Intressant om slowfeeding-näten

Läs och begrunda.

Själv tycker jag inte alls att det låter ologiskt om näten kan orsaka vissa skador- beroende på hur hästen äter ur nätet så klart.

Jag har haft hästar som ätit ur vanliga hönät i flera år utan att jag tyckte att de fick problem av det men detta var också ”normalätande” djur- inga glupska varelser som liksom attackerade maten.

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie Magnuson

    ironin i att det inte verkar passa hets/snabbätande hästar, när det är de hästarna som behöver det för att inte stå utan grovfoder största delen av dygnet… Men det verkar ju smart att ge kanske halva givan utanför nätet och resten i nätet.

    Svara
  2. Miranda Kedbäck

    I min värld känns dessa slowfeeding-nät, där hästen bara får en liten mängd hö i taget, som ingenting annat än en omvänd munkorg. Munkorgar är det dock nästintill tabu på att använda, men är det inte samma grej? Jag hade munkorg på min fångponny i peroder och det gick alldeles utmärkt. Frustrationen måste vara densamma för hästen då den inte får tag på maten direkt. Dessutom undkommer man ju dessa eventuella nackproblem med munkorg. Naturligtvis finns det även nackdelar med munkorgen, men jag tycker ändå att det är ett alternativ som hör till debatten.
    I nuläget har jag personligen ”turen” att bara ha svårfödda hästar och behöver således inte bry mig om vare sig nät eller munkorg.

    Svara
    • Prick

      Bra beskrivning (munkorg). Tror att många problem skulle lösas av att man motionerade hästarna. Varför ska man ha en häst om den bara står still i en hage liksom? Generellt tror jag att man motionerar hästarna alldeles för lite. Många rider kanske 40-45 minuter per dag, knappt så hästens ens blir varm. Står den därtill i en liten minihage utan sysselsättning/rörelse blir det många timmar som kroppen enbart är i viloläge. Då är det lätt att bli fet av ett bra hö.

      Svara
      • Birgitta

        Ja, förutom täckesnarkomanin är den enlig mig mycket vanliga överutfodringen en av mina ”käpphästar” som jag ofta återkommer till på bloggen.

        Särskilt om det ingår en viss mängd/ sort foder i stallhyran är det enligt min erfarenhet väldigt ofta förekommande att hästar får LÅNGT mer mat än vad de skulle behöva. Dessutom vet jag inte ett enda fall där man tagit/ gjort en foderanalys utan man bara öser på med mat in absurdum.

        Svara
  3. Prick

    Exakt. Jag har ett hö med ganska kassa värden. Fungerar faktiskt bra till häst både som kräver lite mer och som behöver lite mindre. Kompletterar upp med lucern och ner med halm.

    Svara
  4. Ann-Lena

    Gillar inte nät överhuvudtaget. Säger som ni andra man får anpassa höet istället. Hade haft halm stundtals och även ”lågkalorihö” till hästar som lätt går upp i vikt. Det går inte att förvänta sig att alla hästar kan äta samma hö bara för att det råkar vara det som finns i stallet.

    Svara
    • Birgitta

      Det är nog den lösningen jag också hade FÖRSÖKT med först om jag hade haft en glupsk häst.

      Min erfarenhet är också att ju mer man försöker banta (svälta!!!) en häst, desto glupskare blir den och desto hetsigare äter den vilket i min värld inte är det minsta konstigt och där jag faktiskt anser att man kan jämföra med en bantande människa.

      Jag har alltid fodrat med mycket stråfoder och mina hästar kan ofta ha detta liggande i boxen ganska länge utan att kasta sig över maten. Jag tror att de ”vet” att ”det kommer mer” och att de inte behöver gå hungriga om de inte vräker i sig allt på en gång.

      För övrigt är den tredje av mina ”käpphästar” (förutom täckesnarkomani och överutfodring) detta att det är så ohyggligt vanligt att man ger en massa kraftfoder men ett minimum av stråfoder.

      De som gör detta är jag ÖVERTYGAD om bla tror att stråfoder och kraftfoder innehåller helt olika saker (dvs de FATTAR INTE att BÅDA ger energi och proteintillskott fast givetvis av varierande mängd).

      Så i stället för att ge mer stråfoder (som ibland till och med ingår helt gratis i stallhyran) så köper man en svindyr müsli för 9 kronor kilot och tror att nu jäklar så ska hästen få något heeeelt annat i magen än det trista höet. Dessutom ser ju müslin så färggrann och smaskig ut…..*ENORM IRONI*!

      Svara
  5. Emelie

    Jag har två ponnys, en mycket lättfödd, en med fånghistorik. Tävlingsponnyn äter numera sitt hö utanför nätet, då jag upplever att han äter långsammare när han får det löst. Sällskapsponnyn får oftast sitt i nät för hans hö ofta blandas ut med halm och får han det löst så sorterar han noga ut halmen och sprider den över hela boxen. 😛

    Svara
  6. Minstral

    Jag tycker näten är bra till hästar som funkar med dem, men glupska hästar står ju mer och sliter tussar ur dem och det är inte så käckt. Vi har två hästar här som hanterar dem jättebra medans mina inte är lika duktiga. Dock får de ha näten och en stor balja med halm bredvid.

    Svara
  7. Sara P

    Min häst är av den glupska lättfödda typen. Har testat med nät men det var inte alls bra – hästen blev frustrerad och slet och drog i nätet som ledde till låsningar i nacken.
    Jag använder nätet nu också, men bara för halm. Det funkar riktigt bra då halm inte är lika gott och mest bara funkar som en sysselsättning. Sedan vi satte halmen i nätet är det knappt något spill vilket underlättar när boxen (spån) ska mockas 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>