Anna-Kajsas kommentar till föregående inlägg om att hon fodrar sina hästar med halm i hagen fick mig att fundera på detta med halmätning.
Jag har ju nästan under alla år som hästägare haft halm som strö och ingen av mina hästar har varit speciellt intresserade av att äta av detta- inte mer än ytterst marginellt i alla fall.
De hästar jag sett äta halm i boxen har varit de som varit både otroligt glupska OCH som ägaren försökt att banta genom mycket små hö-givor.
Så frågan är om inte de hästar som alltid har halm blir liksom ”blasé” och inte ser halmen som något ätbart annat än i yttersta nödfall?
Ni som FODRAR med halm- hur mycket av denna äter era hästar?
Om man inte har en knäpp häst som mitt magra skrälle. Förr när han stod på halm så kunde man släppa in honom till en monstergiva hö och han störtdyker ner i halmen. Mums!
Jag tror att de flesta hästar är relativt ointresserade halm just på grund av samma skäl som man vill kompensera hö med. När mitt ponny sto kom hem så fick hon halm en tid som kompensation för en del av högivan eftersom hon var skrämande smällfet (farligt fet) men det ratade hon i största möjliga mån.
Personligen tror jag att halm har sitt största värde som sysselsättning, som en del i ett arbete för ett mer teologiskt häst-liv 🙂
Hej! Vilken härlig blogg jag hittat, gillar den skarpt och kommer absolut kika in här fler gånger. Hittade den faktiskt, lite roligt kanske, men när jag sökte på ”fet häst” och fick då upp din artikel om det. Jag lånade den bilden med länk till din blogg, hoppas det va OK?! Annars tar jag bort den. Ha en bra dag!! Mvh Erica
Välkommen som läsare och från min blogg kan du ta vad du vill :)!
Jaaa jag har nog en väldigt glupsk häst. Hon äter 10-12 kg hösilage om dagen och är i fint hull på det ( mer om det är kallt eller om hon faller ur) Halm går inte att ha en henne på för hon äter upp MASSOR. Inte lite utan MASSOR. Jag har strött rikligt osv men det hela slutar med att det är lite halm i boxen som ligger längs väggarna och hon får direkt skav för bädden inte blir tillräckligt tjock. Så jag har henne på en tjock torv/spånbädd ( som hon förvisso ibland ändå gräver i) och sedan får hon halm att tugga på. Däremot är jag inte så noggrann med hur mycket halm hon får. Det brukar vara en IKEA kasse per dag ungefär. Fast å andra sidan så när jag hämtade hem henne efter betet när hon var 3 år så fick jag på allvar fråga om hon inte var dräktig… för välgödd var hon. Tilläggas bör väl att jag inte gillar att ha hästarna för tunna utan i lagom hull.
Hej har nyss hittat din trevliga hästsida
har i alla år haft hästarna på halm förutom då 2 av 20 år när halmen regnade bort och det fick bli spån i boxarna istället. Har aldrig märkt att hästarna äter något speciellt av halmen men då har de i princip alltid hö i boxen och väljer väl det istället.
Men nu har jag en häst som jag misstänker får lite ont i magen av för mycket hösilage..hon började plötsligt äta en hel del halm…men slutade när hon fick ”vanligt” torrt hö istället för hösilage..kanske vissa hästar behöver det för magen?
Jag vill tro att friska hästar under bra förhållanden har förmågan att själva känna efter vad de mår bra av och vad de bör undvika.
Min häst Heron kunde jag fylla krubban med äpplen åt- han åt några stycken och gick sedan därifrån för att först efter ett tag äta några igen. Kanske kände han att magen inte skulle må bra av att äta alla på en gång- han var i övrigt mycket matglad.
Hade också en häst (tror det var Archie) som ratade havre som det visade sig ligga rått/mus-bajs i medan hans boxgranne som var konstant hungrig pga att ägaren vrålbantade henne åt av samma havre utan att känna efter.
Jag väger ju inte halmen utan slänger ut ”två kärror” varje dag till tre hästar. Jag uppskattar det till ca 5 kg per häst. En del blir förstås nedtrampat men det mesta äts upp. Marken där de får halmen är hårdgjord och grusad. Jag håller på och fixa lådor till halmen för att minska svinnet ännu mer. Jag ser flera fördelar med att fodra med halm i hagen – förutsatt då att hästarna äter av den. En är att man kan slösa eftersom den är mycket billigare än hösilaget. En annan är att de äter halm långsammare än hö – den mängd jag lägger ut räcker i princip hela dagen, och då är våra hästar ute ca 10 timmar. Det skulle inte motsvarande mängd hösilage göra. Ibland lägger jag in ett par kilo halm i boxen vid nattfodringen också. Någon gång har jag gjort det redan när jag mockat, så det legat inne vid insläppet, men då blir det oftast ratat och nertrampat.
Mina äter en hel del halm, har ingen koll på exakt hur mycket, men mysket. Dom är dock av det mycket mycket glupska slaget och inte får dom lite hö heller.
Jag har provat ha halm som bädd i lösdriften men dom äter alltid upp allt jag sätter in. Precis allt, vartenda strå.
Ha ha…påminner mig om när jag hade köpt min första häst Menelli och efter köpet tagit hem henne från ett bete.
Första kvällen hade jag strött in massor med halm i boxen- nästa morgon var VARTENDA strå borta och hon stod på betonggolvet.
Hon var väl van att äta konstant 🙂 . Beteendet upphörde tack och lov direkt.
Jag har faktiskt efter alla dessa år fortfarande inte fattat varför??? halm skiter man på och hö äter man. Visst kan det vara bra för vissa hästar att ha något att pilla med, det hänger ju helt på sädesslaget halmen är tagen av och hur högt det är slaget eller när, dvs finns korn/knoppar kvar? det finns ju egentligen inte någonting i själva halmen som hästen tillgodoser sig näringsmässigt och mättnadskänsla har de ingen så jag tycker det är ganska märkligt att fodra med halm faktiskt.
för det otränade ögat kan de ju se runda ut, men det är ju oftast bara en stor mage och buk. precis som människor i fattiga länder som äter näringsfattigt och fel. ork, kondition, muskler, nödvändiga näringsämnen och mineraler, salt ….. i halm?? nä, fråga vilken spannmålsbonde eller seriös stråfoderproducent som helst så är svaret det samma. lite skandal att inte ge vad hästen faktiskt behöver.
Se mitt svar ovan för anledningar till att ge halm. Självklart ges inte halm för att hästen ska få näring, självklart får hästarna den näring de behöver från högkvalitativt hösilage och självklart är det skillnad på halmbuk och hull.
🙂 Jag menade inte dig. Jag menade överlag, det finns faktiskt de som fodrar med halm. Jag hade tex en liten meningsutbytning med en NHtjej i Örebro om detta, hon ställde in storbal med halm i hagen och ansåg det vara foder nog. Och jag vet att det finns de som faktiskt slänger till hästen en ikeapåse halm som lunch!! Såg en kvinna och hennes relativt vuxna dotter göra det på ett inackorderingsstall.
Jag använder halm som ett slags”matbord” att lägga hösilaget på dp att det inte trampas ner. Blir lite extra sysselsättning också om natten skulle kännas lång. Strödde med halm när vi hade vår arab. Han åt omåttligt av det, men så hade han varit utsatt för svält i en period i sin ungdom. Under tävlingsäsong fick han vackert stå på spån för att inte vara ballonghäst. Nej, halm i min värld är sysselsättning eller strö, inte foder.
Själv har jag bara positiva erfarenheter av halm. Anser att mååååånga hästägare inte tar sitt ansvar när det gäller foder till sina hästar. Givetvis skall halm inte ges som vanligt foder utan som ett komplement, poängen med halm är just att skapa sysselsättning för hästarna under företrädesvis natten. De flesta stall nattfodrar vid nio-tio och sen står de flesta hästar utan sysselsättning många timmar innan frukost.
Har man en häst som lätt lägger på sig är halm ett bra komplement. Anser att det mesta under 10kg stråfoder per dag är för lite för de flesta hästar. Har man ett mycket kraftig stråfoder går det utmärkt att köpa in halm eller gräsfrö.
Har ofta hört resonemanget att hästar klarar sig på mindre och kan gå mååånga timmar utan foder. Ja givetvis klarar sig hästar….hade ju varit riktigt jobbigt om de gick och dog efter 7 timmar utan foder. Men är man mån om sin häst ser man till att den har att pysslar med, det är verkligen inte för mycket begärt. Speciellt som många hästar är ute förhållandevis få timmar om dagen. Tror dock att många hästägare är bekväma och orkar eller vill inte anstränga sig för att få tag i halm eller gräsfrö. ”Hästen klarar ju sig ändå och ser ut att må bra”…………suck!!!
GräsFRÖ?? Du rekommenderar att fodra hästen med små gräsfrön för att hålla den sysselsatt, kommer den inte bara gluffa i sig det som vilket kraftfoder som helst? Har aldrig hört den rekommendationen förut.
Nej….gräsfrö som jag pratar om är ett stråfoder. Kanske inget vedertaget namn men är ett magert hö. Lite som en blandning av hö och halm.
Jaha, oj, forlat, jag missforstod!! Aldrig hort uttrycket forut! :O
Det heter gräsfröhalm – det är alltså de stråna som blir kvar när man har skördat gräsfrön, som tröskat hö alltså. Det har mycket lågt näringsvärde eftersom blad och fröställningar försvinner och bara stråt blir kvar.
T kunde ju inte stå på halm av den anledningen att hon rörde runt det alldeles för mycket och till slut låg all halm längs sidorna och hon själv stod på betongen. Det spelade ingen roll hur mycket jag än lassade in. Dock beror det ju på att just denna halm hade alldeles för mycket frö kvar, som ramlade ner på golvet och därför var intressant att gräva fram. Skulle jag ge henne halm som komplement idag skulle hon troligtvis inte äta den.
När vi la ut i vindskyddet första gången i höstas så stod de och käkade för glatta livet men nu bryr de sig inte längre så i vår hage har de blivit blasé 🙂
I de danska inackorderingsstallen serverades det halm eller gräsfröhö i hagarna. Små ytor så på ett sätt bra då hästarna för det mest inte tyckte det var värt att bråka om. Men med en normalfödd/mager häst hade jag hellre sett hö i hagen. Kostnadsfråga i detta fall….tror jag. Min åt för det mesta upp bara en liten del och använde resten att kissa i….stänker inte på benen då 🙂