För några månader sedan skrev jag om hur man som både köpare och säljare av olika produkter kunde bli lurad på nätet och några av er gav också egna exempel på hur ni hade råkat illa ut.
Igår fick jag två mail från ”Hästfynd”, en annonssite på nätet och tänkte att jag kunde dela med mig av deras erfarenheter och tips i frågan.
Kopia av det första mailet:
Här kommer några enkla tips för att slippa bli lurad:
1. Betala ALDRIG handpenning på en häst eller vara innan du har sett hästen och pratat med säljaren.
2. Var extra uppmärksam när du har med annonsörer från andra länder att göra, bedragarna påstår gärna att de bor i ett annat land och därför vill ha handpenningen i förskott eller betalt för resor och liknande.
3. Upprätta alltid ett kontrakt med säljare/köpare som tydligt anger att den häst eller vara som köps eller säljs till fullo ägs av säljaren.
4. Om något låter för bra för att vara sant så är det med största sannolikhet inte det.
5. Låt inte en stressad situation där en säljare eller köpare vill att en affär skall gå snabbt sänka din kontrollnivå, det är i stressade situationer vi människor gör de flesta av våra misstag.
Och här utdrag ur det andra mailet:
Så här går det till när någon försöker lura dig som har ANNONSERAT DIN HÄST TILL FÖRSÄLJNING:
1. Bedragarna kontaktar dig (ofta från utlandet) och vill betala för din häst med en check.
2. Bedragarna skickar en check (som saknar täckning) på ett högre belopp än det du begärt för hästen, de extra pengarna skall täcka transportkostnader.
3. Bedragarna vill att du skall betala mellanskillnaden mellan ditt begärda pris och det som står på checken till transportföretagets bankkonto.
4. Checken ”studsar” (vilket du inte får veta förrän efter en vecka) eftersom den saknar täckning, resultatet är att du har betalat pengar till ett okänt transportföretag och inte fått ett öre själv. Grundregeln är att du ALDRIG skall ta betalt med en check. Om någon är intresserad av din häst, be dem själva att komma och hämta den och att de då tar med sig pengar eller en postväxel som går att kontrollera via telefon.
Förutom bedragare så finns det också en grupp människor som ägnar sig åt att köpa och slakta hästar, ofta efter långa och plågsamma transporter. Riskera inte att dessa människor köper din häst, se till att kolla upp vem köparen är och att du får rimligt betalt för din häst (gärna minst 10 000 SEK).
Jag kan tillägga att vänner till mig som hade sin häst till försäljning nyligen råkade ut för just det här försöket till bedrägeri med check men i deras fall var hela upplägget så överdrivet osannolikt att de genast förstod att det var något lurt (vem köper exempelvis en dyr hopphäst osedd?) och drog öronen åt sig.