Om sporrar på dressyrtävling

På tal om gårdagens diskussioner om hästar som ”dör” inne på dressyrbanan, vad man kan göra åt det osv så måste jag säga att jag tycker att det är lite konstigt att man MÅSTE ha sporrar när man tävlar dressyr.

Egentligen är det väl skickligare om man kan klara sig utan dessa hjälpförstärkare, hur diskret de än används, eller?

Det vore lite kul att se vad som skulle hända om sporrar i stället FÖRBJÖDS helt och hållet- undras tro vilka som trots det skulle ha tillräcklig ”fart” osv på sina hästar.

För jag har mer än en gång noterat att även de som säger sig ha otroligt framåt hästar rider med rejäla ”doningar” till sporrar.

Visst kan man säga att en sporre aldrig är skrapare än den fot som den sitter på precis som ett bett inte är skarpare än den hand som håller i tygeln men ändå….

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Ja men visst är det märkligt att det är krav på att man ska ha vissa hjälpmedel – som sporrar eller nosgrimma .. eller sadel (engelsk bladsadel).
    De säger dock ingenting om längden på sporrarna 🙂 När jag tävlade FFF-Gaia så sågade jag helt sonika av piggarna 😀
    /Cia

    Svara
  2. Aramis

    Jag har en het och framåt häst (som även han behöver ta hjälpen bättre ibland, ffa vid formning för innerskänkel och mothållande ytter – jag har INTE sporren för att jag vill ha FART på honom, det har han redan så det räcker!). DOCK – så har jag (när det gäller Aramis) upptäckt att han tar trissan bättre (mjukare) än en pinne som går rakt in i magen. En trissa rullar utmed sidan och ”pinnsporren” blir alldeles för ”abrupt” och ”överrumplande” för Aramis. Så är det för oss i alla fall.

    Svara
  3. Linda

    Förvånande att du tror att gemene man har sporrar för att få fart på hästen. Jag har långa sporrar för att jag har långa ben. Och rund trissa för att denna är mildare än en vanlig traditionell sporre. Jag sätter mina sporrar långt ner på hälen (ca 2 cm ovanför klacken) för att jag inte av misstag ska röra min häst med sporren. Jag kan vid behov lägga till sporren, men undviker det helst. Min häst är ruskigt känslig och protesterar direkt om jag använder sporren ”omotiverat”. Och när jag använder den är det definitivt inte för att få fart på honom. I de flesta fall handlar det om att med ett lätt tryck förstärka sidförande, mothållande eller ställande skänkel som en uppmaning att ta i lite till UTAN att öka farten.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Linda:
     
    Jo, jag tror faktiskt att det är därför gemene ryttare FRÄMST har sporrar- för att få fart på hästen.
     
    Det är ett av de första råden ”man” brukar få om man säger att man har en slö häst- ”sätt på dig ett par sporrar”.
     
    Likaså säger många ryttare som har heta hästar ”jag kan/ behöver inte använda sporrar för min häst är så het”.
     
    Ovanstående gäller om vi pratar om ”gemene ryttare” som i min värld INTE är en dressyrtränande/ tävlande dito.
     
    Men visst använder man sporren till annat än ren drivning- absolut!
     
    Det jag kan tycka är intressant är varför ”man” har valt att KRÄVA denna form av hjälpförstärkning vid dressyrtävlande medan en annan hjälpförstärkare- SPÖT- är fullständigt förbjudet (i alla fall inne på banan).
     
    Båda kan användas som både hjälpförstärkare men också som bestraffning, sporren nästan mer eftersom man kan sitta och hacka med sporrar mer eller mindre omedvetet medan man knappast piskar en häst utan att vara medveten om det.  

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>