt är det att klia sig på det också, tydligen 😀
Nja, alltsås om sagt, min klättrade ut från en järnhage så en trähage hade knappast hållit henne inne. Om det inte var ett sort plank utan mellanrum.
Det är staketet som är skit om den rymmer, Punkt. fler och bättre trådar, vad har den för täcke tex… kan den gå ut utan att röra trådarna pga täcket osv?
Jag (som vanligt) ser saker ur ett annat perspektiv och undrar vad som händer när hästarna busar och den andra tar tag i grimman när den är ”förstärkt” med en ståltråd, vad händer när hästen väl är lös och fastnar i något när grimman är ”förstärkt” osv… Låter som om någon inte tänkt längre än näsan räcker eller inte har koll på säkerheten och skaderisken för djuret. Jag skulle då inte sätta ståltråd runt mitt djurs ansikte. Varför inte den gamla klassiska med att klippa den kort på bog eller hals, fukta ner den och se till att elen är riktigt bra och låt den göra ett försök att rymma… den lär bara testa max 2 ggr sen är problemet löst.
Jag ser det mest som okunnighet eller lättja, dessutom fruktansvärt riskfyllt ur skadesynpunkt.
har däremot många gånger kikat på sk osynlig en ”gräns” av område för hundarna. den ena smiter ett par kilometer på egna äventyr och det gör mig ständigt orolig för bilar.
Det är inte alltid det räcker… jag har varit med om en ponny som rymde trots 6 trådar, blöt häst, klippt, och rejält med klös i staketet. Vi satte en ståltråd som en antenn upp från grimman, hon rymde visserligen ändå ett par gånger men till slut fick hon sig en rejäl kyss och höll sig oftast i hagen. Det behövde göras om med jämna mellanrum dock, för hon testade lite nu och då.
En gång släppte vi ponnyn på en tom gödselstack som var inhägnad med heltäckande träplank på två sidor… då KLÄTTRAR ponnyskrället ut! På slanorna!
Sen beror det väl på hur man sätter ståltråden, men menar du att grimman skulle bli så pass förstärkt av ståltråd att den inte skulle gå sönder? Det beror ju på hur man sätter ståltråden, tänker jag.
ja, jag såg framför mig hur de satt ståltråd följande själva grimman.. jäkla ponny!!!!! 🙂 jag har en antigrej ståltråd för jag tycker den kan göra så förbannat otäcka skador men jag fattar vad du menar och håller med. antenngrejen var bra ifs
Alltså lämpligtvis provar man det under uppsikt. Det är ju tänkt som en engångsåtgärd för att lära hästen. Det med vattnet har jag testat men funkar nada. Nu har jag inte behövt göra annat än att stängsla om hagarna för mig shettis är ganska lydig, men jag har full förståelse för dem som har provat allt.
När jag hade min shettis iväg som sällskap hos en granne ville han bara hem. De hade eltrådar från marken med tätt mellanrum, han lyckades ta sig ut, skulle han varit kvar där hade vi fått mura en hage, då hade jag hellre satt en ståltrådsantenn på grimman och låtit honom få stöten.
Angående att hundarna smiter så har jag ett förslag och det är att ha hunden under uppsikt alt lära den att lyda. Är bara lättja och okunnighet som gör att man behöver en elgräns, det är bara att lära hunden hur långt den får gå.
det skulle vara osynlig ”el gräns” ang hundarna, har bara hittat en model i danmark som verkar säker.
Vågar väl knappt skriva det… Men jag har haft elstängsel för min Bordercollien Habibi vi bor precis bredvid en livligt trafikerad landsväg och hundskrället stack ut på vägen för att valla bilar. Tillslut satte jag upp elstängsel med många trådar ut mot vägen och kopplade in el aggregatet från hästhagen. två gånger var hon tvungen att försöka springa implantat trådarna sen höll hon sig på behörigt avstånd. Tråden sitter kvar utan el i…och hon skäller på bilarna ( tyvärr) men bättre att få en kyss av staketet än att bli påkörd.
Jag hade inte minsta lilla dåliga samvete när Soya för länge sedan fick en kyss av elstängslet- fram tills dess hade hon tyckt att det var roligt att jaga hästar i hagen- gigantiskt big no-no så klart.
Jag blir inte upprörd. Vi har häststaket runt sommarstugan, hoppas att det kommer att fungera på både hästar och ungar, haha. Hellre det än att de försvinner i skogen eller blir uppätna av vargar, och de LÄR sig ju. Själv har man ju också fått några rejäla smällar av staketet… Lär mig inte lika fort som djuren…
Har använt mig av liknande förresten, inte ståltråd men en shettis fick ”skägg” av elrep hängande från grimman.
Ang. Osynligt hundstaket. Det är inte så enkelt som man kan tro. Det krävs en lång tid av tillvänjning.Tycker synliga stålet är bättre. Har för övrigt ett osynligt staket till salu…